Τα “μυστικά” φαγάδικα του Παγκρατίου

Κουτούκια, μαγειρεία, οικογενειακά ταβερνάκια και θεϊκά καλαμάκια στο χέρι στην περιοχή της Αθήνας που τα'χει όλα.
Τα “μυστικά” φαγάδικα του Παγκρατίου

Μπαρ, ποτάδικα, ταβέρνες, πιτσαρίες. Τίποτα δεν λείπει απο το Παγκράτι και με κάθε μας βόλτα εκεί δεν το χορταίνουμε.

Μεταφορικά. Γιατί κυριολεκτικά το Παγκράτι έχει μπόλικες επιλογές για να μας χορτάσει σωστά.

Όπως οι παρακάτω.

Έλβις
Αρχιμήδους 3, τηλ: 210 7566066

Ο βασιλιάς ζει! Και στο Παγκράτι μιας και ξεκίνησε την καριέρα του στο Μεταξουργείο. Όσοι τον είδαν, ξέρουν. Οι υπόλοιποι μένει να δοκιμάσουν το απλό μενού του που στηρίζεται στα κλασικά, δοκιμασμένα κρεατικά: σουβλάκια σε καλαμάκι, χοιρινό, κεμπάμπ, λουκάνικο και κοτόπουλο, τα οποία συνοδεύονται απαραιτήτως από φέτες ψωμιού και φρέσκιες πατάτες τηγανιτές και πανσετάκια με την ίδια συνοδεία. Ο χώρος απλός και cosy, ενώ τα καλούδια του Έλβις μπορείτε να τα πάρετε “στο χέρι” και να τα απολαύσετε με το ποτάκι σας ακριβώς απέναντι στο Chelsea Hotel. Κι όμως. Για ένα σουβλακογεύμα με μπυρίτσα, δε θα πληρώσετε περισσότερα από 10€.

Το κουτούκι του Μαραθωνίτη 
Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3, τηλ: 2197017404 

Στα όρια Μετς και Παγκρατίου, η οικογένεια Μαραθωνίτη φτιάχνει το δικό της μερακλίδικο κρασί, και το σερβίρει στο αυθεντικό κουτούκι της συνοδεία νοστιμότατων μεζέδων και ζωντανής μουσικής με ρεμπέτικα και λαϊκά. Η ατμόσφαιρα είναι ο ορισμός του συνοικιακού καπηλειού, η «χειροποίητη» διακόσμηση και το παλιό μωσαϊκό δίνουν τις απαραίτητες νοσταλγικές νότες, ενώ ο μπακαλιάρος, οι γίγαντες, τα αρνίσια παϊδάκια, το απάκι, το λουκάνικο, η μελωμένη συκωταριά, οι ντοματοκεφτέδες και οι χορταστικότατες μπριζόλες συνοδεύουν άριστα το αρετσίνωτο κρασάκι. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. Τις Κυριακές κλειστά.

Καραβίτης
Αρκτίνου και Παυσανίου, τηλ.: 210 7215155

Ένα ημιυπόγειο ταβερνάκι κλείνει αιώνα στις επάλξεις, και δεν άλλαξε καθόλου φιλοσοφία από τότε που προμήθευε κρασί με την οκά τους Παγκρατιώτες. Στον Καραβίτη, γύρω από τα τραπέζια, απλώνονται κρασοβάρελα, παλιά μπουζούκια, αρχαιοελληνικά αγάλματα, νοσταλγικές αφίσες και όλο εκείνο το ντεκόρ που έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με την ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Στα του φαγητού, δοκιμάζουμε κλασικά ελληνικά πιάτα, από μεζέδες όπως κεφτεδάκια (σουξέ του μαγαζιού), μπεκρή μεζέ και σπιτικές πίτες, μέχρι κρεατικά της ώρας και κερασμένο χαλβαδάκι στο τέλος. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο με κρασί.

Χατίρι
Ριζάρη 28, Παγκράτι, τηλ: 210 7232333

Σε έναν λιτό και απέριττο χώρο που θυμίζει μεταπολεμικό φαγάδικο, το Χατίρι γεμίζει τα λιγοστά του τραπέζια με μαμαδίσια πιάτα από φρέσκα εποχιακά τρόφιμα και μας γυρνά... πίσω. Στα του φαγητού, ο κατάλογος είναι μικρός με μερικά πιάτα ημέρας τα οποία όμως είναι φτιαγμένα με μεράκι και νοστιμότατα. Κοτόπουλο με μπάμιες, κεφτεδάκια με ρύζι και σαφράν, μυδοπίλαφο, σαρδέλες, συκωτάκι με δενδρολίβανο, χοιρινό κρασάτο, ρεβίθια με σπανάκι και κιμάδες όπως μουσακάς και παστίτσιο συμπεριλαμβάνονται στα χιτ του μενού. Οι μερίδες είναι μεγάλες, οι τιμές χαμηλές (μάξιμουμ 7€ για τα κυρίως) και στο τέλος φεύγουμε χορτασμένοι με κάτι λιγότερο από 12€/ άτομο με μπύρα.

