Wine Pairing: Μενού με… οίνους στην Αθήνα

Οι ιδιαίτερες δημιουργίες των σεφ παντρεύονται με εξίσου ιδιαίτερες οινικές επιλογές σε πέντε γαστριμαργικές διευθύνσεις.
Wine Pairing: Μενού με… οίνους στην Αθήνα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το «πάντρεμα» κρασιού και γεύματος ή συγκεκριμένων πιάτων απαιτεί τέχνη, μεράκι και τον κατάλληλο σομελιέ που θα σε κατατοπίσει αναλυτικά για το τι είναι αυτό που δοκιμάζεις και με τι κρασί πρέπει να το δοκιμάσεις.

Από σετ μενού με προτεινόμενες ετικέτες σε ποτήρι μέχρι custom made «παντρέματα» που αναδεικνύουν γεύσεις και διεγείρουν τις αισθήσεις ιδού πέντε διευθύνσεις στην Αθήνα για… καλά κρασιά – και ακόμα καλύτερα γεύματα.

F+W by Olivier Campanha
Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, τηλ: 21 0721 1146

Ο σεφ Olivier Campanha και ο σομελιέ Γιάννης Μακρής Aiws ενώνουν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό…. Food and Wine restaurant στο Κολωνάκι το οποίο έχει διαμορφώσει δύο καλοκαιρινά degustation μενού με την απαραίτητη οινική συνοδεία. Στο μενού “Decouverte” η ψίχα από βασιλικό καβούρι, πράσινο μήλο και φύλλα καπουτσίνο συνοδεύεται με ένα Malvasia του Κτήματος Γ. Αναστασίου, το vintage Acquerello ριζότο με μαύρη τρούφα και ελαιόλαδο με ένα «Τέχνη Οίνου» Ping Bang Ροζέ, και το επιδόρπιο 1000 feuilles revisite με ένα Λιάτικο από το Κτήμα Σίλβα Δασκαλάκη (κόστος 55€/ άτομο). Στο Fish WWF Menu ο σεφ «παντρεύει» το φαγκρί καρπάτσιο με κεράσια και φρούτα του πάθους με ένα Malvasia του Κτήματος Γ. Αναστασίου, ενώ το μαριναρισμένο Σκουμπρί με πράσινα σπαράγγια πουρέ συνοδεύεται με ένα “Les Caillotes” Jean Max Roge France και το μαύρο ρύζι με αφρό από μύδια και λεμονόχορτο με ένα Chateau des Ferrages “Cuvee Roumery” (70€/άτομο). Δείτε αναλυτικά τα μενού εδώ.

Matsuhisa
Απόλλωνος 40, (Ξεν. Astir Palace), Βουλιαγμένη, τηλ: 21 0890 2000

Με έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως Ιάπωνες σεφ στο «τιμόνι» του, τον Nobu, το Matsuhisa προτείνει custom made wine pairing δια χειρός της έμπειρης σομελιέ Μαριάννας Λαναρά, με οινικά ταιριάσματα από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες που αναδεικνύουν τέλεια τις γεύσεις του καταλόγου. Η γευστική βάση είναι τα δύο καλοκαιρινά set menu του: το απλό Summer Omakase που περιλαμβάνει new style seafood επιλογές θαλασσινών, σαλάτα Eriingi, επιλογές σούσι, Black Cod Yuzu Miso, Black Angus Beef με jalapenos και Miso Caramel Flan για επιδόρπιο (60€ σκέτο, 85€-90€ με wine pairing) και το εκτεταμένο Omakase με επιλογές του σεφ, όπως ταρτάρ σολομού με χαβιάρι, σαλάτα με sasimi και Matsuhisa Dressing, sushi rolls, Black Cod, Beet Tobanyaki με σάκε και λαχανικά και επιδόρπιο cappuccino whiskey (85€/ άτομο, μέχρι και 120€ με wine pairing). Για να διαμορφώσετε εσείς το οινικό ταίριασμα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και το ποσό που είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε, επικοινωνήστε στο 2108960510.

MONK Grapes and Spirits
Καρόρη 4, πλ. Αγίας Ειρήνης, Κέντρο, τηλ: 2103211117

Άνοιξε πέρυσι τις οινικές του πύλες στο κέντρο της πόλης και διαμόρφωσε την κάβα του με 152 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, οι οποίες σερβίρονται (και) σε ποτήρι χάρη στο σύστημα Coravin. Το Monk διαθέτει πλέον και ένα πλήρες μενού ορεκτικών και κυρίως πιάτων, τα οποία μπορείτε να ταιριάξετε με κάποια από τις 60 επιλογές σε ποτήρι, με τη βοήθεια του έμπειρου σομελιέ Βασίλη Παπαδόπουλου. Το νέο μενού περιλαμβάνει πιάτα όπως Κινόα με φράουλα, μανούρι, φυστίκι Αιγίνης, αγγούρι, μπρουσκέτες με προσούτο, καπνιστή μελιτζάνα και μετσοβόντε, ceviche με ψάρι ημέρας, λουκουμάδες με φέτα, σχοινόπρασο, σιρόπι από καρπούζι και μαυροσούσαμο και Μυλοκόπι με μαυρομάτικα, κόκκινο λάχανο, φρέσκο κόλιανδρο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Για ένα πλήρες μενού «παντρεμένο» με 4-5 ετικέτες κρασιών σε ποτήρι υπολογίστε περί τα 38€ κατ’άτομο.

Abovo
Τσακάλωφ 18, Αθήνα, Κολωνάκι, τηλ: 2103388838

Άλλαξε χώρο – όμως όχι γευστικό χαρακτήρα- και κατέβηκε… κέντρο. Το Abovo μας ξανασυστήνεται μέσα από τις δημιουργίες του σεφ του Μιχάλη Νουρλόγλου, ο οποίος έχει ετοιμάσει – μεταξύ άλλων - το degustation menu “Put the Blame on Me” με 10 συνολικά πιάτα (4 σνακ, 4 κυρίως, τυρί και 2 γλυκά) τα οποία θα αποτελούν… έκπληξη και θα αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα τη διάθεση του σεφ και τις πρώτες ύλες που έχει στα χέρια του. Το συγκεκριμένο μενού «παντρεύεται» αρμονικά την ανανεωμένη λίστα κρασιών του Abovo και έτσι έχετε την δυνατότητα να συνοδεύσετε το κάθε πιάτο με μια διαφορετική, οινική επιλογή. Το κόστος του μενού ανέρχεται στα 50€/ άτομο ενώ με συνοδεία κρασιού υπολογίστε περί τα 20€ επιπλέον ανά άτομο.

Aleria
Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5222633

Στο εντυπωσιακό νεοκλασικό του 57 της Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο σεφ Γκίκας Ξενάκης «πειράζει» δημιουργικά την ελληνική κουζίνα και προκαλεί απανωτές εκρήξεις γεύσης στον ουρανίσκο μας. Οι εκρήξεις αυτές… επιδεινώνονται με το wine pairing που συνοδεύει τα δύο Tasting Menu του εστιατορίου (δείτε τα εδώ), και περιλαμβάνει προτάσεις από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. To κόστος για το «μικρό» σετ μενού, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ζεστό μους κόκκινης κολοκύθας, με τρούφα, κάστανα και απάκι και αρνάκι σιγοψημένο με γίγαντες, σέλερυ και  καπαρόμηλα, ανέρχεται στα 69€ με wine pairing, ενώ για το «μεγάλο» 90€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v