5 υπέροχες gourmet αυλές για το καλοκαίρι

Gourmet γεύσεις, ρομαντική ατμόσφαιρα και ένα καλοκαιρινό αεράκι να μας φυσά απαλά το πρόσωπο σε 5 εστιατόρια με πανέμορφες αυλές.
5 υπέροχες gourmet αυλές για το καλοκαίρι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το περιβάλλον, άκρως καλοκαιρινό: δροσερές αυλές και κήποι γεμάτοι δέντρα και φυλλωσιές να δίνουν την απαραίτητη δροσιά. Το τραπέζι, εκλεκτό: ευφάνταστες δημιουργίες γνωστών σεφ που απογειώνουν την όλη εμπειρία. Οι διευθύνσεις, ιδιαίτερες. Όπως και οι περιστάσεις. 

Δείτε πέντε εστιατόρια με δημιουργική κουζίνα και ισάριθμες αυλές ή κήπους, ό,τι πρέπει για καλοκαιρινά, ρομαντικά δείπνα.

Aleria
Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5222633

Στο εντυπωσιακό νεοκλασικό του 57 της Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο σεφ Γκίκας Ξενάκης «πειράζει» δημιουργικά την ελληνική κουζίνα και προκαλεί απανωτές εκρήξεις γεύσης στον ουρανίσκο μας μέσα από πιάτα – ποιήματα. Προσθέστε στην γευστική εμπειρία και την πανέμορφη, ατμοσφαιρική και ιδανική για καλοκαιρινό δείπνο αυλίτσα του και έχετε το απόλυτο γαστριμαργικό πακέτο. Στα του μενού, πιάτο – αποκάλυψη το αποδομημένο «Παστίτσιο» με χοντρό μακαρόνι, ουρά μόσχου μπρεζέ, μανιτάρια σιτάκε και αφράτη μπεσαμέλ, όπως επίσης και τα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος με καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κόκκινου κρασιού. Εκπληκτική η μους κόκκινης κολοκύθας με καραμελωμένα κάστανα, απάκι και φρέσκια μαύρη τρούφα, όπως επίσης  και το σιγοψημένο αρνάκι με κρέμα από κοκκινιστούς γίγαντες, σέλερυ και καπαρόμηλα. Η παρουσίαση των πιάτων, τροφή για μάτι και… νου. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 50€-60€ ανά άτομο με ποτήρι κρασί.

Σπονδή
Πύρρωνος 5, Παγκράτι, τηλ: 2107520658

Η υψηλή γαστρονομική σκηνή της χώρας εκφράζεται απόλυτα μέσα από το εστιατόριο του Παγκρατίου, το οποίο αποτελεί σταθερό κάτοχο αστεριών Michelin για χρόνια (και φέτος). Ο Άγγελος Λάντος και ο Michel del Burgo δημιουργούν πιάτα μοντέρνας γαλλικής κουζίνας, τα οποία σε συνδυασμό με την πανέμορφη και δροσερή του αυλή, κάνουν την επίσκεψη εδώ μια πλήρη εμπειρία. Στη Σπονδή το μενού περιλαμβάνει μοναδικές γεύσεις, άψογα εκτελεσμένες και σερβιρισμένες, όπως αρνάκι γάλακτος σε βότανα με τάρτα μαύρης ελιάς, πάπια με πράσινο μήλο, πικρή σοκολάτα, ραβιόλι φουά γκρα και λαυράκι σε κρούστα από ψωμί και αυγοτάραχο με μαγειρεμένη και ωμή ρόκα. Εξαιρετικά και τα επιδόρπια, δια χειρός Γιώργου Πλατινού με σήμα κατατεθέν τη σοκολάτα Αλπάκο από το Εκουαδόρ με σαμπλέ κανέλας, μαλακή καραμέλα, αλατισμένα φυστίκια και παγωτό. Οι τιμές για ένα «αστεράτο» γεύμα στη Σπονδή φτάνουν μέχρι και τα 100€ ανά άτομο με κρασί, ενώ κατά καιρούς υπάρχουν και degustation μενού «μύησης» σε οικονομικότερες τιμές.

