Ουζερί και ταβερνάκια που… φέρνουν την άνοιξη

Ουζερί και μεζεδοπωλεία άρχισαν ήδη να απλώνουν τραπεζάκια έξω, για να εκμεταλλευτούμε την άνοιξη από τις πρώτες της μέρες, τσιμπολογώντας στον ήλιο.
Ουζερί και ταβερνάκια που… φέρνουν την άνοιξη
Ουζάκι στον πειραιώτικο ήλιο με φόντο την θάλασσα. Οι πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες στο Θησείο και την Κυψέλη, με τσίπουρα και μεζέδες σε πεζοδρόμους και πλατείες. Αυλίτσες στο Μεταξουργείο και τα Πετράλωνα που μας ανοίγουν την όρεξη για κυριακάτικα τσιμπούσια. Τα πρώτα τραπεζάκια έξω για φαγητό στην Αθήνα έχουν ήδη στρωθεί κι εμείς πιάνουμε θέση σε μερικά από τα αγαπημένα μας.

Σεϋχέλλες
Κεραμεικού 49, πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, τηλ.: 211 1834789

Στα τραπεζάκια που απλώνουν οι «εξωτικές» Σεϋχέλλες στην πλατεία Αυδή, καταφθάνουν πιάτα ελληνικής κουζίνας με δημιουργικές πινελιές και πρώτες ύλες σε πρωτότυπα παντρέματα, από ψητά λαχανικά με σάλτσα σύκου και παντζάρια με κατσικίσιο τυρί μέχρι χοιρινό με μανιτάρια, χοιρινά μπριζολάκια, ξηρό ανθότυρο και άλλα σπάνια ελληνικά τυριά, για να συνοδεύσουμε το κρασί ή το τσίπουρό μας. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο.

Δεξαμενή
Πλατεία Δεξαμενής
Κλασική αξία στην πλατεία, το καφενεδάκι της Δεξαμενής όπου κάποτε σύχναζαν ο Παπαδιαμάντης και ο Καζαντζάκης, απλώνει τραπεζάκια στον ήλιο για να απολαύσουμε καφεδάκι από το πρωί, και στη συνέχεια ούζα, ρακές, κρασιά ή μπύρες συνοδεία ωραίων παραδοσιακών και μη μεζέδων. Στο μενού βρίσκουμε κλασικά πιάτα, όπως τηγανιές ή κεφτεδάκια, αλλά και πιο «δημιουργικές» σαλάτες ζυμαρικών ή μεζέδες με ανατολίτικες επιρροές. Για τσιμπολόγημα μετά ούζου, υπολογίστε περί τα 10-12€ το άτομο.

Στέκι του Ηλία
Επταχάλκου 5, τηλ: 2103458052 και Θεσσαλονίκης 7, τηλ: 2103422407, Θησείο

Σε δύο κομβικά σημεία του Θησείου απλώνει τραπεζάκια ο Ηλίας, στο πρώτο στέκι του σε μια αυλή πλάι στην εκκλησία, και στο δεύτερο, στον πεζόδρομο με φόντο τις γραμμές του ηλεκτρικού. Εδώ, κάτω από δέντρα που ανθίζουν, πιάνουμε θέση και παραγγέλνουμε τα ονομαστά αρνίσια παϊδάκια του Ηλία, καθώς και σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα, χορταστικά μπιφτέκια και κρασάκι ή μπύρα. Υπολογίστε περί τα 15-17€ το άτομο.

Πυρολίκι
Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο, τηλ: 21 0342 0293

Μια όμορφη αυλίτσα με αναρριχώμενα φυτά και ρεμπέτικη προσωπικότητα κρύβεται στο Μεταξουργείο, εκεί όπου το Πυρολίκι μας σερβίρει κλασικούς και δημιουργικούς ελληνικούς μεζέδες. Θα βρείτε κρεατικά και σαρακοστιανά εδέσματα, ωραία πατατοσαλάτα και φάβα, σιουφηχτά ζυμαρικά με κρέμα ούζου και άλλα ωραία, που μαζί με κρασί ή ούζο δε θα σας στοιχίσουν πάνω από 10-15€ το άτομο, αναλόγως όρεξης.

Καρδερίνα 
Καλλισθένους 67, Πετράλωνα, τηλ: 21 0345 4000

Από την ομάδα της γνωστής και μη εξαιρετέας «Κάππαρης», η Καρδερίνα άνοιξε και κελαηδάει στα Πετράλωνα, με ατμόσφαιρα γνήσιου παρεΐστικου τσιπουράδικου σε μια πέτρινη προστατευμένη αυλή. Εδώ θα βρείτε εκλεκτές ποικιλίες τσίπουρου και μεζέδες ελληνικής κουζίνας με διαλεχτά υλικά. Στο νέο νηστίσιμο μενού έχουμε να διαλέξουμε από χορτόπιτα, σαλιγκάρια, χταπόδι με κοφτό μακαρόνι, γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και μυρώνια, σουπιά με πατάτες και φινόκιο, λαχανοντολμάδες με γαρίδα, καραβίδα, κους κους και κρόκο Κοζάνης, γαριδομκαρονάδες και κεφτέδες Σαντορίνης. Οι μεζέδες κυμαίνονται από 3 ως 7€, ενώ υπάρχουν και μερικές πιο «τσουχτερές» επιλογές σπέσιαλ θαλασσινών. Με τσιπουράκι, υπολογίστε περί τα 12€ το άτομο.

Κυβέλη 
Επτανήσου 15, Κυψέλη, τηλ: 210 8219406

Τα πολύχρωμα τραπεζάκια στον εσωτερικό της χώρο φιλοξένησαν τα χειμωνιάτικα γεύματά μας, αλλά τώρα που μπαίνει η άνοιξη, ήδη τα πρώτα τραπεζάκια στρώνονται στο πλακόστρωτο και μας προκαλούν να δοκιμάσουμε τις ωραίες ελληνικές γεύσεις στον ήλιο. Σκεφτείτε κρητικό ντάκο, φάβα Σαντορίνης, γραβιέρα με αποξηραμένα φρούτα, ταλαγάνι με μαρμελάδα, τηγανιά κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές, κεμπαπάκια, σπαλομπριζόλες, λεμονάτο μοσχαράκι, καλαμαράκια και άλλα κρεατικά, θαλλασινά και μαγειρευτά. Θα τα συνοδεύσετε με τσίπουρο ή ελληνική βιολογική μπύρα και θα υπολογίσετε περί τα 12-15€ το άτομο.

Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη
Ακτή Θεμιστοκλέους 324, τηλ.: 210 4511231
Γίνεται ανοιξιάτικη διάθεση χωρίς ουζάκι στη λιακάδα με άρωμα θάλασσας; Από τη βεράντα του Σωτήρη παίρνουμε πρώτη γεύση καλοκαιριού, απολαμβάνοντας καλαμαράκια, χταποδάκι, μύδια σαγανάκι και άλλες κλασικές θαλασσινές γεύσεις, που μαζί με ούζο δε θα μας στοιχίσουν πάνω από 10-15€ το άτομο. Υπολογίστε κάτι παραπάνω, αν επιλέξετε φρέσκο ψάρι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v