Το καλύτερο φαγητό στον Πειραιά

Πεντανόστιμα μεζεδάκια, πολίτικα κεμπάπ, γιγάντια burger και οικονομικά θαλασσινά, σε οκτώ πειραιώτικες διευθύνσεις που μας μαθαίνουν να καλοτρώμε.
Το καλύτερο φαγητό στον Πειραιά
Μπαρ Μπεε Κιου
Φρεαττύδος 13, Φρεαττύδα, τηλ.: 210 4518129

Αν δεν το έχετε έστω ακουστά, πιθανότατα δε ζείτε στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Γρήγορες συστάσεις για τους άρτι αφιχθέντες του λεκανοπεδίου: Συμπεριλήφθηκε πριν από μερικά χρόνια σε μια λίστα με τα 25 καλύτερα burgers του πλανήτη, κατέβασε όλη την Αττική στον Πειραιά, σχημάτισε ουρές που κάναν’ δυο φορές τον γύρο του τετραγώνου, και δεν έχει σταματήσει από τότε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται. Πλέον το βρίσκουμε και στη Νέα Σμύρνη (Ελ. Βενιζέλου 18, τηλ: 210 9333318) ενώ τα delivery φεύγουν και από την Καστέλλα (Λ. Παπαναστασίου 116, τηλ.: 210 4126222).



Ιδανικό για την πρώτη σας δοκιμή, το burger του Γενναίου, έχει δύο μπιφτέκια από κιμά Angus, διπλό τυρί ένταμ, διπλό καπνιστό μπέικον, τηγανητό αυγό, τομάτα, iceberg, καραμελωμένα κρεμμύδια, κόκκινη σάλτσα δικιά τους, μουστάρδα και μαγιονέζα και κόστος 9,90€ με ένα βουνό πατάτες. Για κάτι πιο μαζεμένο, δική μας αγαπημένη επιλογή είναι το Τζούσυ Λούσυ, με μπιφτέκι Angus γεμιστό με μείγμα τυριών, σπιτική κόκκινη σάλτσα και καραμελωμένα κρεμμύδια (8,50€, επίσης με ένα βουνό πατάτες). Ολόκληρο το μενού υπάρχει εδώ.

Δυόσμος 
Φρεαττύδος 42Α, Φρεαττύδα, τηλ: 210 4611335



Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό με ψηλοτάβανες αίθουσες και πέτρα στους τοίχους. Έχει, επίσης, και μια ταρατσούλα χάρμα οφθαλμών που «κλείνει» με τζαμαρίες για να μην τη στερούμαστε όταν ο καιρός ψυχραίνει. Στα τραπεζάκια μέσα κι έξω καταφτάνουν πειραγμένοι μεζέδες με έμπνευση από την ελληνική κουζίνα και παράδοση, όπως τα αυγά μάτια με το σαλάμι μέσα σε φωλιά πατάτας, η φάβα Σχοινούσας με το χοιρομέρι, τα κεφτεδάκια από λουκάνικο με γλυκοκαυτερή σάλτσα και η σαλάτα Δυόσμος, με Μαστέλο Χίου, καραμελωμένα αμύγδαλα, σπανάκι βουτύρου, ντοματίνια και βινεγκρέτ από πορτοκάλι και δυόσμο. Κρασιά, τσίπουρα και ουζάκια ρέουν άφθονα, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο.

Το Ακρί
Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4180110



Τα ταβερνάκια της Πειραϊκής έχουν αποκτήσει κακή φήμη για τις τσιμπημένες τιμές τους, εξαιρέσεις όμως πάντα υπάρχουν, και το Ακρί είναι μία από αυτές. Στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας από την οποία πήρε και το όνομά του, απλώνει τραπεζάκια έξω και σερβίρει νοστιμότατα θαλασσινά και λαχταριστούς ουζο-μεζέδες σε γενναίες μερίδες. Ξεχωρίζουν το χταποδάκι στα κάρβουνα, ο μαρινάτος γαύρος, οι γαρίδες, τα τηγανιτά καλαμαράκια, και το συμιακό γαριδάκι. Στα hit του καταλόγου, μια εξαιρετική γαριδομακαρονάδα για δύο άτομα. Οι τιμές –είπαμε– είναι καλές: στα 15-20€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.