Κατσούρμπος 
Αμύντα 2, πλατεία Μάνου Χατζιδάκι, τηλ: 21 0722 2167

Σε έναν χώρο που θυμίζει ρετρό μπακάλικο σε μία από τις πιο όμορφες πιάτσες του Παγκρατίου, ο Κατσούρμπος σερβίρει αγνή κρητική ρακή μέχρι να ξεφουρνίσει ένα σωρό νοστιμιές από την Κρήτη. Κριθαρένιος ντάκος σε κρητική μαρινάδα με ξυνομυζήθρα και κάππαρη, καλτσούνια με άγρια χόρτα και σταμναγκάθι, απάκι χοιρινό καπνιστό με τριμμένο καρύδι, τηγανία με πατάτες Λασιθίου, ανωγειανό γαμοπίλαφο με κόκκορα, μπουρέκι από τον Χάνδακα και χειροποίητα ζυμαρικά είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν από το μενού. Υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο.

Baba Ganoush 
Εμπεδοκλέους 25, τηλ: 21 2105 0351

Ένα από τα καλύτερα μεσανατολίτικα street food της πόλης βρίσκεται στην πλατεία Βαρνάβα. Από εδώ παίρνουμε στο χέρι – ή στον πάγκο και τα τραπεζάκια του πεζοδρομίου, να απολαύσουμε ένα από τα καλύτερα φαλάφελ της Αθήνας. Επιλέγουμε από δύο «συνταγές», με μπάμπα γκανούς, ταχίνι, σαλάτα και χαρίσα, ή με χούμους, πολίτικη σαλάτα, ταχίνι και χαρίσα, σε μικρές ή μεγάλες εκδοχές τυλιχτού. Συνδυάζουμε με ροζ λεμονάδα με ρόδι, τζίντζερ και μέντα και υπολογίζουμε περί τα 5-6€.

Cupola
Ευφορίωνος 13, τηλ: 2114117444

Το Παγκράτι βρήκε τον... Ιταλό του στο πρόσωπο αυτού του καλόγουστου εστιατορίου, το οποίο σερβίρει εξαιρετικές γεύσεις της γείτονος χώρας σε έναν άκρως μοντέρνο χώρο συνοδεία εξίσου χαλαρωτικής μουσικής. Ξεκινάμε με ορεκτικά όπως λεπτοκομμένο νουά μόσχου vitello tonnato με σάλτσα τόνου κι ανθούς κάππαρης και μια ωραιότατη Buratta με την ομώνυμη μοτσαρέλα και τραγανή πανσέτα. Συνεχίζουμε με μια αυθεντική καρμπονάρα, με καπνιστή πανσέτα κρόκο αυγού και pecorino, όπως αρμόζει σε μια αυθεντική τρατορία και βάζουμε για τη μέση ωραιότατη πίτσα από τον ξυλόφουρνο που έδωσε μάλιστα το ονομά του στο εστιατόριο. Μαζί με ποτήρι κρασί, υπολογίστε περί τα 20€/ άτομο.

Μαύρος Γατος
Πολέμωνος 4, τηλ: 210 7236903

Δυο βήματα από την πλατεία Προσκόπων μια κουζίνα καθόλου... μαύρη μας περιμένει για να τη γευτούμε. Ο Μαύρος Γάτος, μια ακόμα παραδοσιακή ταβέρνα της γειτονιάς, ετοιμάζει καθημερινά εξαιρετικά πιάτα κατσαρόλας και χειροποίητες πίτες που εναλάσσονται καθημερινά προς τέρψη του ουρανίσκου μας, χωρις να αμελεί την σχάρα. Στα τραπεζάκια με τα καρώ τραπεζομάντιλα δοκιμάζουμε κολοκυθοτυρόπιτα με φοβερό φύλλο, γεμιστές ντομάτες και πιπεριές, βασιλοτύρι, χοιρινή τηγανιά, σπληνάντερο (σπάνιο στην Αθήνα, όμως ανάρπαστο για τους γνώστες – δοκιμάστε το!), και ωραιότατα ψητά όπως μπιφτέκι, λουκάνικο και παϊδάκια. Με περίπου 12€/ άτομο, θα φάτε, θα πιείτε και θα σας κεράσουν και γλυκάκι χωρίς... δισειδαιμονίες.

Ν. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v