Αγαπημένες παραδοσιακές ταβέρνες από τα παλιά

Από το Μαρούσι μέχρι τη Μαλακάσα πιάνουμε τραπέζι κάτω από φυλλωσιές και τρώμε λαχταριστά κρεατικά σε εξοχικές και παραδοσιακές ταβέρνες με άρωμα από τα παλιά.
Αγαπημένες παραδοσιακές ταβέρνες από τα παλιά

Τραπεζάκια κάτω από πεύκα, χαλικάκι στο έδαφος, ευγενικό σέρβις, ατμόσφαιρα οικεία που σε μεταφέρει στην επαρχία και λουκούλεια γεύματα με άρωμα παράδοσης.

Αγαπημένες εξοχικές ταβέρνες που κρατούν την ποιότητα ψηλά και τις τιμές χαμηλά, γεμίζοντας με άρωμα και γεύσεις νοσταλγίας τα Σαββατοκύριακά μας.

Λυχνίον
Λουίζης Ριανκούρ 17, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106990119

Μια φιλόξενη μονοκατοικία με δύο ξέχωρα δωματιάκια που είναι γεμάτα νοσταλγικά διακοσμητικά μας περιμένει σε μια ήσυχη γωνιά στα πέριξ της Πανόρμου. Στο πλακόστρωτο που αγκαλιάζει περιμετρικά το σπίτι, απλώνονται τραπεζάκια με χάρτινα τραπεζομάντιλα κάτω από τα δέντρα, σα να βρίσκεστε στη βεράντα της γιαγιάς σας, ενώ ο κύριος Κωστής αναλαμβάνει να τα γεμίσει με τα ξακουστά του μπιφτέκια, συνοδευμένα με σπιτικές τηγανητές πατάτες. Θα βρείτε και μερακλίδικα παϊδάκια κοτόπουλου, κρεατικά της ώρας αλλά και ένα μαγειρευτό ημέρας, θα συνδυάσετε με κρασί και θα πληρώσετε περί τα 12-15€ το άτομο.

Το Ρεμούτσικο
Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 2109704515

Ο χώρος του Ρεμούτσικο στη γειτονιά του Ασύρματου, θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της παλιάς κλασικής ταβέρνας: Μια περιποιημένη αυλή με δέντρα και τραπεζάκια με καρό τραπεζομάντιλα συνθέτουν το σκηνικό, που συμπληρώνεται με λαϊκή μουσική και μερακλίδικα κρεατικά. Εδώ τρώμε εξαιρετικό κοντοσούβλι, φοβερά παϊδάκια, πανσέτες και μπιφτεκάκια, και όλα τα πατροπαράδοτα ορεκτικά μαζί με χύμα κρασί. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-18€ το άτομο.

Τα Πεύκα
Χαϊμαντά 34, Μαρούσι, τηλ: 210 8022371

Η αυλή μιας παλιάς μονοκατοικίας στα σύνορα Αμαρουσίου Πεύκης αποτέλεσεαπό το 1919 τη βάση αυτής της εξοχικής ταβέρνας που φέρνει ακόμα στο νου περασμένες δεκαετίες. Το μενού περιλαμβάνει τα κλασσικά που θα περίμενε κανείς από μια τέτοια ταβέρνα – κοντοσούβλι, εξοχικό, μπριζόλες, παϊδάκια - ενώ ο εξωτερικός χώρος με τα πεύκα και το χαλικάκι είναι όσο άνετος πρέπει για να απολαύσετε το γεύμα σας. Σπεσιαλιτέ εδώ το μοσχαράκι γάλακτος με πατάτες φούρνου, οι τυροκροκέτες, το κοκορέτσι, και οι λαχταριστοί λαχανοντολμάδες. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο με κρασί για ένα λουκούλειο γεύμα.