Μάγευμα
Φωτίου Κορυτσάς και Σπάρτης, Ταμπούρια, τηλ: 210 46 27 832



Λίγο εκτός κέντρου, σε μια ήσυχη γειτονιά, την οποία κάνει σιγά-σιγά προορισμό, το Μάγευμα φτιάχνει και σερβίρει πειραγμένα μεζεδάκια που χορταίνουν το μάτι πριν μαγέψουν (το πιάσατε) τον ουρανίσκο. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Ωραιότατη πανσέτα με μανιτάρια και baby πατατούλες, πουγκάκια κοτόπουλου, κεφτεδάκια παραδοσιακά με έντονο άρωμα δυόσμου, ζουμερά μανιτάρια πλευρώτους και ποικιλία με χειροποίητα λουκάνικα. Εξαιρετική και η ομώνυμη σαλάτα με φιλετάκια κοτόπουλο και λαχανικά, αλλά και η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια. Οι τιμές για μεζεδάκια στη μέση και ωραίο χύμα κρασί κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Βόσπορος 
Ακτή Κουμουνδούρου 20, Μικρολίμανο, τηλ: 210 4127324



Τα τραπεζάκια πλάι στη θάλασσα, σε απόσταση απλώνω-χέρι-και-πιάνω-γιοτ (ή βαρκάκι αραγμένο), είναι το δεύτερο δυνατό χαρτί του πειραιώτικου Βόσπορου –το πρώτο είναι οι καταπληκτικές του γεύσεις, που μας ταξιδεύουν νοερά στην Πόλη. Εδώ δοκιμάζουμε αυθεντικό ντονέρ και μυρωδάτο χουνκιάρ μπεγιεντί (κοκκινιστό μοσχαράκι επάνω σε βελούδινο πουρέ μελιτζάνας), σις ή άδανα κεμπάπ, σούπερ λαχματζούν και ρολά μελιτζάνας, σε ιδιαιτέρως γενναιόδωρες μερίδες –αν δεν παραγγείλετε με φειδώ, θα φύγετε σίγουρα με πακέτο για το σπίτι. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο, με κρασί.

Maharaja Kitchen
Νοταρά 122, Τρούμπα, τηλ: 210 4294117



Και από την Πόλη ταξιδεύουμε στη μακρινή Ινδία, με όχημα τις γεύσεις του αυθεντικότερου ίσως ινδικού Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων. Εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετικό κοτόπουλο tikka masala, αφράτες πιτούλες naan που έρχονται σερβιρισμένες με διάφορες σως, κεμπάπ από αρνίσιο κιμά που σερβίρεται «τσιτσιριστό» στο μαντέμι, πιάτα με ρύζι μπασμάτι και ένα σωρό γνωστές και άγνωστες αυθεντικές ινδικές γεύσεις. Η μεγάλη τηλεόραση στον τοίχο παίζει αυστηρά και μόνο Bollywood, και οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 15€ το άτομο για λουκούλειο γεύμα με (εμφιαλωμένο) κρασί και πακέτο για το σπίτι.

Τα βράχια της Πειραϊκής
Ακτή Θεμιστοκλέους 300, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4538461



Άλλη μία από τις εξαιρέσεις της Πειραϊκής που λέγαμε προηγουμένως, το γλυκύτατο αυτό ταβερνάκι μας κρατά εδώ και δεκαετίες συντροφιά με καλούς θαλασσινούς μεζέδες και όμορφη θέα στα νερά του Σαρωνικού και τα βραχάκια από τα οποία πήρε το όνομά του. Οι λάτρεις του ορκίζονται πρωτίστως στο «δυνατό» του τηγάνι, αλλά και στα ωραιότατα μεζεδάκια. Χταποδάκι στα κάρβουνα, κολοκυθάκια τηγανιτά, μύδια σαγανάκι και όλα τα ψαράκια της κατηγορίας γαύρου/ αθερίνας συνοδεύονται με εκλεκτά ουζάκια σε ποικιλία ετικετών, για… παράταση καλοκαιριού. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-17€ το άτομο, για ουζάκι μετά τσιμπολογήματος.

Lamarina 
Μαρίνα Ζέας, τηλ.: 211 0124117



Ποιος είπε ότι με θέα θάλασσα πρέπει να συνδυάζουμε μόνο το ψάρι και τα παρελκόμενά του; Η Lamarina αποδεικνύει περίτρανα, εδώ και τρία χρόνια, ότι το σουβλάκι ταιριάζει γάντι με τον θαλασσινό αέρα. Στα τραπεζάκια που απλώνει έξω στη Μαρίνα της Ζέας καταφτάνουν ζουμερά καλαμάκια, λαχταριστός γύρος και πεντανόστιμα κεμπάπ. Μια ειδική μνεία την οφείλουμε στον γύρο κοτόπουλο, όπως και στην ποικιλία Λαμαρίνα που χορταίνει άνετα τέσσερα άτομα (ενδεχομένως και πέντε) με καλαμάκια χοιρινά, κοτόπουλου, κεμπάπ, γύρο χοιρινό, πίτες και διάφορες σος (στα 28€). Γενικώς, θα υπολογίσετε γύρω στα 10€ το άτομο, για ένα σούπερ χορταστικό γεύμα με μπύρες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v