Ο Λευτέρης Λαζάρου γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια του χιλιοβραβευμένου Βαρούλκου του, και στήνει επί τη ευκαιρία ένα ολοκαίνουριο tapas/wine restaurant ακριβώς απέναντί του.
Εδώ θα δοκιμάσετε εκλεκτά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα σε ποτήρι (στα 6€), συνοδεύοντάς τα με φανταστικά tapas με έμπνευση και γεύση από θάλασσα: Μακαρόν με μελάνι σουπιάς και κρέμα ταραμά, ντολμαδάκια γεμισμένα με ριζότο σουπιάς, ταρτάκια με κιμά γαρίδας και παρμεζάνα, τηγανητό συκώτι πεσκανδρίτσας πάνω σε σταμναγκάθι και πάει λέγοντας. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 6€ έως 8€, ενώ υπάρχουν και «μεγάλα» set menus από 32€.
Το πολυσυζητημένο εστιατόριο στον τελευταίο όροφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης φέτος κάνει… στροφή στις ρίζες, και μεταμορφώνεται σε ελληνικό bistro ή, αν το προτιμάτε, νέα ταβέρνα. Το μενού που υπογράφει ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης περιλαμβάνει προτάσεις όπως σκορδαλιά αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης και καυτερή πιπεριά, ταμπουλέ με κουνουπίδι, αχλάδι και Μελίχλωρο Λήμνου, λουκουμάδες αιγαιοπελαγίτικου μπακαλιάρου με παντζάρι τουρσί και κόκκινο κρεμμύδι, λαχανοντολμάδες με κιμά κουνελιού, σάλτσα λεμονόχορτο και άγριο μάραθο, μοσχαρίσια γλώσσα στα κάρβουνα με μανιτάρια πορτομπέλο, πουρέ κόκκινου μήλου και γλάσο φραγκόσυκου και σπάλα αρνιού με ρεβυθάδα Σίφνου, ψημένη με γλυκό σκόρδο, λεμονόχορτο. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 25€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.
Νέα άφιξη σε μια από τις πιο αγαπημένες μας αθηναϊκές γειτονιές, το 7 Cactus μας συστήνεται ως “greek street deli” και μας σερβίρει νοστιμιές όπως ο μουσακάς με αργοψημένη μοσχαρίσια ουρά και κρέμα από καπνιστό Μετσοβόνε, τα σουτζουκάκια ρεβιθιού γεμιστά με μους φέτας και σάλτσα από ψητά ντοματίνια, τα κεφτεδάκια που ζυμώνονται με ούζο και δυόσμο και σερβίρονται με συριανή μαϊντανοσαλάτα, και τα ζυμαρικά με καβουρμά, λαδοτύρι Μυτιλήνης, λαχανικά και αυγό ποσέ.
Δημιουργία του food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη, στηρίζει το μενού του αποκλειστικά σε ελληνικά προϊόντα, και σερβίρει και πρωινά που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού: Αλμυρές τηγανίτες από πατάτα Νάξου με ψητό ταλαγάνι, τηγανητό αυγό και θυμαρίσιο μέλι, τραβηχτές πίτε μανιάτικες, ανδριώτικη φρουτάλια με λουκάνικο και βολάκι, μαλακό τυρί από την Άνδρο, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα που θα δείτε αναλυτικά εδώ. Για ένα χορταστικό γεύμα, θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο με ποτήρι κρασί. Τα πρωινά κυμαίνονται στα 6-7€.
Σταθερά κοσμαγάπητο και ξακουστό στα πέρατα του κόσμου από τότε που το Buzzfeed το συμπεριέλαβε στα 31 καλύτερα του πλανήτη (!) το μεταξουργειώτικο μεζεδοπωλείο της καρδιάς μας σερβίρει σταθερά το πιάτο-φετίχ που ακούσει στο όνομα παπαρδέλες με καβουρμά, καθώς και μια απίστευτη ποικιλία ελληνικών τυριών, ωραιότατα γλυκοκαυτερά μπριζολάκια, πράσινη φάβα και τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα. Για να βρείτε τραπέζι πρέπει είτε να είστε άνθρωπος που του κάθεται το Τζόκερ, είτε να κάνετε πολύ έγκαιρα κράτηση –ναι, ακόμα και εκτός ωρών και ημερών αιχμής. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 17€ το άτομο, με ωραίο κρασί.
Προσγειώθηκε στην νόστιμη πιάτσα της Βεΐκου πριν από ένα χρόνο και κάτι, και απέκτησε γρήγορα ορκισμένους φίλους γιατί, εκτός από νόστιμο, είναι και πανέμορφο –στεγάζεται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό του 1920. Στο μενού του σεφ Νίκου Φωτιάδη συναντάμε νοστιμιές όπως καπνιστό χέλι καρπάτσιο με σαλάτα από ξινόμηλο, σέλερι, και καρύδι, μυλοκόπι φιλεταρισμένο με σοφρεγάδα με βλήτα, κολοκύθι και καρότο, ταλιάτα βοδινού Black Angus με καπνιστό πουρέ μελιτζάνας, ριζότο με γαρίδες και κλωστοτύρι και κατσικίσιο φρέσκο τυρί «Ερίφι» παναρισμένo σε ηλιόσπορο και γύρη με μαρμελάδα πατζαριού και τζίντζερ. Αναλυτικά το μενού υπάρχει εδώ. Συνοδεία κρασιού σε ποτήρι, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25€ το άτομο.