Τα καλύτερα θαλασσινά μεζεδάκια στο κέντρο

Δεν χρειάζεται να οδηγείτε με τις ώρες για να φάτε ένα ψαράκι της προκοπής. Πέντε ταβερνάκια στο κέντρο σερβίρουν ωραιότατους οικονομικούς ψαρο-μεζέδες.
Τα καλύτερα θαλασσινά μεζεδάκια στο κέντρο
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι ότι αρνιόμαστε το γεγονός ότι η ψαροφαγία συνδυάζεται ιδανικά με θέα στη θάλασσα, και δροσερό αεράκι να φέρνει στο τραπέζι μας άρωμα διακοπών. Για όλες εκείνες τις φορές, όμως, που βαριόμαστε να οδηγήσουμε/ δεν έχουμε αρκετά λεφτά για βενζίνη/ δεν θέλουμε να κάνουμε μια ώρα διαδρομή για να πάμε για φαγητό, ωραιότατα –και οικονομικότατα– θαλασσινά μεζεδάκια δοκιμάζουμε και στην καρδιά της πόλης.

Ουζερί Η Στοά
Θεμιστοκλέους 11, πλατεία Κάνιγγος, τηλ.: 210 3825961



Απλώνει τα τραπεζάκια του στην ομώνυμη στοά, και ταΐζει χρόνια τώρα τους καλοφαγάδες του κέντρου οικονομικότατα ψαρικά και λοιπά θαλασσινά μεζεδάκια. Στα δυνατά χαρτιά του συγκαταλέγονται ο γαύρος στο φούρνο, οι κρασάτες σουπιές, οι σαρδέλες πλακί, τα μπακαλιαράκια και τα αχνιστά μύδια. Οι τιμές, με το απαραίτητο ουζάκι ή τσίπουρο, κυμαίνονται στα 12-15€ το άτομο αν αρκεστείτε στα μεζεδάκια, λίγο παραπάνω αν πάρετε και φρέσκο ψάρι (ενδεικτικά, τα μπαρμπούνια κυμαίνονται στα 40€ το κιλό, τα μπακαλιαράκια αντίστοιχα στα 30€).

Ατλαντικός
Αυλητών 7, Ψυρρή, τηλ.: 213 0330850



Ένα τόσο δα στενάκι, με λιγοστά τραπεζάκια έξω, που φορτώνονται με φρέσκα θαλασσινά σε λογικότατες τιμές. Ο Ατλαντικός μας κακομαθαίνει με ψιλό γαριδάκι στο τηγάνι, επίσης τηγανιτά καλαμαράκια, ψητό θράψαλο, χορταστικές γαριδομακαρονάδες, και ωραιότατο μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Συνοδεύουμε με τα γνωστά παρελκόμενα (ωραίες τηγανιτές πατατούλες, χόρτα και δροσερές σαλάτες) και τα απαραίτητα ουζάκια, και πληρώνουμε γύρω στα 15€ το άτομο.

Ουζερί του Λάκη
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ: 210 8213776



Απολύτως cult στέκι στον πεζόδρομο της πλατείας Βικτωρίας, ο Λάκης σερβίρει τίμιους και ολόφρεσκους ψαρομεζέδες σε μια μάλλον υποτιμημένη περιοχή. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση το γεμιστό καλαμάρι με ντομάτα και φέτα, το αχνιστό σαλάχι, τα μακαρόνια με σουπιές στο μελάνι τους, το συμιακό γαριδάκι και τον εξαίσιο ξυδάτο γαύρο. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 20€ το άτομο, μαζί με ουζάκι ή ωραίο δικό τους Ροδίτη.

Η Λέσβος
Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3814525



Θρυλικό εξαρχειώτικο ουζερί, αθηναϊκός θεσμός εδώ και δεκαετίες, η Λέσβος σερβίρει ό,τι θαλασσινό έφερε φρέσκο το καΐκι –από ψαράκι και χταπόδι στα κάρβουνα, μέχρι γαριδούλες στο τηγάνι, ξυδάτες σουπιές και εξαιρετικά τηγανισμένες κουτσομούρες. Γενικώς, το τηγάνι είναι το δυνατό της σημείο, ενώ ωραιότατα είναι και όλα τα «κλασικά» συνοδευτικά (φάβα, χόρτα, φρέσκες σαλάτες και πάει λέγοντας). Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο, μετά του απαραίτητου ούζου –κι ενός μίνι σεμιναρίου ουζογνωσίας, καθότι εδώ θα βρείτε ετικέτες που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Αθήνα.

Ο Βλάσσης
Φωκίωνος Νέγρη 47, Κυψέλη τηλ.: 211 0125263



Ολόκληρο το όνομά του είναι «Ψαροφαγείο ο Βλάσσης» και είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός ψαράδικου και ψαροταβέρνας. Εδώ θα αγοράσετε το ψαράκι σας, όπως θα το κάνατε στην ψαραγορά, και θα καθίσετε σε ένα από τα τραπεζάκια που απλώνουν στον πεζόδρομο, περιμένοντας να σας το ψήσουν ή να το τηγανίσουν –με μια ελάχιστη επιβάρυνση, της τάξης των 5€. Εννοείται πως συνοδεύετε με όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα –πατατούλες, τυροκαυτερές, χωριάτικη σαλάτα και πάει λέγοντας. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 17-20€ το άτομο, με το ανάλογο κρασί (ενδεικτικά, ας πούμε, τα μπαρμπουνάκια που δοκιμάσαμε είχαν 30€ το κιλό).



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v