Καντίνες στην Αθήνα: Τα καλύτερα «βρώμικα» της πόλης

Απολαμβάνουμε τα καλύτερα σάντουιτς και στρώνουμε στομάχι σε «ψαγμένες» και μη καντίνες της πόλης.
Καντίνες στην Αθήνα: Τα καλύτερα «βρώμικα» της πόλης

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τέσσερεις τροχοί, ένα υπόστεγο, χαμηλός φωτισμός, μερικές πλαστικές καρέκλες για να ξαποστάσεις, ενώ ο μερακλής ψήστης/τυλιχτής χωρά με περίσσια μαεστρία 3 καλαμάκια μέσα στο αφράτο, λευκό ψωμάκι και τα περιχύνει με κολασμένες σάλτσες.

Είναι το βάλσαμο που τόσο περιμένεις για να στρώσει το στομάχι σου από το ξενύχτι ή ένα ακόμα έδεσμα για να κοπάσεις τη λιγούρα της βραδιάς. Η καντίνα με το «βρώμικο» είναι το γευστικό καταφύγιο, στο οποίο ο κάθε Αθηναίος έχει αναζητήσει κάποια στιγμή συντροφιά.

Δείτε παρακάτω τις 10 αγαπημένες μας και χωρίς φόβο, αλλά με μπόλικη καυτερή σάλτσα προτείνετέ μας τις δικές σας κολασμένες «διευθύνσεις». 

*Κάντε κλικ πάνω στα ονόματα για να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για την κάθε καντίνα. 

Καντίνα του Γιάννη

Στέκι για πάσης φύσεως επαγγελματίες οδηγούς οχημάτων, ο Γιάννης γεμίζει αποτελεσματικά τα στομάχια των ξενύχτηδων εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί σταθερή αξία για τους γνώστες του καλού «βρώμικου». Δύσκολο να διαλέξετε το καλύτερο… πιάτο εδώ, γιατί ο τύπος τα έχει όλα. Ίσως το σάντουιτς με διπλό καλαμάκι χοιρινό τυρί, πάριζα, μαγιονέζα, ντομάτα, τυροσαλάτα, πατάτες, κέτσαπ, μουστάρδα και ρώσικη να ξεχωρίζει. Τρελή «γκουρμεδιά», το πιτόψωμο με μαριναρισμένο κοτόπουλο και σος της αρεσκείας σας. Εμείς βάζουμε τυροσαλάτα.

Καντίνα της Βαρβάρας 

Δεν θα δείτε επιγραφή απέξω: Καντίνα της Βαρβάρας, ή «Βαρβάρα» σκέτο, ή και Μπάρμπι, την αποκαλούν οι φίλοι, που ξέρουν πως αυτό είναι το όνομα της γυναίκας του ιδιοκτήτη. Θα τη βρείτε στην γωνία των οδών Πειραιώς και Αναξαγόρα και θα την τιμήσετε δεόντως για τα γιγαντιαία καλαμάκια της, το ζουμερό λουκάνικο και το αρρωστημένο κοτομπέικον – θρύλο, σε σάντουιτς.

The Al Cantino 

Ο… νονός των Βορείων Προαστίων έχει στήσει τις μαφιόζικες δουλειές του στην Τατοΐου και ετοιμάζει καθημερινά σάντουιτς- εγγύηση (μικρό και μεγάλο) με εξαιρετικό ψωμάκι. Αγαπάμε εκείνο με καλαμάκι κοτόπουλο, μαγιονέζα, τυροσαλάτα με το… λίτρο και προσθήκη μπέικον για την γκουρμεδιά. Προτιμήστε το τις (πολύ) βραδινές ώρες, όταν δουλεύει το καλύτερο χέρι της βόρειας Αττικής, ο Άλμπι.

Καντίνα του Βασίλη

Γνωστός και ως “Billy” για τους γνώστες, ο Βασίλης στο Περιστέρι ετοιμάζει ένα από τα καλύτερα βρώμικα των δυτικών προαστίων. Το ψωμάκι του είναι μαλακό και φιλοξενεί αρμονικά τα τεράστια καλαμάκια κοτόπουλο ή χοιρινό, τα οποία παντρεύονται με ποικιλία από χειροποίητες σάλτσες για «γκουρμέ» δοκιμές που μένουν αξέχαστες. Οι μερακλήδες προσθέτουν και καυτερό λάδι για γευστική απογείωση. Δυνατό και το λουκάνικό του.

