Πού τρώμε vegan και vegetarian γεύσεις;

Απουσία ζωικών προϊόντων, βιολογικές πρώτες ύλες και μπόλικη νοστιμιά σε διευθύνσεις που αγαπούν χορτοφάγοι και vegans- και όχι μόνο.
Πού τρώμε vegan και vegetarian γεύσεις;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το κίνημα της vegan και vegetarian διατροφής παίρνει τα πάνω του χρόνο με το χρόνο. Ο αριθμός των αυστηρώς vegan/vegetarian εστιατορίων αυξάνεται, ενώ δεν είναι λίγες οι διευθύνσεις εκείνες που προσφέρουν ειδικά διαμορφωμένο κατάλογο με vegan επιλογές για όσους δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα.

Από τα πιο… αυστηρά σε εκείνα που διαθέτουν μπόλικες vegan ή/και vegetarian επιλογές, ιδού μερικά από τα κορυφαία «πράσινα» γευστικά στέκια της πόλης.

Τα… αποκλειστικά

100% vegan ή/και vegetarian γεύσεις για απαιτητικούς ουρανίσκους.

Avocado
Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ. 210 3237878

To πρώτο αμιγώς vegetarian εστιατόριο που άνοιξε στην Αθήνα και έκανε την αρχή για τα υπόλοιπα διαθέτει γεύσεις που εύκολα μυούν και… κρεατοφάγο. Γεύσεις ανατολίτικες αλλά και ελληνικές, από φαλάφελ με ταμπουλέ μέχρι ελληνική σαλάτα, από ινδικές σούπες με φασόλια μέχρι «μακροβιοτικά» πιάτα με ρύζι ή noodles και από veggie paella χωρίς γλουτένη μέχρι pizza ή burger για vegans. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Mama Tierra
Ακαδημίας 84, Αθήνα, τηλ. 211 4114420

Μικρό και χαριτωμένο, αυτό το vegan και vegetarian εστιατόριο δεν σταματά να πειραματίζεται με τις βιολογικές του πρώτες ύλες και να φτιάχνει εξαιρετικά πιάτα με έμπνευση από κάθε γωνιά της γης. Εδώ θα δοκιμάσετε σαλάτα με κινόα, λαχταριστό γκουακαμόλε με homemade nachos, burger από μανιτάρια με ψωμάκι μπριος, φαλάφελ σκέτα ή σε τορτίγια και vegetable korma με λαχανικά, γάλα καρύδας και κάρι. Κάθε μέρα «παίζει» και κάτι διαφορετικό στο μενού, οπότε ζητήστε τους να σας προτείνουν νέα πιάτα. Δείτε το μενού εδώ.  Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ κατ’ άτομο.

Rosebud Home
Ομήρου 60 και Σκουφά 40, Κολωνάκι, τηλ. 2103392370

Σε έναν… σινεφίλ χώρο διακοσμητικά επηρεασμένο από το έπος του Γουέλλες, το Rosebud σερβίρει μιλφέιγ με σπανάκι, αρωματικά χορταρικά και αρσενικό Νάξου, λαχταριστές σούπες ημέρας, σαλάτα με σπανάκι, παντζάρι και ξυνόμηλο, to-fish and chips με τοφού μαριναρισμένο σε φύκια, hot dog με χειροποίητο λουκάνικο από ποικιλία μανιταριών με φάβα και vegan μαγιονέζα, και vegan pizza με μανιτάρια, χορτοφαγικό λουκάνικο και τυρί από γάλα σόγιας. Για ένα πλήρες γεύμα, υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.

Γη
Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, τηλ. 2109648512

Κουκλίστικο all day χορτοφαγικό στέκι, το οποίο συνάδει πλήρως με την ωμοφαγική φιλοσοφία (ήτοι μαγείρεμα μέχρι 46 βαθμούς το πολύ). Στον χώρο της Γης, θα δοκιμάσετε γευστικά βιολογικά καλούδια όπως σαλάτα Γη με φύτρα, ρόκα, ντοματίνια, μαϊντανό, δυόσμο και αγγούρι, χωριάτικη πίτσα με φρέσκια ντομάτα, ροδέλες κρεμμυδιού, ελιές και λιναρόσπορο, sushi με φύτρα, σουσάμι, αβοκάντο, αγγούρι, σχοινόπρασο και πιπεριά, μανιτάρια γεμιστά με κρέμα κάσιους και πέστο βασιλικού και βελούδινη βελουτέ μανιταριού. Must και οι detox χυμοί του, με βιολογικές πρώτες ύλες. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€ κατ’ άτομο.

Λάιμ bistrot
Δεκελέων 23, Γκάζι, τηλ: 2103474423

Νέα άφιξη στον αυστηρώς vegan γευστικό κόσμο της Αθήνας, το συμπαθέστατο αυτό μπιστρό με το mix & match «πράσινο» ντεκόρ μαγειρεύει σε ανοικτή κουζίνα γεύσεις χωρίς κρέας, χωρίς ζωικά προϊόντα, χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη. Εδώ θα δοκιμάσετε πιάτα που ανανεώνονται συχνά και περιλαμβάνουν ταμπουλέ κουνουπιδιού με δυόσμο, burger με ψωμάκια από μαριναρισμένα μανιτάρια πορτομπέλο και τυρί από καρπούς, cheesecake φράουλα με vegan τυρί και βελουτέ σούπα πατάτας με πέστο ρόκας και φυστίκι αιγίνης. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€/ άτομο.

Crudo
Φαραντάτων 31, Ιλίσια, τηλ: 210 7711 284.

