Αυτό είναι το φθηνότερο φαγητό στην Αθήνα!

Δεν έχετε λεφτά; Δεν πειράζει. Έχουμε δεκαπέντε ελληνικά και έθνικ μεζεδο-καφενεία, που μας χορταίνουν (και μας ποτίζουν) με λιγότερα από 10€.
Αυτό είναι το φθηνότερο φαγητό στην Αθήνα!
της Ηρώς Κουνάδη

Για τα streetfoodάδικα που αυξάνονται και πληθύνονται, όπως και για τα καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας, σας τα έχουμε πει και ξαναπεί. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν θέλουμε απλώς κάτι γρήγορο στο χέρι, αλλά ένα κανονικό, χορταστικό τραπέζι, φορτωμένο μεζεδάκια και κρασί/ ούζο/ ρακές/ μπύρες στα ποτήρια μας, αλλά το ταμείο είναι μείον; Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν τα αγαπημένα μας ελληνικά και έθνικ μεζεδο-καφενεία, που σώζουν την παρτίδα κάθε τέλος του μήνα.

Τα νέο-καφενεία Μεταξουργείου, Πετραλώνων και Εξαρχείων

Στο παρεΐστικο Τριφασικό (Σφακτηρίας και Πλαταιών, Μεταξουργείο, τηλ: 6936 660194) δοκιμάζουμε σούπερ μεζεδάκια σαν το κοτόπουλο με κάρυ, το κρίταμο με ρύζι, και τη μανιταρόπιτα, με λιγότερα από 10€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.



Στο Frumel (Μαυρομιχάλη 59, Νεάπολη, τηλ: 210 5125068) που βγάζει και τραπεζάκια έξω στον μικρό πεζόδρομο όταν ο καιρός το επιτρέπει παραγγέλνουμε «καφενειο-μεζέδες» (πικάντικη τυροχτυπητή, ντομάτα τριαντάφυλλο και γαύρο μαρινάτο, μεταξύ άλλων) συνοδεύουμε με ουζάκι και πληρώνουμε γύρω στα 10€.

Στο Συνεργατικό Καφενείο 6 (Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο, τηλ: 210 3451813) οι νοστιμιές ελλήνων μικροπαραγωγών περιλαμβάνουν κεφτεδάκια με ψητά λαχανικά, βλήτα με ντοματίνια Σαντορίνης και πατατο-τάρτα λαχανικών. Ο δε λογαριασμός δεν ξεπερνά κι εδώ τα 10€ το άτομο, με μπύρα ή κρασί.

Στο Καφενείο της Πλατείας Μερκούρη (Αρκάδων 5, Άνω Πετράλωνα τηλ.: 210 3476237) τα κρασάκια μας συνοδεύουν εξαίσια μελιτζάνα με φέτα στον φούρνο, κοκκινιστό μοσχαράκι γλύκισμα, και τραγανά κεφτεδάκια με τον λογαριασμό στο τέλος να «βγαίνει» στα 10-12€ το άτομο, το πολύ.



Στο Καμπεθόν (Κεραμεικού 110, Κεραμεικός, τηλ: 2155506414) ταιριάζουμε μπύρες με κεφτεδάκια, ανθοτυροκεφτέδες, burger κοτόπουλου, τηγανητή φέτα και άλλα μεζεδάκια που δεν ξεπερνούν τα 5€, και υπολογίζουμε λιγότερα από 10€ το άτομο.

Στο Περιβολάκι (Αθηναίου 7 και Πλατεία Ηούς, Κάτω Πετράλωνα, τηλ: 213 0237687) το κρασί ξεκινά από 1€ το ποτήρι κρασάκι και οι μεζέδες που το συνοδεύουν περιλαμβάνουν πατατοσαλάτα, ταμπουλέ, μελωμένη τηγανιά ή λουκάνικο απ’ το Πήλιο. Λογαριασμός, στα 8-10€ κατ’ άτομο.



Στην Τσουλήθρα (Σαλαμίνος 64, Μεταξουργείο, τηλ: 211 4035686) οι πίτες φτιάχνονται με φρεσκοανοιγμένο φύλλο, το ψητό μανούρι μοσχοβολά και οι κρεατομεζέδες όπως τα κεμπαπάκια και τα πανσετάκια είναι μερακλίδικοι. Υπολογίστε περί τα 10-12€ για ρακές και μπόλικο τσιμπολόγημα.

