Πού τρώει η Κυψέλη;

Ιστορικό σουβλάκι, νεο-ταβερνεία, ψαροφαγία και μαμαδίσιες γεύσεις στα πιο «νόστιμα» μυστικά της Κυψέλης.
Πού τρώει η Κυψέλη;

Έχει ένα από τα καλύτερα πιτόγυρα της πόλης, και ένα από τα καλύτερα πολίτικα. Έχει ιστορία, κι ας μη θυμίζει πλέον το ιστορικό της παρελθόν. Η Κυψέλη έχει χαρακτήρα και αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες γειτονιές των Αθηνών.

Παράλληλα δίνει το στίγμα της με τα ταβερνάκια και τα μεζεδοπωλεία της, τα οποία αποτελούν από μόνα τους λόγο για να τιμήσουμε τη γειτονιά αυτή. Το σίγουρο είναι ένα: θα φάμε καλά και θα επιστρέψουμε για να επαναλάβουμε.

Ασία
Μοσχονησίων 20 & Θήρας, τηλ.: 210 8644698

Ένα από τα καλύτερα ανατολίτικα ταβερνάκια της πόλης, δεν διεκδικεί δάφνες για το όνομά του ούτε για τον χώρο του αλλά αυτό ποσώς θα σας νοιάξει όταν πιάσετε τραπεζάκι και παραγγείλετε. Τα εδέσματα που θα καταφτάσουν μπροστά σας είναι μακράν τα καλύτερα που έχετε δοκιμάσει σε αντίστοιχου τύπου «εστιατόρια»: εξαιρετικό ταμπουλέ, από τα πιο νόστιμα που έχουμε δοκιμάσει, ανατολίτικα τυροπιτάκια με φέτα, πίτα καισαρείας με παστουρμά, συγκλονιστικό μπεϊντί κεμπάπ (με σάλτσα ντομάτας και φρέσκο βούτυρο) – αναμφίβολα το πιο δυνατό χαρτί του καταλόγου, τρυφερό ντονέρ και επικό χούμους. Ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 15€ το άτομο. Σημειώστε ότι σερβίρει από τις 18.30 και μετά, καθημερινά εκτός Δευτέρας.

Κυβέλη
Επτανήσου 15, τηλ:  210 8219406

Η πιο φρέσκια και όμορφη άφιξη στην πιάτσα της Κυψέλης έκανε γρήγορα το «μπαμ» και… ακούστηκε μέχρι τα πέρατα της πόλης. Όχι άδικα, μιας και είναι ένα εξαιρετικό μεζεδοπωλείο με ωραιότατους μεζέδες και καλές τιμές. Στον φωτεινό του χώρο με την μοντέρνα διακόσμηση θα πιάσετε τραπέζι και θα δοκιμάσετε παστουρμαδόπιτα και φρουτάλια φτιαγμένες με παραδοσιακές συνταγές, χοιρινή τηγανιά, καλοψημένο χορταστικό κοτόπουλο χαρακίρι περασμένο σε σούβλα, μοσχαρίσια μπριζόλα με καραμελωμένα λαχανικά, μοσχαράκι κοκκινιστό με κριθαράκι και τριμμένη μυζήθρα. Μας αρέσει ιδιαίτερα το ψητό ταλαγάνι που έρχεται με μαρμελάδα νεράντζι και ψητά παξιμαδάκια, όπως επίσης και το συκώτι με φρέσκες πατάτες τηγανιτές σε ιδανική σχέση ποσότητας – τιμής (μόλις 6,9€). Συνοδεύετε με χύμα ή εμφιαλωμένο τσίπουρο ή παγωμένη ελληνική μπύρα, και πληρώνετε περί τα 15€ το άτομο.

Διόνυσος
Ιθάκης 9, τηλ.: 210 8211369

Πηγή φωτό.
Σερβίρει, εδώ και χρόνια, ένα από τα καλύτερα σουβλάκια του Λεκανοπεδίου και έχει ταΐσει γενιές και γενιές πεινασμένων Αθηναίων. Οι fans του γύρου ορκίζονται στο όνομά του και όχι άδικα: τόσο ο χοιρινός όσο και εκείνος από κοτόπουλο, είναι κορυφαίοι με το απαραίτητο λιπάκι που τους απογειώνει. Τα καλαμάκια και τα μπιφτέκια είναι επίσης καλά, ενώ ειδική μνεία αξίζουν και τα «λοιπά» του μενού, όπως το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, και το κοτόπουλο σούβλας. Γύρος χοιρινός και γύρος κοτόπουλο σε πίτα με απ’ όλα τιμώνται στα 2,30€.

