Οι ναοί της κρεατοφαγίας στα Νότια Προάστια

Από ψαγμένες κοπές εκλεκτών κρεατικών μέχρι oldschool κοψίδια και ψητά σχάρας, ιδού οι Ναοί για να κάνετε τάμα στον θεό του κρέατος.
Οι ναοί της κρεατοφαγίας στα Νότια Προάστια
Dry & Raw by Drakoulis
Βασ. Παύλου 103, Βούλα, τηλ: 2108955655

Το μπουτίκ κρεοπωλείο του Στράτου Δρακούλη απέκτησε προ έτους ένα built in εστιατόριο με μοναστηριακά τραπέζια μια ανάσα από τα μεγάλα ψυγεία όπου εκτίθενται τα πιο εκλεπτυσμένα είδη κρεάτων - Kobe, Wagyu, Simmental, Black Angus, dry aged και λοιπά. Το πρωτότυπο πρότζεκτ είναι μοναδικό: ένα εστιατόριο/κρεοπωλείο στο οποίο όλα τα κρέατα έρχονται (και) στο τραπέζι. Must εδώ το ταρτάρ με κρέας επιλογής σας που κόβεται και σερβίρεται εκείνη την ώρα, το ψημένο ψωμί με βούτυρο ανακατεμένο με μεδούλι για αρχή, το «Gyros the next level» με ιβηρικό χοιρινό pata negra, συνοδεία κυπριακής πίτας, μυρωδικών, ντομάτας και πέρσικου τζατζικιού με καρότο, χωρίς σκόρδο και φυσικά οποιοδήποτε dry aged κρέας στη σχάρα. Η μουσική «βαράει» electro, ενώ ο λογαριασμός «τσιμπάει», αλλά δικαιολογείται στα 60-70€/ άτομο, χωρίς κρασί.

Τσολιάς
Λ. Βάρης - Βαρκίζης 45, Βάρη, τηλ: 210 8952446

Το δυνατό χαρτί των «Βλάχικων» κρατά εδώ και δεκαετίες ψηλά τη σημαία των κοψιδιών χωρίς να κάνει σημαντικές εκπτώσεις σε ποιότητα κρεατικών. Τα κρέατα του ιστορικού Τσολιά στέκονται στο... ύψος των περιστάσεων: κοντοσούβλι, μπριζόλες, παϊδάκια, κοκορέτσι, αρνάκι στην σούβλα και την γάστρα και η φιλική συντροφιά του μουστακαλή μπαρμπα-Γιάννη που συνήθως κερνάει και επιδόρπιο, κάνουν την επίσκεψη εδώ μια νοστιμότατη και διασκεδαστική εμπειρία. Στα μη κρεατικά παρελκόμενα, μας αρέσει η αξιοπρεπέστατη χωριάτικη, οι χεράτες πατάτες τηγανιτές, και το νοστιμότατο σαγανάκι. Συνοδεία τίμιου χύμα κρασιού, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€/ άτομο.

Ρουμελιώτης
Χειμάρας 10, Άνω Γλυφάδα, τηλ: 210 9607562

Έχει γράψει τη δική του ιστορία στα Νότια Προάστια, κρυμμένο σε ένα στενάκι της Γλυφάδας μακριά από τις γκλαμ πιάτσες ψήνει καθημερινά κρεατοφαγικές σπεσιαλιτέ που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο και τιμώνται δεόντως εδώ και δεκαετίες. Στο μενού του θα βρείτε ασυναγώνιστο κοντοσούβλι, ζουμερό κοκορέτσι και κρεατικά σχάρας: παϊδάκια, μπιφτέκια, μπριζόλες – μπριζολάρες για την ακρίβεια- και καλαμάκια. Τα τελευταία τα τυλίγει σε πίτες δημιουργώντας τυλιχτά «παλιάς κοπής» που συναρπάζουν. Το γεμιστό μπιφτέκι είναι επίσης από τα δυνατά χαρτιά του, ενώ οι πατάτες είναι χεράτες και οι μερίδες χορταστικότατες. Με 15-20€ συνοδεία κρασιού θα χορτάσετε και πιθανώς να ζητήσετε και μερικές σόδες για τον γυρισμό.

Μαντρί
Βαρδουσίων 29, Γλυφάδα, τηλ: 210 9623071

Αγναντεύει θάλασσα από τον Υμηττό και μας καλεί να μπούμε στο εσωτερικό του – χωρίς τα γίδια – για να απολαύσουμε λαχταριστά πιάτα σε ένα φεστιβάλ κρεατοφαγίας. Με φόντο κοπάδια να βοσκούν και απίστευτη θέα, το «Μαντρί» σερβίρει προβατίνα για μερακλήδες φημισμένη σε όλον τον Νότο, ρουμελιώτικο κοκορέτσι εξαιρετικό, αρνί κλέφτικο στη λαδόκολλα, λαχταριστό κότσι, κοντοσούβλι χοιρινό αλλά και προβατίνα και ωραίες εντράδες με κρέας ή όχι όπως μελιτζάνα στο πήλινο, σαγανάκι φουρνου και τηγανιτά συκωτάκια. Για δυνατούς κρεατοφάγους η γιγαντιαία σταβλίσια του, καταφέρνεται με δυσκολία από ένα άτομο. Συνοδεία εξαιρετικού βιολογικού κρασιού, υπολογίστε περί τα 20€/ άτομο.

Ρεμούτσικο
Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, τηλ: 2109704515

«Ναός» για άνευ προηγουμένου κατανάλωση κοψιδίων πάσης φύσεως – με αποκορύφωμα τα αρνίσια παϊδάκια – το Ρεμούτσικο στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου έχοντας γίνει θρύλος στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Της προβατίνας έρχονται… δεύτερα και καλοψημένα, αλλά καθόλου καταϊδρωμένα. Στα λοιπά του μενού το Ρεμούτσικο τα πάει περήφιμα: Εδώ τρώμε εξαιρετικό κοντοσούβλι, φοβερά παϊδάκια, πανσέτες και μπιφτεκάκια, και όλα τα πατροπαράδοτα ορεκτικά – ωραιότατο το σπετζοφάι - μαζί με χύμα κρασί. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-18€ το άτομο. Κάθε Τετάρτη έχει ζωντανή μουσική.

Μυρτιά
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ: 2109370708

Η σκεπαστή αυλή σε μια ήσυχη γειτονιά της Νέας Σμύρνης είναι το κοινό μυστικό όλων των καλοφαγάδων και κρεατοφαγάδων που δεν χρειάζονται ιδιαίτερο «περιτύλιγμα» στις γεύσεις τους: Κλασικά τραπέζια ταβέρνας, παρεΐστικη ελληνική μουσική, άψογο σέρβις και στοιχειώδης κατάλογος με έμφαση στα κρεατικά. Στα συν οι μεγάλες μερίδες στην πλειοψηφία των πιάτων– τα παϊδάκια έρχονται… σε βουναλάκια, υπερ-χορταστικά και τα μπιφτέκια και οι μπριζόλες της Μυρτιάς – αλλά και οι κερασμένοι λουκουμάδες στο τέλος. Το τζατζίκι είναι φονικό και από τα καλύτερα που θα δοκιμάσετε. Μην παραγγείλετε πολλά – κι αν το κάνετε να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε τα υπόλοιπα πακέτο.  Μια τηλεφωνική κράτηση προτού την επισκεφθείτε τα Σαββατοκύριακα επιβάλλεται. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο, με κρασί.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v