Ψαροφαγία έως 20€ στην Αθήνα

Τσουγκρίζουμε ουζάκια και δοκιμάζουμε φρέσκο ψάρι και μεζέδες στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να πληρώσουμε πολλά.
Ψαροφαγία έως 20€ στην Αθήνα

Το ψάρι κοστίζει και κοστίζει αρκετά. Τι να κάνουμε όμως όσοι είμαστε αμετανόητοι θαλασσολάτρεις; Να φτύσουμε αλάτι από την λυπητερή; Όχι, ευτυχώς, λύσεις υπάρχουν και για εμάς που αγαπάμε φρέσκο ψάρι και ψαρομεζέδες, αλλά δε θέλουμε να πληρώσουμε παραπάνω από 20€ για ένα τίμιο ψαρο-γεύμα.

Ουζερί και ταβερνάκια στο κέντρο της πόλης προσφέρονται για τσιμπούσι με φρέσκα θαλασσινά που δεν… τσιμπάνε πολύ εφ’ όσον περιοριστούμε στην κατανάλωση και δεν παραγγείλουμε πεντόκιλο λαυράκι.

Ουζερί του Λάκη 
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ: 210 8213776

Σούπερ cult στέκι στον πεζόδρομο της πλατείας Βικτωρίας, ο Λάκης σερβίρει τίμιους και ολόφρεσκους ψαρομεζέδες σε μια υποτιμημένη συνοικία. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση το γεμιστό καλαμάρι με ντομάτα και φέτα, το τηγανιτό θραψαλάκι – σήμα κατατεθέν του ουζερί, το αχνιστό σαλάχι, το ψητό χταπόδι, τα μακαρόνια με σουπιές στο μελάνι τους, το συμιακό γαριδάκι και τον εξαίσιο ξυδάτο γαύρο με πατατοσαλάτα. Αν πετύχετε τσιπούρα πελαγίσια, «χτυπήστε» την οπωσδήποτε. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 20€ το άτομο, μαζί με ουζάκι ή ωραίο δικό τους Ροδίτη.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς
Λέκκα 22, Σύνταγμα, 210 3227298

«Μυστικό» του κέντρου για όσους ξέρουν από φρέσκο ψάρι, το «τριαντάφυλλο»… ανθίζει στη στοά της Κολοκοτρώνη, σε έναν όμορφο χώρο με σάλα και πέτρινη επένδυση. Εδώ δοκιμάζουμε νοστιμότατο μαριδάκι, σαρδέλες, ανάμεικτη σαλάτα με κολοκύθια και σταμναγκάθι, μαυρομάτικα φασόλια με κάππαρη και φρέσκο κρεμμυδάκι, θραψαλάκι ψητό και φρεσκοκομμένες πατατούλες τηγανιτές. Στο τριαντάφυλλο της Λέκκα θα φάτε και θα πιείτε με την ψυχή σας και δε θα πληρώσετε παραπάνω από 15€ άτομο, με φρέσκο ψάρι.

Πεζούλας 
Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, τηλ: 210 9422684

Διατηρεί εδώ και χρόνια την φήμη μιας από τις πιο τίμιες ψαροταβέρνες της Αθήνας. Ατμόσφαιρα και περιβάλλον βγαλμένα από την παλιά Αθήνα, δροσερή βεραντούλα για τα καλοκαίρια και ολόφρεσκο ψάρι ανάλογα με την ημέρα και την ψαριά (φαγκρί, σφυρίδα, συναγρίδα κ.α.). Σταθερές αξίες οι ψητές γαρίδες, το χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια, η πέρκα με κουσκουσάκι, η σαλάτα του Παναγιώτη και τα τηγανιτά καλαμαράκια. Το γλυκό στο τέλος είναι κερασμένο Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με ουζάκι ή τσίπουρο αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά.

Βλάσης
Φωκίωνος Νέγρη 47, τηλ.: 211 0125263

Ολόκληρο το όνομά του είναι «Ψαροφαγείο ο Βλάσης» και είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός ψαράδικου και ψαροταβέρνας στην Κυψέλη. Εδώ θα αγοράσετε το ψαράκι σας, όπως θα το κάνατε στην ψαραγορά, και θα καθίσετε σε ένα από τα τραπεζάκια που απλώνουν στον πεζόδρομο, περιμένοντας να σας το ψήσουν ή να το τηγανίσουν –με μια ελάχιστη επιβάρυνση, της τάξης των 5€. Εννοείται πως συνοδεύετε με όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα –πατατούλες, τυροκαυτερές, χωριάτικη σαλάτα κ.α. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο, με το ανάλογο κρασί (ενδεικτικά, ας πούμε, τα μπαρμπουνάκια που δοκιμάσαμε πρόσφατα είχαν 30€ το κιλό).

Σκουμπρί
Δράκου 12, Κουκάκι, τηλ: 210 9210994

Στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Δράκου, το Σκουμπρί βγάζει τραπεζάκια στην είσοδο του, αλλά και απέναντι κάτω από μερικά δέντρα, σερβίροντας κατά κύριο λόγο θαλασσινά, χωρισμένα σε επιλογές «τηγανιού» και «σχάρας», αλλά και κάποιες επιλογές σε κρέας για τους αμετανόητους κρεατοφάγους. Εμείς – προφανώς - ψηφίζουμε… «θάλασσα» και δοκιμάζουμε σούπερ λευκή ταραμοσαλάτα, μύδια αχνιστά, φιλεταρισμένες σαρδέλες με λεμονάκι, γαύρο μαρινάτο ξιδάτο όσο πρέπει, σουπιές τηγανιά σε νοστιμότατη σάλτσα, κεφτέδες μπακαλιάρου με ντιπ σκορδαλιάς φρεσκότατα μπαρμπουνάκια τηγανιτά και εξαιρετικό κριθαρότο γαρίδας. Οι μερίδες είναι χορταστικές, οι πρώτες ύλες φρέσκιες, ενώ συνοδεία ούζου, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 18-20€ κατ’ άτομο.

Τράτα
Θεμιστοκλέους 8 και Νικηταρά, τηλ: 210 3838531

Κλασσικό στέκι στην ευρύτερη περιοχή της Θεμιστοκλέους – Μπενάκη, η Τράτα παίζει με ωραία χρώματα σε τραπέζια και ντεκόρ και σερβίρει ψαρομεζέδες και φρέσκο ψάρι από τον Αγ. Ευστράτιο και τον Βόρειο Ευβοϊκό. Εδώ δοκιμάζουμε εξαιρετικά μύδια σαγανάκι με αρκετό ζουμάκι για μεζέ, ταραμοσαλάτα με άσπρο ταραμά, καλαμαράκι τηγανιτό, αφρός από μέσα, ποικιλία με αλίπατσα (λακέρδα, γαύρο κτλ.), χταποδάκι σχάρας με ξίδι, αλλά και φρέσκο ψάρι συχνά – πυκνά, ανάλογα με την ψαριά. Συνοδεία ουζακίου ο λογαριασμός ανέρχεται στα 20€/ άτομο.

N. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v