Γεύσεις Θεσσαλονίκης στην… Αθήνα

Μπουγατσάν, μπουγάτσες, τρίγωνα Πανοράματος και άλλα σαλονικιώτικα εδέσματα κάνουν επέλαση στους δρόμους της πόλης.
Γεύσεις Θεσσαλονίκης στην… Αθήνα
Είναι όμορφη, βλέπει θάλασσα, έχει χαρακτήρα, έχει και σούπερ εδέσματα. Τα τελευταία αποτελούν και σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας… ζήλεια στους κατοίκους της πρωτεύουσας που δεν έχουν την ευκαιρία να τα γευτούν.

Ή μήπως έχουν;

Η νοστιμιά της Θεσσαλονίκης – ευτυχώς για εμάς – έχει εν μέρει κατηφορίσει στην Αθήνα μέσα από μικρά ή μεγάλα μαγαζιά στα οποία έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε εκλεκτά σαλονικιώτικα εδέσματα.

Ο Χατζής των σοροπιαστών

Ένα μαγευτικό ταξίδι γλυκών συνταγών το οποίο ξεκίνησε το 1908, εκείνο του Χατζή στη Θεσσαλονίκη, ευτυχώς για όλους εμάς τους γλυκατζήδες συνεχίζεται και στην Αθήνα. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε «επικά» εδέσματα όπως μερακλίδικα κουρκουμπίνια, τουλούμπα με βουβαλίσιο καϊμάκι, βεζίρ παρμάκ, χανούμ μπουρέκ, καζάν ντι μπι, αλλά και τα ευρύτερα θρυλικά του σιροπιαστά όπως ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο, το σαραγλί, το καταίφι και το κιουνεφέ καταΐφι.

Και ο Τερκενλής των τσουρεκιών

Οι Θεσσαλονικείς είχαν για καιρό το μονοπώλιο της απόλαυσης ενός φρέσκου τσουρεκιού από τον Τερκενλή. Όχι πια. Εδώ και μερικά χρόνια έχουμε κι εμείς, οι Αθηναίοι τους… δικούς μας Τερκενλήδες, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά που ανεβαίνουμε βόρεια να γυρνάμε με καμιά δεκαριά τσουρέκια παραμάσχαλα. Φρέσκο βούτυρο και αλεύρι είναι η βάση, που αποκτά στη συνέχεια τις ονειρικές γεύσεις Τερκενλή, από τις οποίες δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις. Αφού οι μυρωδιές σου σπάνε τη μύτη πριν ακόμη μπεις στο ζαχαροπλαστείο, έχεις το δύσκολο έργο να βγάλεις «νικητή» ανάμεσα σε τσουρέκι λεμόνι, πορτοκάλι, σοκολάτα, πραλίνα φουντουκιού, χιώτικη κρέμα και το super hit της φίρμας, τσουρέκι κάστανο.

Τρίγωνα Πανοράματος έχουμε;

Γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, έγιναν θρύλοι και – ευτυχώς – μπορούμε να τα απολαύσουμε και εν Αθήναις σε όλη τους την κολασμένη γοητεία, με τραγανό φύλλο φουλ στο σιρόπι και ονειρεμένη κρέμα. Αυθεντικά τρίγωνα Πανοράματος λοιπόν δοκιμάζουμε στον Ανδρέα ,ο οποίος φέρνει φρέσκα τρίγωνα από το ομώνυμο ζαχαροπλαστείο στον Εύοσμο και τα γεμίζει μπροστά στα μάτια μας με λαχταριστή, φρέσκια κρέμα. Επίσης στο Πανόραμα στο Μαρούσι (Βασιλίσσης Σοφίας 24), η συνταγή είναι ίδια και τα τρίγωνα γεμίζονται τη στιγμή που τα παραγγέλνουμε με αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής.

H καλύτερη μπουγάτσα

Κομμένη στα εννιά, πασπαλισμένη με άχνη και κανέλλα, και συνοδευμένη από σοκολατούχο γάλα μετά από ξενύχτι. Έτσι καταναλώνεται στα βόρεια η ξακουστή μπουγάτσα, αλλά όχι μόνο εκεί. Έχουμε και στην Αθήνα τους δικούς μας «ναούς» για το δημοφιλές έδεσμα. Η Θεσσαλονίκη στου Ψυρρή για παράδειγμα, βγάζει 24 ώρες το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα αφράτη μπουγάτσα σκέτη, με κρέμα, με κιμά, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή με σοκολάτα, ενώ ο Μακεδόνας είναι μια ρετρό γωνία με απέριττο χώρο «κυλικείου» που ξεφουρνίζει φοβερή μπουγάτσα με κιμά με πλούσιο φύλλο.

Και μπουγατσάν έχω!

Η σαλονικιώτικη μανία που ακούει στο όνομα μπουγατσάν, μια μοντέρνα εκδοχή του πατροπαράδοτου εδέσματος που «μπλέκει» την μπουγάτσα με το κρουασάν, πλέον κατακτά και την Αθήνα. Η Estrella, το μαγαζί που «γέννησε» το μπουγατσάν, ήρθε και στην Αθήνα στο νούμερο 24 της οδού Ρόμβης και έφερε μαζί του συν τοις άλλοις τις εκλεπτυσμένες γευστικές του προτάσεις – γλυκές και αλμυρές. Από λαχταριστά πρωινά με στραπατσάδες, αυγά ποσέ και ψωμάκια μπριος μέχρι εξαιρετικές γλυκές αμαρτίες, όπως τα Red Velvet pancakes με κρέμα cheesecake και κόκκινα φρούτα.

 Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v