Το καλύτερο φαγητό στο Μεταξουργείο

Γκουρμέ γεύσεις, σάντουιτς από άλλη… ήπειρο, ταϋλανδέζικη κουζίνα και πολλές ακόμα νόστιμες στάσεις στην πιάτσα που τα έχει όλα.
Το καλύτερο φαγητό στο Μεταξουργείο
Μεταξουργείο. Μια περιοχή που ζει και αναπνέει κάθε μέρα σφύζοντας από κόσμο που τη γεμίζει ζωντάνια και κατακλύζει μπαράκια, καφενεία, ρακάδικα και πάσης φύσεως στάσεις γεύσης.

Οι τελευταίες έχουν την τιμητική τους εδώ, και τον πλουραλισμό τους, μιας και μπορείς να βρεις και να δοκιμάσεις από επικό φαλάφελ μέχρι εξαιρετικά γκουρμέ πιάτα ή ανατολίτικες γεύσεις.

Μεταξουργείο, λοιπόν, η περιοχή που δεν… πεινά ποτέ. Και μας κάνει κάθε φορά να φεύγουμε χορτάτοι και ευχαριστημένοι.

Και για του λόγου το αληθές, ιδού και οι διευθύνσεις που μας τραβούν στα νόστιμα λημέρια του.

Aleria
Μεγ. Αλεξάνδρου 57, τηλ: 210 5222633

Στο εντυπωσιακό νεοκλασικό του 57 της Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Γκίκας Ξενάκης «πειράζει» την ελληνική κουζίνα και δημιουργώντας εξαιρετικά πιάτα σε έναν ζεστό χώρο που δίνει σημασία στην λεπτομέρεια. Πιάτο – αποκάλυψη το αποδομημένο «Παστίτσιο» με χοντρό μακαρόνι, ουρά μόσχου μπρεζέ, μανιτάρια σιτάκε και αφράτη μπεσαμέλ, όπως επίσης και τα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος με καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κόκκινου κρασιού. Εκπληκτική η μους κόκκινης κολοκύθας με καραμελωμένα κάστανα, απάκι και φρέσκια μαύρη τρούφα, όπως επίσης  και το σιγοψημένο αρνάκι με κρέμα από κοκκινιστούς γίγαντες, σέλερυ και καπαρόμηλα. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 50€-60€ ανά άτομο με ποτήρι κρασί.

Σεϋχέλλες
Κεραμεικού 49, τηλ.: 211 1834789
Έτερο «διαμάντι» της περιοχής, σε διαφορετικό γευστικό κλίμα και τιμές, οι Σεϋχέλλες φιγουράρουν στη λίστα του Buzzfeed με τα 31 μέρη του πλανήτη που πρέπει να φας πριν πεθάνεις και καλά κάνουν. Το φαγητό είναι εξαιρετικό, ο χώρος ενός κλασσικού μεζεδοπωλείου και οι μερίδες τίμιες. Εδώ δοκιμάζουμε μπριζολάκια γλυκοκαυτερά, καπνιστή μπριζόλα, κολοκυθοκεφτέδες, εξαιρετικές παπαρδέλες με καβουρμά, καυτερό γίδινο τυρί και ίσως τις κορυφαίες τηγανιτές πατάτες, λεπτοκομμένες και τραγανές όπως τους αρμόζει. Συνδυάζουμε με κρασάκι ή ελληνική μπύρα και υπολογίζουμε περί τα 15€ το άτομο.

Ακροβάτης
Ψαρρών 26 και Μαιζώνος, τηλ.: 210 5230750

Ένα μεγάλο επιβλητικό πράσινο νεοκλασικό μεζεδοπωλείο δεσπόζει στην Ψαρρών, σερβίρει νοστιμότατους μεζέδες και φιλοξενεί κάποιες βραδιές ζωντανή μουσική. Στο κτίριο του Μπακαλόγατου, ο Ακροβάτης αγαπά της σπιτικές γεύσεις, προσθέτει arty πινελιές στο εσωτερικό του και μας σερβίρει νοστιμιές όπως πολίτικη σαλάτα, κοτόπουλο με σάλτσα από πορτοκαλί και μουστάρδα, λουκάνικο Τρικάλων με πατάτες κυδωνάτες, χορταστική στραπατσάδα και ωραιότατη μαραθόπιτα. Ουζάκια και ρακόμελα ρέουν άφθονα, και οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο.