Ρίγανη
Φωκίωνος Νέγρη 15, τηλ.: 215 2152658

Έτη φωτός μακριά από την ιδέα του «πρόχειρου φαγητού» που έχουμε για τα μαγαζιά του είδους της, η Ρίγανη είναι μια τρισχαριτωμένη ψησταριά/σουβλακερί με όμορφο χώρο και ιδιαίτερα προσεγμένες γεύσεις. Στα τραπεζάκια της, που είναι στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα και στολισμένα με γλαστράκια φρέσκων μυρωδικών έρχονται νοστιμότατες κρεατο-ποικιλίες, με καλαμάκια, μπριζολάκια, κεμπάπ και σως γιαουρτιού ή κόκκινης πάπρικας, φρέσκες τηγανιτές πατάτες, πιπεράτο τζατζίκι και δροσερές χωριάτικες σαλάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10€ το άτομο (λιγότερα αν μείνετε στα καλαμάκια, που είναι και η σπεσιαλιτέ τους) μαζί με το απαραίτητο συνοδευτικό κρασάκι.

Οι νοστιμιές της Μαίρης
Ύδρας 2, πλ. Αγ. Γεωργίου, τηλ: 210 8229239

Σε μια «κρυφή» πλατεία της περιοχής, οι σπιτικές γεύσεις της Μαίρης θυμίζουν φαγητό της μαμάς και αποτελούν το δυνατό χαρτί αυτού του μαγέρικου που βρίσκεται εδώ επί 20 και βάλε χρόνια. Δίπλα στην ανοιχτή κουζίνα, με φόντο την παραδοσιακή βιτρίνα του μαγαζιού θα δοκιμάσετε εξαιρετικό μπακαλιάρο σκορδαλιά, σούπερ μουσακά και μελιτζάνες παπουτσάκια, φρέσκο μπαρμπουνάκι, «μαμαδίσιο» σπανακόρυζο, ζουμερούς λαναντονολμάδες αυγολέμονο και χοιρινό με πατάτες φούρνου που λιώνει στο στόμα. Η Μαίρη ψήνει επίσης διάφορα κρεατικά της ώρας, ενώ είναι επίσης ξακουστή στην περιοχή για τα φοβερά της κεφτεδάκια. Οι μερίδες είναι χορταστικές, οι τιμές χαμηλές και ο λογαριασμός με το απαραίτητο συνοδευτικό κρασάκι κυμαίνεται στα 10-12€ το άτομο.

Μεζεδομαχίες
Φωκίωνος Νέγρη 49,  2108674590

Μια κλασσική συνοικιακή νεο-ταβέρνα με συμπαθητική διακόσμηση στην Φωκίωνος Νέγρη στήνει cosy σκηνικό για… μάχες με μεζεδάκια (και όχι μόνο). Στις Μεζεδομαχίες η ελληνική κουζίνα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ενώ δεν λείπουν και τα «πειράγματα» σε παραδοσιακές συνταγές. Οι μερίδες είναι μεγάλες και περιλαμβάνουν νοστιμιές όπως εξαιρετική ψαρόσουπα, «πειραγμένη» πατατοσαλάτα, νοστιμότατο και πικάντικο σπετσοφάι, σαγανάκι μελιτζανάτο με σαλτσούλα, αφράτα τηγανιτά κολοκυθάκια, σουτζουκάκια με «χεράτες» τηγανιτές πατάτες, νόστιμη φάβα και κάποια πιάτα ζυμαρικών, όπως λιγκουίνι με χοιρινό και λαχανικά. Το σέρβις είναι πρόθυμο και γρήγορο, το γλυκάκι έρχεται κερασμένο, ενώ συνοδεία κρασιού υπολογίστε περί τα 12€/ άτομο.

Ψαροφαγείο ο Βλάσης
Φωκίωνος Νέγρη 47, τηλ.: 211 0125263

Ο «Βλάσης» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός ψαράδικου και ψαροταβέρνας. Εδώ θα αγοράσετε το ψαράκι σας, όπως θα το κάνατε στην ψαραγορά, και θα καθίσετε σε ένα από τα τραπεζάκια του, περιμένοντας να σας το ψήσουν ή να το τηγανίσουν –με επιβάρυνση της τάξης των 5€. Εννοείται πως συνοδεύετε με όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα –πατάτες, σαγανάκι, χόρτα, μελιτζανοσαλάτα, παντζάρια και πάει λέγοντας. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο, με το ανάλογο κρασί και κερασμένο γλυκάκι, συνήθως καρυδόπιτα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v