Βόλτες και μεζεδάκια μια ανάσα από την Ακρόπολη

Τις πιο ρομαντικές βόλτες κάτω από τον Ιερό Βράχο συνοδεύουν τα πιο νόστιμα μεζεδάκια και πιάτα παραδοσιακής ελληνικής – και όχι μόνο – κουζίνας.
Βόλτες και μεζεδάκια μια ανάσα από την Ακρόπολη
Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Τα σκαλάκια του Ηρωδείου. Το Μουσείο της Ακρόπολης. Οι πλανόδιοι με πάσης φύσεως όργανα, τα καλαμπόκια στη τη φωτιά επί της Μακρυγιάννη.

Χωρίς αμφιβολία, η γειτονιά της Ακρόπολης είναι γεμάτη νοσταλγικές στάσεις και αποτελεί παραδοσιακά αγαπημένο προορισμό για όλες εκείνες τις φορές που θέλουμε να θυμηθούμε πόσο όμορφη είναι (ακόμα) η Αθήνα.

Οι βόλτες

Καφεδάκι ανά χείρας, γυαλιά ηλίου και αφετηρία από τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο από όπου ανηφορίζουμε την Αποστόλου Παύλου χαλαρά. Πάγκοι, πλανόδιοι και πιτσιρίκια με τις μαμάδες ξωπίσω τους να φωνάζουν «Κωστάκη», πλανόδιοι πωλητές, καλλιτέχνες και  θέα προς την Ακρόπολη και το ναό του Ηφαίστου δίνουν χρώμα σε μια διαδρομή κάθε άλλο παρά αδιάφορη.

Ανηφορίζουμε μέχρι το τέρμα του πεζοδρόμου, πέρα απ’ το Σινέ Θησείο, εκεί που διασταυρώνονται μερικά από τα ομορφότερα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης. Κατηφορίζουμε την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, περνώντας από το Ηρώδειο και συνεχίζουμε μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης, πάντα με φόντο τον Ιερό Βράχο στα αριστερά μας.

Απαραίτητη μια επίσκεψη εδώ, αν βρούμε χρόνο, αλλιώς κανένα πρόβλημα: βουρ στην αναπλήρωση μυϊκού γλυκογόνου μέσα από την κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεΐνης.

Τι;

Φύγαμε, λέμε, για μεζεδάκια στα πέριξ της Ακρόπολης!

 

Οι μεζέδες

Όπως Παλιά
Βεΐκου 2, Κουκάκι, τηλ: 21 0923 9718



Στο πιο κομβικό σημείο της συνοικίας, αμέσως μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, απολαμβάνουμε μεζέδες Όπως Παλιά σε αυτό το συμπαθέστατο μεζεδοκαφενείο, είτε στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο είτε στο μικρό εσωτερικό του. Εδώ δοκιμάζουμε πατροπαράδοτα μεζεδάκια όπως κεφτέδες, μπεκρή μεζέ, κοτόπουλο με κόκκινες πιπεριές, κολοκυθοκεφτέδες, φασόλια γίγαντες, σουτζουκάκια και ωραία τυροκαυτερή. Συνοδεία μπύρας ή κρασιού, υπολογίστε περί τα 12€.

Αττικός
Γαριβάλδη 7, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9215256



Μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες και αποτελεί μια από τις καλύτερες και πιο value for money επιλογές για φαγητό στη γειτονιά. Μπορεί να μην είναι αμιγώς μεζεδοπωλείο, όμως προσφέρει επιλογές σε ορεκτικά που θυμίζουν μεζέδες – όπως οι ωραιότατες πατάτες τηγανιτές και η τηγανιτή μελιτζάνα με φέτα. Στα κυρίως βρίσκουμε μαμαδίσια μαγειρευτά, όπως αρνάκι στη γάστρα, λαχανοντολμάδες και νοστιμότατο μουσακά.  Η πανοραμική θέα, που είναι φυσικά ένα από τα δυνατά χαρτιά του, «πιάνει» από Ακρόπολη και Ηρώδειο μέχρι Αστεροσκοπείο και Φιλοπάππου. Υπολογίστε περί τα 20€/ άτομο με ποτήρι κρασί.

ΜάνηΜάνη
Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9218180



Μας ταξιδεύει γευστικά στον νότο της Πελοποννήσου, εκεί όπου δοκιμάζουμε νοστιμότατους και «ψαγμένους» μεζέδες όπως φάβα «αλλιώτικη» με σύγκλινο και καραμελωμένα κρεμμύδια, καγιανά με σύγκλινο και λουκάνικο, πουγκιά με μανούρι και παστουρμά, τραβηχτές τηγανιτές πιτούλες με κεφαλοτύρι, χταποδάκι γλασαρισμένο με βαλσάμικο, φάβα και ζουμερό συκώτι μοσχαρίσιο με παντζάρια και σάλτσα από οξύμελι. Αν… παίξετε και με κυρίως, ωραία επιλογή είναι η σιγομαγειρεμένη πανσέτα με σάλτσα πιπερόριζας. Οι τιμές ξεκινούν από 20€ το άτομο με ποτήρι κρασί.

Αρκαδία
Μακρυγιάννη 27, τηλ: 21 0923 8124



Πάνω στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη –ακριβώς απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης, η Αρκαδία δεν πέφτει στην παγίδα της «τουριστίλας» και σερβίρει ωραιότατες και προσεγμένες γεύσεις με άρωμα μεσογειακό. Στην κατηγορία των μεζέδων βρίσκουμε επιλογές όπως τυροσαγανάκι μελιτάτο με μαρμελάδα σύκου, κεφτεδάκια γαλοπούλας με σάλτσα μουστάρδας, ντολμαδάκια με σάλτσα λεμονιού, τυροπιτάρι τηγανιτό με μέλι και φρέσκο θυμάρι, αλλά και θαλασσομεζέδες όπως καλαμαράκια τηγανιτά, χταποδάκι και κεμπαπάκια γαρίδας. Για ένα μεζεδογεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 20€/ άτομο.

Ines Rincon Mexicano
Δημητρακοπούλου 5, Κουκάκι, τηλ: 6933354265



Γιατί δηλαδή οι μεζέδες να είναι μόνο… ελληνικοί; Σε αυτό το αυθεντικό μεξικάνικο ταβερνείο γευόμαστε αυθεντικά μεξικάνικα πιάτα συνοδεία υπέροχης σανγκρία, μαργαρίτας ή μεξικάνικης μπύρας. Λίγα μέτρα από το Μουσείο της Ακρόπολης, στα λιγοστά τραπεζάκια καταφθάνουν πικάντικα τσίλι με κιμά, πολύχρωμες σαλάτες μέσα σε κρουστα τορτίγια, φαχίτας για τη μέση γεμιστές με μοσχαράκι ή κοτόπουλο και tamales ήτοι φύλλα μπανάνας με γέμιση κοτόπουλο. Αν έχετε διάθεση για κάτι πέραν μαργαρίτας, δοκιμάστε οπωσδήποτε μια Michelada, δηλαδή κοκτέιλ μπύρας με πικάντικη γεύση. Ο λογαριασμός για ένα αυθεντικό μεξικάνικο γεύμα με ποτό, έρχεται στα 15-20€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v