Αθήρι
Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983

Οι gourmet δημιουργίες του σεφ Αλέξη Καρδάση σερβίρονται σε ένα παλιό, όμορφα διατηρημένο και λιτά διακοσμημένο νεοκλασικό κτίριο στον Κεραμεικό, το οποίο διαθέτει μια εξίσου πανέμορφη, γεμάτη φουντωτές φυλλωσιές δέντρων αυλή. Σε αυτό το φουλ ρομαντικό σκηνικό – τα τραπέζια έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους ευνοοώντας τις «πριβέ» συζητήσεις – η κουζίνα έρχεται να συμπληρώσει την ήδη άψογη εικόνα. Ο κατάλογος είναι μικρός, αλλά ικανοποιητικός, με πλούσια λίστα κρασιών και τακτικές αλλαγές στο μενού κάθε μήνα. Ό,τι και να επιλέξετε δύσκολα θα μείνετε δυσαρεστημένοι, μιας και οι γεύσεις εδώ παντρεύονται τέλεια μεταξύ τους και στηρίζονται σε ολόφρεσκες πρώτες ύλες. Αυτήν την περίοδο, ξεχωρίζουμε το κριθαρότο µε µοσχάρι µπρεζέ και ξηρό ανθότυρο Κεφαλονιάς, αρωµατισµένο µε θυµάρι, την χοιρινή πανσέτα teriyaki µαγειρεµένη σε κενό αέρος µε πουρέ από φασόλια γίγαντες και καπνιστή πάπρικα και την εξαιρετική crème brulee με πορτοκάλι και κάρδαμο. Υπολογίστε περί τα 35€ το άτομο, με μπουκάλι κρασί.

Botrini’s
Βασιλέως Γεωργίου Β' 24β, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6857323

Σε μια υπέροχη μονοκατοικία, με πανέμορφο κήπο, χαμηλό φωτισμό και minimal διακόσμηση στο εσωτερικό της, οι «μισελινάτες» δημιουργίες του Έκτορα Μποτρίνι δεν θα μπορούσαν να βρουν ιδανικότερο περιβάλλον για να αναδείξουν την ποιότητά τους. Το βραβευμένο εστιατόριο σερβίρει δημιουργίες ελληνο-ιταλικού fusion, οι οποίες εντυπωσιάζουν με την πρωτοτυπία και τη γεύση τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πιάτο – σήμα κατατεθέν του σεφ «Alnero», ένα υπέροχο ρυζότο με βούτυρο καραβίδας, αχινό και μελάνι σουπιάς, τις ιδιαίτερες παπαρδέλες με πάπια και τρούφα, το τρυφερό μάγουλο από μοσχαράκι γάλακτος βιολογικής εκτροφής και το λαυράκι με μους μελιτζάνας και εκχύλισμα πιπεριάς Φλωρίνης, τα οποία μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Για ένα γεύμα, χωρίς κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 60€ ανά άτομο (από 75€/άτομο με κρασί), ενώ το εστιατόριο προσφέρει και μενού «Ανακάλυψης» με πέντε πιάτα στην τιμή των 40€ ανά άτομο, χωρίς κρασί.

Black Duck Garden
Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ.: 210 3234760

Μια μικρή και arty όαση στο κέντρο της Αθήνας, με ζωντανό ακόμη τον φοίνικα που φύτεψε εδώ η βασίλισσα Αμαλία, ο κήπος του πολυχώρου Black Duck εκτείνεται σε 2-3 διαφορετικά επίπεδα και προσφέρει στιγμές ιδιωτικότητας αλλά και… κοσμικότητας αναλόγως το τραπέζι που θα επιλέξετε. Σε πράσινο και άκρως… arty φόντο θα απολαύσετε ιδιαίτερες γευστικές επιλογές από το μικρό μενού. Το μαγειρεμένο για τρεις ώρες χταποδάκι, πάνω σε κρέμα με χρένο, bacon, πίκλα goji berry και κρεμμυδάκι εσαλότ λιώνει στο στόμα, ενώ το κανταΐφι σφέλας από τη Μεσσηνία είναι όσο πικάντικο και ιδιαίτερο πρέπει. Από τα κυρίως πιάτα ξεχωρίζει με διαφορά το σιγομαγειρεμένο για οκτώ ώρες χοιρινό – σκέτο «λουκούμι» με ασιατική μαρινάδα, καρότο, ραπανάκια daikon και κόλιανδρο και το χορταστικότατο Black Angus μαγειρεμένο στους 62 βαθμούς, με κους κους και σάλτσα από πράσινες πιπεριές jalapenos, μυρωδικά και μοσχολέμονο. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 30-35€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v