Καντίνα ο Γιώργος 

Η φήμη του ξεκίνησε από το Μενίδι για να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την Αττική. Το «καλύτερο βρώμικο της Αττικής» όπως το αποκαλούν,  ετοιμάζει σάντουιτς σε κάθε παραλλαγή, με highlight την προσθήκη Ατζίκας, ήτοι καυτερή πάστα ποντιακής καταγωγής, η οποία δένει άψογα με χοιρινό καλαμάκι, ρώσικη, ζαμπόν, τυρί, μουστάρδα, κρεμμύδι και πατάτες. Εξίσου απογειωτικό και το hot dog του, ενώ το ψωμάκι διεκδικεί βραβείο: τραγανό απ’ έξω, μαλακό από μέσα.

Ο Μερακλής

Δικαιώνει πλήρως την επωνυμία του: μόνο ένας μερακλής καντινιέρης θα έβαζε μια τέτοια πανδαισία αλλαντικών μέσα σε «σαντουιτσάκι» δημιουργώντας μια γευστική και πικάντικη βόμβα άνευ προηγουμένου. Το περιεχόμενο; Πάριζα, μορταδέλα, ζαμπόν, καπνιστό, αέρος, γκούντα, φέτα, πατάτες, μαγιονέζα, τυροσαλάτα, κέτσαπ και μουστάρδα. Πιο όμορφο και από άγαλμα του Μικελάντζελο.

Johnnie

Ο Τζόνι στη Συγγρού πήρε το όπλο του hot dog στα πολύ σοβαρά και έχει περίπου δέκα διαφορετικά είδη λουκάνικου για να συνοδεύσετε αφράτο ψωμάκι του. Το κορυφαίο είναι σίγουρα το Village Dog με ψητό λουκάνικο, κρεμμυδάκι σοταρισμένο, ντομάτα, πατατάκια sticks, κέτσαπ, μουστάρδα και μαγιονέζα. Έχει και jalapenos για όσους θέλουν να το «κάψουν».

Καντίνα Αλέκος 

Στην Μαρίνου Αντύπα στο Νέο Ηράκλειο, παρακάμπτετε τους πλανόδιους και περπατάτε 400 μέτρα για να έρθετε αντιμέτωποι με την καντίνα – θρύλο της περιοχής, τον Αλέκο. Θα σας κρατήσει συντροφιά μετά το ξενύχτι (ή και πριν) με εξαιρετικά καλαμάκια κοτόπουλο, σε σάντουιτς με όλα τα… αξεσουάρ (αλοιφές, ζαμπόν, τυρί, πατάτες, ντομάτα κ.α.) σε ωραιότατο, αφράτο ψωμάκι. Εξαιρετικές και οι κοτομπουκιές του, τραγανές και πεντανόστιμες.

Η Καντίνα της Μιχαλακοπούλου

Από τις πρώτες καντίνες της πόλης, κρατάει σε σταθερά υψηλά επίπεδα την ποιότητα και τη γεύση, ακόμα και αν χρειάζεται να κάνετε υπερέκταση χεριών για να πάρετε τα πολυπόθητα εδέσματα από τις κοπέλες. Εδώ θα φάτε τις καλύτερες κοτομπουκιές της πόλης. Πνιγμένες σε λαχταριστή σως, και συνοδευμένες από καραμελωμένο κρεμμύδι, λάχανο και καρότο.

Ειδική αναφορά: Uberness

Στην λαχαναγορά του Ρέντη, ο Βασίλης Καλίδης έχει στήσει τον δικό του γευστικό φόρο τιμής στην καλτ καντίνα που όλοι αγαπήσαμε. Μια «καντίνα» σε μορφή καταστήματος, με λευκές πλαστικές καρέκλες, industrial διακόσμηση, τραπέζια στρωμένα με πλακάκια και έντονη την ατμόσφαιρα των 90s. Προσπερνώντας το χίπστερ κομμάτι του όλου πράγματος, εδώ θα δοκιμάσετε «βρώμικες» γεύσεις όπως hot dogs με χειροποίητη μουστάρδα, κεφτέδες, τηγανητό κοτόπουλο με την πέτσα του, πανσέτα στο φούρνο με τραγανή πέτσα μέσα σε ψωμάκι-μαργαρίτα με ροζ σάλτσα και μπόλικη… σουρεάλ ατμόσφαιρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v