Ο Μάνθος
Σφενδάλη, Μαλακάσα, τηλ: 22950 98440
Φωτογραφία: Αντώνης Κουμάντος
Δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Σφενδάλης, αυτή η εξοχική ταβέρνα βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο, περιστοιχίζεται από πεύκα και η αυλή της είναι ό,τι πρέπει για αυτήν την περίοδο, στρωμένη με χαλικάκι και με μπόλικο ίσκιο. Στα του μενού, ο κατάλογος επιμένει παραδοσιακά και διαθέτει νοστιμότατες επιλογές όπως τυροπιτάρι φρέσκο, χωριάτικο λουκάνικο, δροσερή χωριάτικη σαλάτα, παντζάρια, μοσχαρίσιο μπιφτέκι με φρεσκότατες πατάτες τηγανιτές, ψημένο ζυγούρι μερίδα, πανσέτες και χοιρινή μπριζόλα ζουμερή και μυρωδάτη. Στο τέλος, για κέρασμα, θα γευτείτε λαχταριστά μουστοκουλουράκια και γλυκό με γιαούρτι και κομμάτια φρούτου, ενώ θα φύγετε χορτασμένοι, έχοντας πληρώσει κάτι λιγότερο από 15€/ άτομο, με κρασί.

Πεύκο
Τήνου 12, Μελίσσια, τηλ: 2108040929

Ένας ευχάριστος, φιλικός για οικογένειες χώρος με πολύχρωμες καρεκλίτσες, δροσερή αυλή και ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο, το Πεύκο των Μελισσίων παραμένει αγαπημένο «καταφύγιο» των βορείων προαστίων, για value for money γεύματα με άκρως σπιτικό άρωμα: Από το φρεσκοψημένο ψωμάκι μέχρι τα κεφτεδάκια και από τα κρεατικά στα κάρβουνα μέχρι τις κερασμένες τηγανίτες, τα πάντα μυρίζουν παράδοση και οικειότητα. Πολύ καλά είναι και τα μπιφτέκια, τα παϊδάκια, τα πανσετάκια οι μπριζόλες και η τηγανιά – συνδυάστε με κρασάκι και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Το Βραστό
Ρόδων 3, Χαλάνδρι, τηλ: 2106813776

Δίπλα στη ρεματιά στο Πολύδροσο του Χαλανδρίου, εκεί όπου από τα ‘60s οι κάτοικοι της περιοχής έδιναν ραντεβού στο μπακάλικο που σέρβιρε την καλύτερη κρεατόσουπα των προαστίων, το «βραστό», σήμερα λειτουργεί σαν μια ζεστή, καλαίσθητη ταβέρνα. Πιάνουμε θέση στην καταπράσινη αυλή με το χαλικάκι και το σιντριβάνι δοκιμάζουμε μαμαδίσια μαγειρευτά, ωραία κρεατικά της ώρας και κάποια πιάτα ημέρας – ξεχωρίζουμε το αρνάκι φρικασέ, το κοκκινιστό ροστ μπιφ, το λεμονάτο μοσχάρι και φυσικά την σούπα που «βάφτισε» το εστιατόριο, το περίφημο βραστό. Μαζί με κρασί, υπολογίστε περί τα 18-22€ κατ’ άτομο.

Χρήστος
Λ. Δουκίσσης Πλακεντίας 34, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6840698

Στην τεράστια αυλή του με τα μπόλικα δέντρα, τις κληματαριές και τα λουλούδια, ο Χρήστος κρατά σταθερά ψηλά εδώ και δεκαετίες τη σημασία του πιο ζουμερού και νόστιμου μπιφτεκιού – γίγας στην περιοχή. Εξοχική ταβέρνα με τα όλα της, σερβίρει μεταξύ άλλων νοστιμότατα κρεατικά και κλασσικές ελληνικές γεύσεις. Αν απαρνηθείτε το λουσμένο στην ψιλοκομμένη ντοματούλα μπιφτέκι – σήμα κατατεθέν του θα δοκιμάσετε ωραιότατα παϊδάκια, μοσχαρίσιο συκώτι, ψαρονέφρι και μπριζόλες σε ικανοποιητικές ποσότητες. Ο Χρήστος διαθέτει και παιδική χαρά για τα πιτσιρίκια, ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ με κρασί και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v