Rakor
Πλαταιών 10, τηλ.: 211 7108877

Νεο-μαγειρείο με έμπνευση, που «πειράζει» τις ελληνικές συνταγές, και σερβίρει νοστιμιές όπως πατάτες τηγανιτές με σως φέτας και σύγκλινο Μάνης, μοσχαρίσια μπριζόλα με σάλτσα κάππαρης και σταφίδες, λαχταριστές σαλάτες και τουλάχιστον μία επιλογή κάθε μέρα για τους χορτοφάγους. Μας αρέσει ιδιαίτερα και το περιβάλλον, με τον τεράστιο μαυροπίνακα που γράφει τις προτάσεις και τις… θυμοσοφίες της ημέρας. Ο τελικός λογαριασμός κυμαίνεται στα 12€ το άτομο, με ωραίο χύμα Ροδίτη.

Sixties Dinner
Μεγ. Αλεξάνδρου 102, τηλ: 21 0577 7355
 
Από τις νέες αφίξεις στην περιοχή, το Sixties Dinner βρίσκεται σε έναν λιτό χώρο που παντρεύει ξύλο, μέταλλο, γκρίζο και φωτεινό πράσινο φτιάχνοντας όμορφη ατμόσφαιρα για να μας προετοιμάσει για τις εξίσου ωραίες ελληνικές γεύσεις, βασισμένες σε παραδοσιακές και «πειραγμένες» συνταγές. Εδώ δοκιμάζουμε ρολάκια με προσούτο, συκωτάκι στη σχάρα αριστοτεχνικά ψημένο, κασιώτικο πιλάφι (κοκκινιστό ρύζι) με κοτόπουλο, βούτυρο, κανέλα και γιαούρτι, νοστιμότατες παπαρδέλες με σύγκλινο και μοσχαρίσια φιλετάκια με μαυροδάφνη, σε μια ενδιαφέρουσα γλυκιά σάλτσα με τραγανά λαχανικά. Η μουσική στο background προσεγμένη, με περάσματα από ελληνικές και ξένες «ψαγμένες» μελωδίες, ενώ ο λογαριασμός έρχεται στα 15€/ άτομο, με κρασί.

Tamarind
Κεραμεικού 51, τηλ.: 210 5225945

Ένας χώρος – κόσμημα δίνει το σύνθημα για νόστιμες thai δοκιμές. Πετρόλ τοίχοι, μεγάλα κόκκινα φωτιστικά, δέντρο των ευχών (ένας εξίσου κόκκινος, γλυπτός ταμάρινθος με χαρτάκια κρεμασμένα στα κλαδιά του) πανύψηλο ταβάνι και ξύλινο πάτωμα, δείχνουν το μεράκι με το οποίο στήθηκε το Tamarind. Στα του φαγητού, φρέσκα, χειροποίητα spring rolls, πολλά και διαφορετικά curry, εξαιρετικό pad see u (ριζομακάρονα με γλυκιά σόγια, χοιρινό και παραπούλια) και νοστιμότατα σουβλάκια γαρίδας με λαχανικά και μπάλες από sticky rice, είναι μερικά από τα must του μενού. Πολύ καλά είναι και τα κοκτέιλ, για πριν, μετά ή μαζί με το φαγητό σας. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο.

Το Σαν Φρανσίσκο
Κεραμεικού 99

Με απλά λόγια, ίσως το καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας. Στο «αναψυκτήριο» της Κεραμεικού, θα δοκιμάσετε το δημοφιλές έδεσμα σε συνδυασμούς όπως μπέικον, βιολογικό αυγό μάτι, τυρί τσένταρ και μανιτάρια στο λαχταριστό Σάνι Σάιντ, μοσχάρι μπούτι με πάπρικα και τσένταρ στο Μπέρναλ Χάιτσ ή ομελέτα με βιολογικά αυγά και ψητή φέτα στο vegetarian Σάουθ Μπιτς. Δείτε αναλυτικά τα εκλεκτά σάντουιτς εδώ. Τα συνοδεύετε με μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες σε μεγάλη ποικιλία (κορυφαία επιλογή μεταξύ άλλων η Septem) και απολαμβάνετε είτε στο χέρι είτε στα τραπεζάκια έξω. Τα σάντουιτς κυμαίνονται στα 4-6€ και οι μπύρες στα 5€.

Έλβις
Πλαταιών 29 (Λεωνίδου)

Ο Βασιλιάς της περιοχής στο σουβλάκι είναι ένας, ζει και φτιάχνει κορυφαία καλαμάκια χοιρινά τα οποία συνοδεύει με φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές, σάλτσα μουστάρδας και φρέσκο ψωμάκι. Στον Έλβις δε θα καθίσετε σε τραπεζάκια έξω, αλλά σε σταντ, τα οποία βρίσκονται στον πεζόδρομο περιμετρικά του μαγαζιού – είναι γωνιακό. Τα ζουμερά του, μυρωδάτα καλαμάκια κοστίζουν 1,30€ έκαστο με πατάτες και ψωμάκι, ενώ η μερίδα πανσέτα με πατάτες είναι εκπληκτική και κοστίζει 5€. Ανοίγει από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά, για τους ξενύχτηδες.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v