Η Γλυφάδα έχει σούπερ ταβερνάκια

Μαζί με τα ντιζαινάτα μοντέρνα εστιατόρια, η Γλυφάδα φιλοξενεί και μερικές από τις ωραιότερες ταβέρνες και μαγειρεία στα Νότια Προάστια.
Η Γλυφάδα έχει σούπερ ταβερνάκια

Θα περίμενε κανείς στην άβυσσο των ιταλικών εστιατορίων, των νέο-μεζεδοπωλείων, και των γκουρμέ επιλογών η Γλυφάδα να στερείται παραδοσιακών ταβερνείων από αυτά που αγαπάμε να επισκεπτόμαστε.

Κι όμως, το νότιο προάστιο κρύβει πραγματικά «διαμάντια» μαμαδίσιων γεύσεων, κρεατικών της ώρας, κρητικής κουζίνας και λαχταριστών μαγειρευτών.

Όπως τα παρακάτω.

Μαντρί
Βαρδουσίων 29, τηλ: 210 9623071



Ατενίζει από εκεί ψηλά στον Υμηττό τη θάλασσα, ανήκει στον δήμο Γλυφάδας όσο κι αν φαίνεται περίεργο και διοργανώνει φεστιβάλ κρεατοφαγίας για γνώστες και μη. Το Μαντρί είναι ο ιδανικός προορισμός για να το ζήσετε… βουκολικά, μιας και θυμίζει παραδοσιακή ταβέρνα χωριού, και σερβίρει φημισμένη προβατίνα για μερακλήδες, ρουμελιώτικο κοκορέτσι, αρνί κλέφτικο στη λαδόκολλα, λαχταριστό κότσι, κοντοσούβλι χοιρινό, αλλά και ωραίες εντράδες με κρέας ή όχι, όπως μελιτζάνα στο πήλινο, σαγανάκι φουρνου και τηγανιτά συκωτάκια.

Ζιώγας
Σάκη Καράγιωργα 95, τηλ: 210 9626117



Δεσπόζει στο ίδιο σημείο από το 1928 όταν οι δρόμοι της Γλυφάδας ήταν ακόμα… δάσος, και αποτελεί άξιο εκπρόσωπο της oldschool κρεατοφαγίας στα νότια προάστια. Ο Ζιώγας είναι ξακουστός για τα μπιφτέκια, το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι του, όμως τα καλούδια που βγαίνουν από τη ψησταριά δεν περιορίζονται στην Αγία αυτή Τριάδα: λουκάνικα και μπριζόλες, κοτόπουλο παϊδάκι, γεμιστό μπιφτέκι, αρνάκι και παϊδάκια παρελαύνουν σε γενναίες μερίδες και δεν αφήνουν περιθώρια να τους πεις «όχι». Συνοδεύουμε με χωριάτικη και τηγανιτά κολοκυθάκια, καλό χύμα κρασί και φεύγουμε έχοντας δώσει περί τα 20€/ άτομο. Έχει και ωραία αυλή για τις ηλιόλουστες ημέρες.

Γιουβετσάκια Καλοφαγάδικο
Ιθώμης 20, τηλ: 2109648081



Ένα γνήσιο παραδοσιακό γευστικό στέκι, δηλώνει «βιο εστιατόριο» και δίνει σημασία στις πρώτες ύλες για να φτιάξει πιάτα ελληνική κουζίνας χωρίς ακραίες παρεμβάσεις. Ο ημιυπαίθριος χώρος του είναι όμορφα διακοσμημένος με καδράκια, μικροαντικείμενα και ρετρό διάθεση, ενώ τα τραπέζια του ντύνονται με τραπεζομάντιλα που θυμίζουν τρατορία. Εδώ δοκιμάζουμε ανεβατό Βερικούσας (πικάντικο τυρί σε πήλινο σκεύος), αμπελοντολμαδάκια αυγολέμονο με φρέσκο κιμά, μελιτζάνες Λακωνίας φούρνου με φέτα Ηπείρου, χοιρινό στη λαδόκολα, όλα με βιολογικές πρώτες ύλες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Συνοδεία κρασιού από τη Νεμέα ή ελληνικής μπύρας από μικροζυθοποιίες, υπολογίστε περί τα 15€/ άτομο.

Ρουμελιώτης
Χειμάρας 10, Άνω Γλυφάδα, τηλ: 210 9607562



Κρυμμένο σε ένα στενάκι μακριά από τη βαβούρα ψήνει καθημερινά κρεατοφαγικές σπεσιαλιτέ που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο και τιμώνται δεόντως από τους κρεατοφάν. Στο μενού του θα βρείτε κοντοσούβλι, ζουμερό κοκορέτσι και κρεατικά σχάρας: παϊδάκια, μπιφτέκια, μπριζόλεςκαι καλαμάκια. Τα τελευταία τα τυλίγει σε πίτες δημιουργώντας τυλιχτά «παλιάς κοπής» που εκτιμούνται δεόντως. Το γεμιστό μπιφτέκι είναι επίσης από τα δυνατά χαρτιά του, ενώ οι πατάτες είναι χεράτες και οι μερίδες χορταστικότατες. Με 15-20€ συνοδεία κρασιού θα χορτάσετε και πιθανώς να ζητήσετε και μερικές σόδες για τον γυρισμό.

Πασιφάη
Λαζαράκη 63, τηλ: 2109944024



Μετά από 15 χρόνια στον Κορυδαλλό, η κρητική ταβέρνα έπιασε παραλία διατηρώντας τον φιλικό, παραδοσιακό χαρακτήρα της, σε έναν άνετο χώρο με μεγάλη σάλα, αλλά και με τραπεζάκια έξω στην υπερυψωμένη βεράντα της. Η μύηση στην ομορφιά της κρητικής κουζίνας γίνεται μέσα από πιάτα όπως καλτσούνια με χόρτα ή τυρί, μπουμπουριστοί χοχλιοί, απάκι, χοιρινό με πράσο, κατσικάκι με σταμναγκάθι, ταϊσμένη όρνιθα ήτοι γεμιστό κοτόπουλο και ένα σωρό ακόμα κρεατικά και μεζεδάκια της ώρας (μαραθόπιτα με μέλι, κατσικάκι με στάκα, πατάτες με στάκα κ.α.). Η φιλοξενία των ιδιοκτητών είναι αξιομνημόνευτη, το ίδιο και το σέρβις, ενώ υπάρχει ξεχωριστή αίθουσα για τους μη καπνίζοντες. Ανοιχτό κάθε Σάββατο και Κυριακή, με ζωντανή μουσική. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 17-20€/ άτομο, με ρακή ή κρασί και κερασμένους λουκουμάδες.

Προκομένες
Άλσους 7, τηλ: 2108985996   



Σε έναν όμορφο χώρο που εμπνέεται από το παραδοσιακό ελληνικό παντοπωλείο, οι «Προκομένες» τιμούν τον τίτλο τους και σερβίρουν πατροπαράδοτα μαγειρευτά, αλλά και μοντέρνες εκδοχές τους. Ο σεφ Θάνος Βλαχόπουλος  ετοιμάζει καθημερινά νοστιμιές όπως κεφτέδες με βασιλικό και φρέσκια ντομάτα, μοσχαράκι λεμονάτο, συκώτι γάλακτος στη σχάρα με λαδολέμονο, μπιφτέκι γαλοπούλας με πιπεριά, ντομάτα και άνηθο και ωραιότατα ρεβίθια λεμονάτα με πράσο και σπανάκι. Το μενού αλλάζει συχνά (δείτε το εδώ) http://prokomenes.taste-e.com/ , ενώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v