"Τίμιες" ταβέρνες στις γειτονιές των Αμπελοκήπων

Πέντε όμορφα, παρεΐστικα, οικονομικά και άκρως… νόστιμα ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία που χορταίνουν όλους τους Αμπελόκηπους.
Τίμιες ταβέρνες στις γειτονιές των Αμπελοκήπων
του Γιώργου Κόκουβα

Κουτούκια με live μουσικές, ταβερνάκια με κρητικές γεύσεις, πάμφθηνα μεζεδοπωλεία σε πλατείες και νοσταλγικοί χώροι που σερβίρουν από μαγειρευτά της μαμάς μέχρι… γαρδουμπάκια και παϊδάκια. Οι Αμπελόκηποι ξέρουν να τρώνε καλά και οικονομικά, κι εμείς συγκεντρώνουμε πέντε διευθύνσεις για να το κάνετε κι εσείς.

Το Λυχνίον 
Λουίζης Ριανκούρ 17, τηλ: 210 699119

Μια μονοκατοικία σε μια ήσυχη γωνιά στην καρδιά των Αμπελοκήπων έχει μεταμορφωθεί σε φιλόξενο ταβερνάκι απ’ τα παλιά. Στα διαφορετικά δωματιάκια του, με τις παλιές διαφημίσεις στον τοίχο, δοκιμάζουμε τα ξακουστά του μπιφτεκάκια, σε μεγάλες μερίδες με τηγανητές πατάτες, αλλά δε λέμε όχι και στις καπνιστές μπριζόλες, τα παϊδάκια κοτόπουλου και τα λαχταριστά πιάτα ημέρας – από παραδοσιακά μαγειρευτά μέχρι χοιρινό κότσι ή κατσικάκι στη λαδόκολλα. Για ένα πλήρες γεύμα, με χύμα κρασί, δεν θα πληρώσετε πάνω από 12€ το άτομο. Στο τέλος, έρχεται κερασμένος σιμιγδαλένιος χαλβάς.

Νικηφόρος
Λασκαρίδου 7 & Λουίζης Ριανκούρ, τηλ.: 210 6984057

Οικογενειακή ατμόσφαιρα, χώρος με ιστορία δεκαετιών, εκλεκτές πρώτες ύλες από την Κρήτη και ελληνική κουζίνα με κρητικές… τάσεις μας προσφέρει ο Νικηφόρος. Εδώ δοκιμάζουμε σταμναγκάθι, κρητικά τυριά, χοχλιούς μπουμπουριστούς, σαρικόπιτα με ξινομυζήθρα και πιάτα ημέρες, στα οποία εναλλάσσονται αρνάκι φρικασέ, μοσχάρι στιφάδο ή κοκκινιστό, χοχλιοί στιφάδο, κόκκορας κοκκινιστός και άλλα ωραία και παραδοσιακά. Με κρασάκι, υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.

Όπως παλιά Παραδοσιακά 
Λακωνίας 40-44, τηλ: 2106996033

Το καλοκαίρι μας χόρταινε στα τραπεζάκια που απλώνει στην ήσυχη πλατεία, μια ανάσα από το μετρό της Πανόρμου. Τον χειμώνα, μας περιποιείται στον μικρό αλλά άκρως ζεστό και παρεΐστικο εσωτερικό του χώρο. Το "Όπως παλιά" της Πανόρμου μας σερβίρει μερακλίδικους μεζέδες – η ποικιλία είναι πάντα εγγύηση, με διάφορα κρεατικά, πατάτες, πίτες, τυροκαυτερή, τζατζίκι και τυροφλογέρες, αλλά θα βρείτε και ωραιότατα μεζεδάκια για τη μέση, σε εξαιρετικές τιμές. Για χορταστικό τσιμπολόγημα με ωραίο χύμα κρασί υπολογίστε περί τα 10-12€ το άτομο. Τις Παρασκευές θα πετύχετε live μουσική και τις Τετάρτες, για κάθε κρασί/τσίπουρο που παραγγέλνετε, σας κερνούν άλλο ένα.

Ο Μιχάλης
Βαρίκα 8, τηλ: 210 6913542
Στου «Κουτρούλη» αποκαλούν αυτό το ταβερνάκι οι κάτοικοι της περιοχής, που το τιμούν εδώ και χρόνια για την ωραία, ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα συνοικιακού υπόγειου κουτουκιού και το καλό φαγητό. Εδώ θα παραγγείλετε υπέροχους λαχανοντολμάδες, σπιτικές πίτες, φοβερά παϊδάκια, ως και γαρδουμπάκια. Συνήθως, τα σαββατοκύριακα θα πετύχετε live χωρίς μικρόφωνα, και θα το απολαύσετε με κρασάκι πλάι στο τζάκι, χωρίς να πληρώσετε πάνω από 15€ το άτομο. Στο τέλος, το γλυκό έρχεται κερασμένο.

Ρελαντί 
Ν. Γεννηματά 17, τηλ: 2155351091

Μικρό μεζεδοπωλείο για λίγους και καλούς, το Ρελαντί απλώνει λίγα τραπεζάκια στον εσωτερικό του χώρο, και άλλα τόσα στο πλακόστρωτο, για να μας φιλέψει ντάκους, νόστιμη φάβα, λαχταριστά κεφτεδάκια, τηγανιά, πατάτες baby με πικάντικο κιμά, τσένταρ και αυγό, τσιγαριαστά χόρτα με αυγό κι απάκι, ριζότο με καπνιστό λουκάνικο τυρόψωμο και ωραίες, φρέσκες τηγανητές πατάτες. Συνδυάζουμε με μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες ή ωραίο κρασί και υπολογίζουμε περί τα 10€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v