Οι καλύτερες ταβέρνες για… ξεχειμώνιασμα

Οκτώ ταβέρνες σε Αθήνα και προάστια μας υποδέχονται σε ξύλινες σάλες και cosy χώρους για χειμωνιάτικα φαγοπότια.
Οι καλύτερες ταβέρνες για… ξεχειμώνιασμα

Ζεστασιά, καλοί μεζέδες, ζουμερά κρεατικά, ωραίο κρασάκι και καλή παρέα. Η συνταγή δοκιμασμένη και πάντα ευπρόσδεκτη προς εφαρμογή. Οι διευθύνσεις προς αναζήτηση εντός και εκτός πόλης.

Ψάξαμε και βρήκαμε αγαπημένες ταβέρνες σε Αθήνα και προάστια για να τσουγκρίσετε με φίλους σε ζεστό κλίμα, να περάσετε καλά και να φάτε ακόμα καλύτερα.

Λεύκες 
Πυθαγόρα 1 & Λ. Γαλατσίου, Γαλάτσι, τηλ: 210 2924458

Ένα γοητευτικό αρχοντικό στο Γαλάτσι, μας προσκαλεί στα άνετα τραπέζια, που είναι απλωμένα στα διαφορετικά δωμάτια του «σπιτιού», να απολαύσουμε δημιουργική κουζίνα με βάση κλασικές ελληνικές γεύσεις: Από μαριναρισμένα παϊδάκια κοτόπουλου και μπριζόλες λουσμένες σε σος λεμονιού μέχρι χοιρινό με μανιτάρια στη λαδόκολλα, σκιουφηχτά ζυμαρικά με απάκι και στάκα και rib eye με σουφλέ κολοκυθιού και καρέ πατάτας. Από τα ορεκτικά, ξεχωρίζουμε τα… "γλειφιτζούρια" κοτόπουλου, το μπουγιουρντί στο πήλινο και το ταλαγάνι σαγανάκι με τσάτνεϊ φράουλας. Κλείστε το γεύμα με μια Μπανανίτα, μια πορτοκαλόπιτα ή ένα Bailey’s cheesecake με παγωτό και υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο με κρασί.

Ο Στέλιος
Ιωνίας 198, Άλιμος, τηλ.: 210 9819014

Ταβέρνα - θρύλος για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, για τα εξαιρετικά καλοψημένα κρέατά του, που έρχονται απευθείας από την Ήπειρο, ο «Στέλιος» είναι εξπέρ στα κρεατικά, ενώ διαθέτει ένα από τα πιο πλήρη «ταβερνίσια» μενού. Τα παϊδάκια του είναι εξαιρετικά, όπως και το κοντοσούβλι, ενώ πολύ καλά είναι και τα μπριζολάκια και τα ζουμερά μπιφτέκια. Highlight κατά την γνώμη μας η αρνίσια συκωταριά γάλακτος: ζουμερή και καλοαλατισμένη, με λεμονάκι εγγυάται πως θα υπάρξει… μάχη στην παρέα. Τα ορεκτικά παίζουν απλώς ρόλο συνοδευτικού, ως είθισται σε αυτού του τύπου τα ταβερνάκια –τζατζίκι, σαγανάκι, σπιτικές τηγανιτές πατάτες και χωριάτικη. Οι τιμές θα κυμανθούν στα 15€ το άτομο.

Τα Κουταλάκια
Θερμοπυλών 39, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5224512  

Διαδόθηκε ταχύτατα από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα ειδικά τα Σαββατοκύριακα να επικρατεί το αδιαχώρητο… μεσημέρι - βράδυ. Το αξίζει, τόσο για την ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε ταβερνάκι χωριού, με το όμορφο τζάκι στη γωνία και τα ξύλινα τραπεζάκια, όσο και για τις νοστιμότατες γεύσεις του. Ειδική μνεία αξίζει η στραπατσάδα με φέτα από την Τρίπολη, η τηγανιά «τουρλουμπούκι» με κομμάτια χοιρινής πανσέτας και τυριού, το «στρουμπουλό» μπιφτέκι με μοσχαρίσιο κιμά και πατατούλες τηγανιτές, αλλά και η πίτα Καισαρείας με παστουρμά και η μελιτζανοσαλάτα α λα μεσανατολίτικα που ακούει στο όνομα Μπαμπαγκανούς. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο, μαζί με ωραίο χύμα κρασί.