Στον Λούη (Λεωνίδου 87, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3476926) θα δοκιμάσετε ούζα που δεν είχατε ούτε ακουστά (14 διαφορετικές ετικέτες, μεταξύ των οποίων τα δυσεύρετα εντός αθηναϊκών συνόρων Matis και Veto) και θα τα συνοδεύσετε με νόστιμα μεζεδάκια σε ατομικά πιατάκια που δεν ξεπερνούν το 1,50€ έκαστο, και περιλαμβάνουν νοστιμιές όπως σπιτική φάβα και αρμένικο σουτζούκι.

Τα έθνικ που μας κακομαθαίνουν



Στη Folia (Ανδρέα Μεταξά 9-11, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3803840) θα μάθετε πόσο νόστιμη είναι η κουζίνα του Αφγανιστάν: Ζερέσκ πολό, δηλαδή κεφτεδάκια με ρύζι και φραγκοστάφυλο, υπέροχα Μαντού, χειροποίητα ζυμαρικά γεμισμένα με κοτόπουλο και σερβιρισμένα με σάλτσα γιαουρτιού και σουμάκ, Γκουγκού, πατατοκεφτέδες με μπαχάρια και μυρωδικά και φανταστικά φαλάφελ. Συνοδεύετε με ρακή ή ούζο, και πληρώνετε γύρω στα 10€ το άτομο.



Στο Λέι Λιμ Λέι (Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ.: 211 7009383) η κουζίνα είναι τούρκικη, και οι νοστιμιές περιλαμβάνουν Χανούμ Κιοφτέ, κεφτέδες με πληγούρι και κιμά με σος γιαουρτιού, Χουνκιάρ Μπεγιεντί, κοκκινιστό μοσχαράκι σε πουρέ μελιτζάνας, και Αλί Ναζίκ, σουτζούκι με γιαούρτι και αυγά. Συνοδεία ρακής, ο λογαριασμός βγαίνει στα 10-12€ το άτομο.

Στο Balkan (Ακομινάτου 13, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5230717) θα ξετρελαθείτε με τα ουστπίτσι (κεφτεδάκια από κοτόπουλο), το κατάκ, που θυμίζει τζατζίκι με πάπρικα, το τυρί κασκαβάλ σαγανάκι και το κοτόπουλο καβαρμά, που έρχεται σερβιρισμένο σε πήλινο με πιπεριές, τυρί και αυγό. Συνδυάστε με τέλεια βουλγάρικη ρακή, και υπολογίστε 10€ το άτομο.

Στα τραπεζάκια του Pak Tikka (Σαπφούς 5, Γεράνι, τηλ.: 694 006 0088) θα δοκιμάσετε, παρέα με τη μισή Αθήνα, κορυφαία πακιστανική κουζίνα: Δοκιμάστε, ας πούμε, τα ασιατικά chicken wings, περασμένα σε μεγάλες σούβλες, και έτοιμα να συνοδευτούν στο πιάτο σας με πίτες νάαν, τουρλού λαχανικών και φανταστικό ρύζι. Κάθε πιάτο εδώ στοιχίζει λιγότερο από 3-4€ και χορταίνει με το παραπάνω.

Το Taste of India (Πλατεία Θεάτρου 22, τηλ.: 21 1410 4135) σερβίρει στα τραπεζάκια του εξαιρετικές και πάμφθηνες πίτες ταντούρι (με τυρί, γαρίδες, σκόρδο, onion chili, pakor και άλλες παραλλαγές), ινδικές σούπες και νοστιμιές με κοτόπουλο σε κάθε εκδοχή του –ναι, και tikka masala. Τα πιάτα κυμαίνονται στα 2 με 5 (το ακριβότερο) ευρώ.



Στο Υποβρύχιο (Αιόλου 102) η Βουλγαρία συναντά την Ελλάδα, και το πικάντικο αλλαντικό καρνάτσε, τη σαλάτα λάβα, όνομα και πράγμα, με καυτερή κόκκινη πιπεριά, και τις σουπιές με σπανάκι. Τα ορεκτικά κυμαίνονται στα 2-4€, ενώ οι γενναίες μερίδες των κυρίως δεν ξεπερνούν τα 7€.

Στο Falafel Γεύσεις Ανατολής (Γράμμου 1, Καλλιθέα, τηλ: 210 9595095) πέρα από τα αναμενόμενα φαλάφελ σε πίτα (2€) ή σε σκεπαστή (4€), θα δοκιμάσετε επίσης μπαμάλ (ψημένες μελιτζάνες με σκόρδο, γιαούρτι, κιμά, μαϊντανό και κουκουνάρι), μπουργολ (ψιλοκομμένη μελιτζάνα, πλιγούρι, ντομάτα και κρεμμύδι), και κουπέ (συριακή συνταγή με κιμά, πλιγούρι και μυρωδικά τυλιγμένο με ζύμη). Οι τιμές των πιάτων κυμαίνονται στα 4-6€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v