Το πρώτο (raw) vegan delivery και take away μαγαζί της Αθήνας άνοιξε στα Ιλίσια, από μια παρέα vegan foodies και γεμίζει το μενού του με νοστιμότατες vegan επιλογές τις οποίες επιλέγετε από το site του και παραγγέλνετε, online ή τηλεφωνικά. Εμείς πετύχαμε ωμοφαγική Ceasar’s με «αντζούγιες» από μανιτάρια shiitake και ντρέσινγκ από κάσιους και λιναρόσπορο, σούπα από κουνουπίδι και πράσο αρωματισμένη με φασκόμηλο, γεμιστά ραβιόλι από παντζάρι με τυρί από κάσιους και vegan cheesecakes της ωμοφαγικής εταιρείας Chocamole http://www.chocamole.gr/. Δείτε το μενού τους εδώ.

Baba Ghanoush
Εμπεδοκλέους 25-27, πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ: 212 105 0351

Vegetarian street food στέκι στο Παγκράτι, το οποίο αγαπάει το φαλάφελ και το… δείχνει με λαχταριστές δημιουργίες: διαλέγετε από δύο διαφορετικές γεύσεις φαλάφελ σε αφράτη πίτα (με μπάμπα γανούς, ταχίνι, χαρίσα και σαλάτα ή με σος γιαουρτιού, χαρίσα, ρόκα και καρότο) ή μερίδα φαλάφελ στο πιάτο με χούμους, κους κους και χαρίσα, ενώ συνδυάζεται με σαλάτα φακής, κινόα ή καρότου. Πεντανόστιμες είναι και οι λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες, καθώς και οι σούπες ημέρας. Τα φαλάφελ κυμαίνονται στα 2,70-4,30€ και οι μερίδες στα 6,50€ - υπολογίστε λιγότερο από 10€ το άτομο.

Coffee Bike
19 χλμ. Λ. Μαραθώνος, Πικέρμι, τηλ: 216 9003030

Αν σας βγάλει ο δρόμος προς μεσόγεια, τότε σας έχουμε καλά νέα: το «ποδηλατικό» αυτό καφέ αγαπά τα βιολογικά και healthy προϊόντα και ετοιμάζει καθημερινά γευστικούς συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών, gluten free πιάτα, φυσικούς χυμούς, και λαχταριστά γλυκά. Αφράτο μπέργκερ από φαλάφελ πάνω σε ψωμί από πατάτα, wrap με φαλάφελ και ταχίνι, χειροποίητες πίτες με φρέσκα λαχανικά, σούπες ημέρας με λαχανικά και μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη με σπόρους chia, αμυγδαλέλαιο και μήλα είναι μερικές μόνο από τις υγιεινές και vegan επιλογές που θα βρείτε εδώ.

Trivoli
Μαρίνου Αντύπα 107Α, Ηλιούπολη, τηλ: 2114050120

Μεζεδο-καφενείο στην Ηλιούπολη με πιάτα 100% vegan; Κι όμως, υπάρχει! Το Trivoli εκτός από freddo cappuccino με φυτικό γάλα, σερβίρει vegan χειροποίητες πίτσες και πεϊνιρλί, μπέργκερ με χειροποίητο μπιφτέκι λαχανικών με «μυστικό» μείγμα από μπαχάρια και φρέσκιες πατάτες, σνίτσελ μανιταριών, καροτοκεφτέδες, spring rolls λαχανικών, πατατοσαλάτα, τζατζίκι από ηλιόσπορο, ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα, φαλάφελ και ένα σωρό ακόμα λαχταριστά πιάτα σε αρκετά χαμηλές τιμές (από 9€ για μια μεγάλη vegan ποικιλία δύο ατόμων).

Τα… ντεμί

Νόστιμες διευθύνσεις που αν και δεν είναι 100% vegan ή vegetarian έχουν πολλές χορτοφαγικές και vegan επιλογές.

* Στο The Protein House στην Καλλιθέα θα βρείτε vegan ροφήματα και σαλάτες, vegan πρωτεΐνες ρυζιού, κολοκυθόσπορου και αρακά, ενώ μπορούν να φτιάξουν λαχταριστά smoothies με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και vegan πρωτεΐνη. 

* Στο Feyrouz (Αγάθωνος 4, Αθήνα) η κρεατοφαγική λαχματζούν μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο, όμως «παίζουν» και vegan επιλογές όπως πίτα με πατζάρι, αβοκάντο, μπρόκολο, κουνουπίδι και καρύδια, και νοστιμότατη παντζαρόσουπα.

* Στο C- Friends στου Ψυρρή σας ετοιμάζουν Crepa Green με φυστικοβούτυρο, onion rings, ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριά, μαρούλι και πατάτες τηγανιτές, γλυκιά κρέπα Coconut Monica με σοκολάτα και ινδική καρύδα, vegan σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα, μαρούλι και πατάτες τηγανιτές και το Neat Joe, μια vegan παραλλαγή του διάσημου αμερικανικού σάντουιτς «Sloppy Joe» με 100% βιολογικό κιμά σόγιας, μαρούλι, πιπεριά και ντομάτα.

* Η Mystic Pizza σε Εξάρχεια και Καλλιμάρμαρο, σερβίρει vegan pizza με σάλτσα ντομάτας και φυτικό τυρί ή κολοκυθάκι, καρότο, μπρόκολο, μελιτζάνα, ελιές και φυτικό τυρί, καθώς επίσης και vegan κορμό για επιδόρπιο.

* Στο Βαζάκι στο Χαλάνδρι θα βρείτε δεκάδες επιλογές σε χυμούς, σάντουιτς, Veggie Burgers σούπες και γλύκα vegan, όπως αυτό με το ωμό ακατεργαστο κακαο, τη μπανάνα και το σιρόπι αγαύης. Δείτε το μενού εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v