Τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας

Σιγοψημένοι, ζουμεροί γύροι, φρέσκα χειροποίητα τεμάχια, πιτούλες και σουβλακοφαγία άνευ προηγουμένου στα καλύτερα της πόλης.
Τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η υπόθεση «σουβλάκι», το εθνικό αυτό έδεσμα με τους εκατομμύρια εγχώριους και διεθνείς φαν, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί μεράκι στο ψήσιμο, φρέσκα υλικά, ποιότητα και εμπειρία. Η αλήθεια είναι ότι στο κέντρο της Αθήνας – και λίγο παραέξω- οι διευθύνσεις για να απολαύσουμε ένα σωστό τυλιχτό ή καλαμάκι (εντάξει, "σουβλάκι" μη βαράτε εσείς από πάνω) είναι μετρημένες.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις καλύτερες, για να έχετε μπόλικες επιλογές την επόμενη φορά που θα θελήσετε να ικανοποιήσετε την πείνα σας με ένα τυλιχτό περιωπής ή ένα τεμάχιο που σέβεται τον… εαυτό του.


Ο Κώστας
Μητροπόλεως και Πεντέλης 5, Σύνταγμα, τηλ: 210 3228502

Ένας… συνονόματος κάνει πράματα και θάματα μερικά μέτρα μακριά από τον Κώστα της Αγίας Ειρήνης. Μικρό μαγαζάκι με μία πολύ μικρή πλάκα-ψησταρία υγραερίου,ο Κώστας ψήνει από το 1950 μόνο καλαμάκια και πίτες, από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι όταν και κλείνει αφού έχει εξαντληθεί η «πραμάτεια» του. Το τυλιχτό του (2,20€) είναι απλό και νοστιμότατο, με αλάδωτη πίτα και κρεμμυδάκι, μαϊντανό, ντοματούλα, καυτερό πιπέρι, και σως γιαουρτιού.

Τα σουβλάκια του Κυρ-Κώστα
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, τηλ.: 210 3232971

Θα πρέπει να κάνετε υπομονή αν θέλετε να γευτείτε το φημισμένο καλαμάκι του Κώστα στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Κι αυτό όχι μόνο επειδή η πλατεία είναι το νέο κέντρο της αθηναϊκής διασκέδασης, αλλά κυρίως επειδή ο Κώστας ψήνει αυστηρά μέχρι τις πέντε το απόγευμα, κουβαλώντας τη νόστιμη ιστορία του από το 1946. Η πίτα με το καλαμάκι (2€) είναι άψογα ψημένη και ενισχύεται με αλάτι, καυτερή σαλτσούλα και ντομάτα σε κυβάκια.


Ο Πέτρος
Περσεφόνης 3, Γκάζι, τηλ: 2103472301

«Κρυμμένος» στην πολύβουη πιάτσα του Κεραμεικού, ο Πέτρος περιμένει να τον ανακαλύψετε (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) και ξεχωρίζει με διαφορά από τα σουβλατζίδικα της περιοχής σερβίροντας σούπερ ζουερό και νόστιμο καλαμάκι κοτόπουλο και χοιρινό, σκέτο (1,20€) ή σε πίτα (2€). Εξίσου φοβερό και το μπιφτέκι του, απλό ή γεμιστό.

Έλβις
Πλαταιών 29 (Λεωνίδου), Κεραμεικός, τηλ: 21 0345 5836

Ο Βασιλιάς ζει και ψήνει, μεταξύ άλλων, μερικά από τα καλύτερα καλαμάκια κοτόπουλο και χοιρινό που έχουμε δοκιμάσει στην πόλη, ενισχύοντάς τα με φρεσκοκομμένες μαμαδίσιες πατάτες τηγανιτές και φρέσκο ψωμάκι. Κοστίζουν 1,30€ έκαστο. Εξίσου «δυνατή» η πανσέτα και το λουκάνικο. Ανοίγει από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά, για τους ξενύχτηδες που θέλουν να στρώσουν τα στομάχια τους.

