Αυτά είναι τα καλύτερα μεζεδάκια του κέντρου

Όχι, το κέντρο δεν είναι μόνο burger και έθνικ κουζίνες. Πιάνουμε τραπεζάκι στα καλύτερα μεζεδοπωλεία του, για τσιμπολόγημα και κρασοκατάνυξη.
Αυτά είναι τα καλύτερα μεζεδάκια του κέντρου
της Ηρώς Κουνάδη

Τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν μιλάμε για φαγητό στο κέντρο; Street food; Μπεργκεράδικα; Έθνικ κουζίνες; Καλοβαλμένα εστιατόρια; Βάζουμε στοίχημα, πάντως, όχι μεζεδοπωλεία. Κι ας έχει κι απ’ αυτά. Κι ας είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Ήρθε η στιγμή να τους αποτίσουμε τον φόρο τιμής που τους αξίζει.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη
Σωκράτους 1 και Ευριπίδου 52, Γεράνι, τηλ: 2103254184



Ξακουστό και κοσμαγάπητο παντοπωλείο-ντελικατέσεν-μεζεδοπωλείο, στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο νεοκλασικό στο Γεράνι και σερβίρει πικάντικα μεζεδάκια με άρωμα εγγύς Ανατολής: Λαδόκολα με παστράμι και κομματάκια τυριών για καλωσόρισμα, παστουρμαδοπιτάκια καραμανλίδικα, ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ανεβατό, σαλάμι Δράμας πικάντικο και τομάτα, σαγανάκι με καραμανλίδικο παστουρμά, σουτζούκι πολίτικο, με αυγά και τομάτα και λουκάνικο κεφτέ γιαουρτλού σε πίτα αποτελούν τα highlights του ιδαίτερου μενού του. Για μεζεδάκια στη μέση και τσίπουρα, υπολογίστε περί τα 12€ το άτομο.

Το Καφενείο
Επιχάρμου 1 και Τριπόδων, Πλάκα, 210-3246916



Ασυζητητί το καλύτερο (βλέπε μη τουριστικό) φαγητό στην Πλάκα, το σερβίρει το Καφενείο στα μαρμάρινα τραπεζάκια που απλώνει στο μικρό πεζοδρομάκι της Επιχάρμου. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε τα φανταστικά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και κάρι (που είναι και η πιο ξακουστή σπεσιαλιτέ τους), τα χειροποίητα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, το μπεκρή μεζέ, το καταπληκτικό σπετσοφάι και τις τυροκροκέτες με απάκι. Συνδυάζουμε με σούπερ κρασάκια σε μεγάλη ποικιλία ασκών και εμφιαλωμένων, και πληρώνουμε γύρω στα 15€ το άτομο.

Ergon 
Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3315547



Δεν είναι απλώς ένα (νέο)μεζεδοπωλείο. Είναι το απόλυτο ελληνικό success story, που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη για να κατακτήσει… τα πέρατα του κόσμου –αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αριθμεί καταστήματα σε Βρυξέλλες, Μαϊάμι και Λονδίνο. Είναι κι αυτό υβρίδιο ντελικατέσεν-μεζεδοπωλείου, απλώνει τραπεζάκια έξω στο φαρδύ πεζοδρόμιο της Μητροπόλεως, και τα φορτώνει με απίθανους μεζέδες σαν το τηγανιτό καλαμάρι με μοσχολέμονο σε τραγανή κρούστα, τα παστουρμαδοπιτάκια με μαρμελάδα ντομάτας και γιαούρτι, τη φάβα με σύγκλινο, καραμελωμένα κρεμμύδια και λάδι τρούφας, το μανιταροπίλαφο με άγρια μανιτάρια Γρεβενών και πεκορίνο Μυτιλήνης, και το πλοκάμι χταποδιού στη σχάρα με πέστο λιαστής ντομάτας. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο, με κρασί. Αναλυτικός τιμοκατάλογος εδώ

Ήβη
Ν. Αποστόλη 19 & Ήβης, Ψυρρή, τηλ: 2103232554



Ένα λιτό μεζεδοπωλείο/ουζερί/τσιπουράδικο στην ομώνυμη οδό του Ψυρρή, το οποίο θυμίζει παλιό καφενέ και σερβίρει στα λιγοστά του τραπεζάκια μέσα κι έξω πάσης φύσεως και… εθνικότητας μεζέδες. Εδώ θα δοκιμάσετε από φασολάκια μαυρομάτικα με χόρτα, πατάτα με γιαούρτι και χούμους δια χειρός του αιγύπτιου σεφ, μέχρι αρμένικη ομελέτα με σουτζούκι και παστουρμά, αλλά και γαύρο μαρινάτο, αχνιστά μύδια και ωραιότατες ψητές γαρίδες. Μαζί με παγωμένες μπύρες ή κρασάκια, ο λογαριασμός δεν θα βγει παραπάνω από 10-12€ το άτομο.

Φορμάικα 
Καρόρη 5, Μοναστηράκι τηλ: 210 322 2201



Μας έλειψε όλο τον Αύγουστο, επιστρέφει όμως δριμύτερη την επόμενη Τρίτη (5 Σεπτεμβρίου) για να μας ξανακακομάθει με οικονομικότατα μεζεδάκια, από ντολμαδάκια γιαλαντζί και ρεγγοσαλάτα μέχρι κρητικό απάκι, σουτζούκι και τάρτα με υλικά εποχής, τα οποία συνοδεύουν soundtracks που αγαπούν εξίσου την τζαζ και τα ρεμπέτικα. Συνοδεύουμε με τσίπουρα, ρακόμελα ή… κοκτέιλ ρακής και υπολογίζουμε περί τα 10€ κατ’ άτομο – το πολύ. Συχνά διοργανώνουν και live με εγχώριες μπάντες/ κομπανίες, αλλά και κάθε λογής ενδιαφέροντα events.

Αυλή
Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή, τηλ: 210 3217642



Πάλαι ποτέ μυστικό που διέρρευσε, μια από τις τελευταίες εναπομείνασες «αυλές των θαυμάτων» της παλιάς Αθήνας λειτουργεί ως χαλαρό, παρεΐστικο μεζεδοπωλείο χωρίς ταμπέλα στην πόρτα ή οργανωμένη κουζίνα. Κεφτεδάκια, πατάτες και συκωτάκια τηγανίζονται στην άκρη της αυλής, δροσερές χωριάτικες σαλάτες κόβονται επί τόπου και απολαμβάνονται με παγωμένο ουζάκι ή τσίπουρο, πλάι σε μπλε παραθυρόφυλλα και εγκαταλελειμμένα χαμηλά σπιτάκια –από εκείνα που μοιράζονταν την αυλή, όπως στις παλιές ελληνικές ταινίες. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 10€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v