Κρυστάλλης
Πλατεία Αγίας Τριάδος 1, Πεντέλη, τηλ.: 210 6136838

Ένα από τα πρώτα ψητοπωλεία στην θρυλική πλατεία της Πεντέλης, ανάβει τζάκι στην εσωτερική του σάλα και μας περιμένει να απολαύσουμε τις εκλεκτές του γεύσεις. Στα δυνατά σημεία του συγκαταλέγονται το κοντοσούβλι, τα λουκάνικα, το κοκορέτσι, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι στη σούβλα. Τα ορεκτικά ξεφεύγουν από το τρίπτυχο τζατζίκι-πατάτες-χωριάτικη, και περιλαμβάνουν προτάσεις όπως μελιτζάνες γεμιστές με τυριά και ωραιότατη φάβα. Για τους λιγότερο παραδοσιακούς τύπους, υπάρχουν και λίγες πιο μοντέρνες προτάσεις, όπως σνίτσελ με ροκφόρ και σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα με ντοματίνια. Τιμές: 18-20€ το άτομο.

Το Τζάκι
Πλατεία Ειρήνης, Πολυδένδρι, τηλ: 22950 52319

Ταβέρνα – θρύλος στην πλατεία του χωριού που αξίζει και με το παραπάνω τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε για να φτάσετε εδώ. Στον καλτ εσωτερικό του χώρο, με την ζεστή ατμόσφαιρα και τις παραδοσιακές τοιχογραφίες, θα απολαύσετε τεράστιες μερίδες από καλοψημένα κρεατικά (χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες, χωριάτικο λουκάνικο, σπαλομπριζόλα) και τρυφερά αρνίσια παϊδάκια, αλλά και παϊδάκια προβατίνας. Στα έξτρα (αν αντέξετε να φάτε κι άλλο) ξεχωρίζουμε τη νόστιμη φέτα, το «βαρύ» τζατζίκι και τις ολόφρεσκιες τηγανιτές πατάτες. Υπολογίστε περί τα 25-30€ το άτομο μαζί με τα απαραίτητα αναψυκτικά για τη χώνεψη και κρασί.

Κρητικοπούλα
Αριστοτέλους 118, Αχαρναί, τηλ:  210 2446899

Σε έναν ζεστό χώρο, με μια τεράστια σάλα, με κεντρικό τζάκι και πινελιές διακόσμησης από πίνακες ως αγροτικά αντικείμενα από τη λεβεντογέννα, η συμπαθέστατη αυτή ταβέρνα στο Μενίδι σερβίρει αυθεντική κρητική κουζίνα, χωρίς «μοντερνιές». Το κέρασμα καλωσορίσματος περιλαμβάνη ρακή και παξιμαδάκια, ενώ το κυρίως μενού περιλαμβάνει εξαιρετικό γαμοπίλαφο, σκιουφιχτά, σύγκλινο με αυγά, βραστό σταμναγκάθι, αφράτους κολοκυθοκεφτέδες, ωραιότατους χοχλιούς μπουμπουριστούς και καλοψημένα παϊδάκια για όσους επιμένουν στο παραδοσιακό τούτο έδεσμα. Για ένα τίμιο κρητικό γεύμα στην Κρητικοπούλα, με κερασμένους λουκουμάδες με σοκολάτα και μέλι, και καλό χύμα κρασί, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.

Σπύρος και Αντώνης
Γαβριηλίδου 24, Πατήσια, τηλ: 21 0202 2358 

Αγαπημένο κουτούκι των κατοίκων της περιοχής, το ταβερνάκι του Σπύρου και του Αντώνη με τα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντιλα, το παλιό γραμμόφωνο και τις νοσταλγικές φωτογραφίες στους τοίχους σερβίρει σπιτικό και οικονομικό φαγάκι. Επιλέξτε από την κλασική βιτρίνα κάποιο από τα μαγειρευτά, όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι, το παστίτσιο ή το λεμονάτο χοιρινό, ενώ αν προτιμάτε τα ψητά, η ποικιλία κρεατικών είναι εγγυημένη και χορταστικότατη επιλογή. Για πιο… προχωρημένους, τολμήστε τα καλομαγειρεμένα σαλιγκάρια ή τα συκωτάκια με μπέικον. Υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο.

Γάιδαρος 
Ελληνοσερβικής Φιλίας 52, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6004724

Μια κρυφή γωνιά πολύ κοντά στην πολύβουη λεωφόρο Μεσογείων, κρύβει μια πλακόστρωτη αυλή και μια δίπατη σάλα στο εσωτερικό που μυρίζει σπιτικό φαγητό και θυμίζει οικογενειακή ταβέρνα από τα παλιά, χάρη στα διακοσμητικά που παραπέμπουν περισσότερο σε… λαογραφικό μουσείο. Ο Γάιδαρος σερβίρει ελληνικές γεύσεις με μικρές εναλλακτικές πινελιές, όπως κόκορας κοκκινιστός με λαζάνια, κατσικάκι λαδορίγανη, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, παραδοσιακή πίτα μπατζίνα, περιποιημένα ορεκτικά όπως ρεβιθοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες και σπιτικό τσίπουρο. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα πετύχετε και ζωντανή μουσική με λαϊκές πενιές – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v