Η Λειβαδιά
Πλατεία Κάνιγγος, τηλ: 210 3825760

Κοινό μυστικό των κατοίκων του κέντρου, αυτό το σουβλατζίδικο που… δεν το πιάνει το μάτι σου σε μια γωνιά της πλατείας Κάνιγγος εξειδικεύεται στο χοιρινό καλαμάκι – γι’ αυτό και πιθανότατα έχει καταφέρει να το διατηρήσει τόσο ζουμερό και νόστιμο, το οποίο είναι 100% χειροποίητο με τα κομματάκια λίπους να "μπλέκονται" αρμονικά με το ψαχνό. Κοστίζει 1,20€ και σερβίρεται με άφθονο ψωμάκι και φρεσκοκομμένες πατατούλες.

Λευτέρης
Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, τηλ: 2105225676

Το υπέρτατο μπιφτέκι πίττα, με κρεμμύδι και ντομάτα. Απλό ή (πολύ) καυτερό με παπρικα, το τυλιχτό του Λευτέρη είναι αναμφισβήτητα το απόλυτο hit του καλτ μαγαζιού της Ομόνοιας, έξω από το οποίο από τις 10.00 το πρωί γίνεται… διαδήλωση μερακλήδων. Μην περιμένετε τζατζίκια και σως, η φάση εδώ είναι oldschool. Το τυλιχτό με μπιφτέκι κοστίζει 1,70€, ενώ προσφέρει και τυλιχτό με σουτζούκι στα 2€.

Ακαδημίας Μπριζολάκια
Ακαδημίας 61, τηλ: 210 3627 234

Μην σας ξεγελά το όνομα, εδώ δε θα φάτε μόνο μπριζολάκια αλλά και τυλιχτά για Όσκαρ πρώτου γευστικού ρόλου. Προσπεράστε τα καλαμάκια (αν και αρκετά καλά) και πηγαίντε βουρ στον… γύρο (κοτόπουλο ή χοιρινό) ο οποίος τηγανίζεται και προσφέρει απανωτά εγκεφαλικά γεύσης (2€ σε τυλιχτό). Εξαιρετικό και το κριτσανιστό κοντοσούβλι σε πίτα, απογειώνει τις αισθήσεις (2,20€ σε τυλιχτό).

Το Προδόρπιον
Ακαδημίας 52 και Ασκληπιού, τηλ.: 210 3630400

Ζουμερό χοιρινό, αφράτη πίτα, και νοστιμότατες πατάτες συνθέτουν το σουβλάκι του Προδόρπιου, το οποίο κατέχει στρατηγική θέση πάνω στην Ακαδημίας, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όσους περιδιαβαίνουν στην περιοχή και αναζητούν μια λύση για «ένα στα γρήγορα και φύγαμε». Αρκετά καλό και το καλαμάκι κοτόπουλο. Το τυλιχτό τιμάται 2,00€, το καλαμάκι χοιρινό 1,30€.

Θεσσαλικό
Αχαρνών 203 και Νιόβης, Κάτω Πατήσια, τηλ.: 210 8651101

Σπεσιαλιτέ του το αρκετά δυσεύρετο τη σήμερον ημέρα κεμπάπ κοτόπουλο, το οποίο συνοδεύεται και από μια σως- κόλαση που εκτοξεύει τις αισθήσεις. Στο μενού του, βέβαια, συγκαταλέγονται και ωραιότατος γύρος χοιρινός άριστης ποιότητας, και φοβερό καλαμάκι κοτόπουλο. Το κεμπάπ κοτόπουλο σε πίτα κοστίζει 2€ και το καλαμάκι κοτόπουλο 1,30€.

Οι Γυναίκες
Δράκου 16, Κουκάκι, τηλ: 210 9225648

Φωτογραφία: ftinapota.gr
Οι «κυρίες της Δράκου» όπως είναι γνωστό το σουβλατζίδικο στους κατοίκους της περιοχής, σερβίρουν εξαιρετικό καλαμάκι χοιρινό (1,80€) και κοτόπουλο (1,90€), το οποίο είναι χειροποίητο με άριστη ποιότητα κρέατος. Σερβίρονται και σε μερίδα με ντοματούλες και (προκάτ αλλά νόστιμες) πατάτες τηγανιτές. Ποιοτικότατος, με αρκετό κρέας έναντι λίπους και αργοψημένος ο χοιρινός τους γύρος (2€), φροντίστε να πάτε από νωρίς το μεσημέρι για να τον… προλάβετε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v