Κινέζικα εστιατόρια: Τα αγαπημένα μας στην Αθήνα

Από το Σύνταγμα μέχρι τα νότια και από τα βόρεια μέχρι την… Κίνα, επιλέγουμε 8 διευθύνσεις για ασιατική κουζίνα για να πάρουν φωτιά τα τσόπστικς.
Κινέζικα εστιατόρια: Τα αγαπημένα μας στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι εξευρωπαϊσμένη, ναι. Είναι όμως πεντανόστιμη και λαχταριστή. Η κινέζικη κουζίνα εν Αθήναις προσφέρει τεράστια ποικιλία γεύσεων και συνδυασμών για τους απανταχού λάτρεις της και εξίσου τεράστια γκάμα διευθύνσεων για να την απολαύσουν.

Από τα Βόρεια Προάστια μέχρι το κέντρο της Αθήνας και από εκεί προς τα Νότια, επιλέγουμε μερικά από τα αγαπημένα μας σποτς για γλυκόξινο κοτόπουλο, τηγανιτό ρύζι, won ton και άλλα τέτοια ωραία και… κινέζικα.

Ha Long Bay
Παπαφλέσσα 3, Γαλάτσι, τηλ: 210 2928256

Κινέζικο εστιατόριο – στέκι, με αυθεντική κινέζικη ατμόσφαιρα στο όμορφο και προσεγμένο εσωτερικό του, λαχταριστές ασιατικές γεύσεις σε ικανοποιητική ποικιλία και πάμφθηνο μπουφέ (και take-away μπουφέ) με 10€ κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Στην… παραλία του Ha Long θα δοκιμάσετε λαχταριστές φτερούγες τεριγιάκι, γεμιστά μανιτάρια με κρέας, χοιρινά παϊδάκια με σως BBQ, σούπερ κοτόπουλο με κρασί και τζίντζερ και χοιρινό σουβλάκι σε καλαμάκι με σκόρδο και σόγια. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα στο Ha Long δεν ξεπερνά τα 12€ ανά άτομο.

Chau's
Αγίου Κωνσταντίνου 66, Ηλιούπολη, τηλ: 21 0973 6500

Ταΐζει κινέζικες γεύσεις τους κατοίκους των νοτίων για περισσότερα από 20 χρόνια, έχοντας αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές, οι οποίοι το τιμούν όχι τόσο για την ατμόσφαιρα (ο χώρος δεν λέει και πολλά) αλλά για τα ποιοτικά του πιάτα. Στο μαγαζάκι της οικογένειας Chau, θα δοκιμάσετε εκλεκτές ασιατικές νοστιμιές όπως Fresh Rolls, σούπα Pho, Bo Cuon, χοιρινό με τζίντζερ, σούπερ spring rolls λαχανικών και ζουμερά noodles με γαρίδες. Τα πιάτα είναι χορταστικά σε ποσότητα, η παγωμένη μπύρα Tsingtao συνοδεύει άψογα το γεύμα και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Saipan
Κ. Βάρναλη 9 (Πλ. Δούρου), Χαλάνδρι, τηλ: 210 6850644

Πολυασιατικό εστιατόριο που επικεντρώνεται στην κινεζική και ιαπωνική κουζίνα, το Saipan μας υποδέχεται σε ατμόσφαιρα… πορφυρής πολυτέλειας για να δοκιμάσουμε γεύσεις με μαεστρία. Στα άνετα τραπέζια κάνουν παρέλαση πιάτα όπως σπέσιαλ ρύζι Saipan, με κομμάτια γαρίδας, κρέατος, αυγού και λαχανικών, ανάλαφρα παραδοσιακά spring rolls, πάπια Πεκίνου, υπέροχα ψημένη, steamed meat dumplings, μοσχάρι με σάλτσα στρειδιών και caramel chicken, κοτόπουλο πανέ με γλυκιά σάλτσα και μπρόκολο. Άξια αναφοράς η καλλιτεχνική παρουσίαση τους. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί στο Saipan, ο λογαριασμός θα έρθει στα 20-25€ κατ’ άτομο.

Cookart
Χαριλάου Τρικούπη 127 (εμπορικό κέντρο Καμάρες), Ν. Ερυθραία, τηλ: 2108000640

Συμπαθητικό και cosy κινέζικο στέκι στην Νέα Ερυθραία, το οποίο έχει αποκτήσει αρκετούς πιστούς οπαδούς, κυρίως από τα βόρεια προάστια. Ο χώρος λιτός, χωρίζεται σε δύο ορόφους με μικρά τραπεζάκια, άνετα τακτοποιημένα. Στα του μενού, τα cookart rolls με μοσχαρίσιο κιμά και σκόρδο είναι νοστιμότατα και αρωματικά, η σούπα hot and sour shrimp πικάντικη και ιδανική ως ορεκτικό, ενώ από τα ρύζια ξεχωρίζει το Egg Special με ομελέτα, καρότο, γαρίδες και φρέσκο κρεμμυδάκι. Εξαιρετικό πιάτο από τα κυρίως, το χοιρινό με σάλτσα Σετσουάν όπως επίσης και η τραγανή πάπια Πεκίνου. Ο λογαριασμός για ένα γεύμα στο Cookart κυμαίνεται στα 17-20€ κατ’ άτομο.

East Pearl
Απόλλωνος 2, Σύνταγμα, 210 3211218

Aυθεντικό κινέζικο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, με ποικιλία πιάτων τα οποία ενίοτε κλείνουν το μάτι στην βιετναμέζικη και καντονέζικη κουζίνα. Έδεσμα – σήμα κατατεθέν του η τραγανή πάπια, που πρώτα ψήνεται και μετά τηγανίζεται, και εξίσου «δυνατά» τα ατμιστά dumplings με γέμιση κιμά ή γαρίδα, τα λαχταριστά spring rolls, το τηγανιτό ρύζι που ταιριάζει άψογα με την πάπια και οι σούπες hot and sour and tum yum. Στον νέο κατάλογο εξέχουσα θέση κατέχει και το sushi: σούπερ επιλογές εκείνες με σολομό, τόνο και τηγανιτή γαρίδα. Στο East Pearl ένα λουκούλειο γεύμα θα σας κοστίσει περί τα 20€.

Canton
Αγνώστων Μαρτύρων 74, Ν. Σμύρνη, τηλ: 210 9318929

Μην σας αποθαρρύνει το αδιάφορο εσωτερικό και εξωτερικό του. Το Canton είναι ένα εξαιρετικό συνοικιακό κινέζικο εστιατόριο, με ζεστό κλίμα, ωραιότατες γεύσεις και φιλικότατο σέρβις. Το μενού περιλαμβάνει όλα τα highlights της (εξευρωπαϊσμένης) κινέζικης κουζίνας σε ικανοποιητικότατη εκτέλεση: ωραιότατα spring rolls, χοιρινό με κάσιους, παϊδάκια, τηγανιτό ρυζάκι για συνοδεία, ζουμερό γλυκόξινο κοτόπουλο, τραγανά won ton και πικάντικες φτερούγες συγκαταλέγονται στα αγαπημένα μας. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι, το Canton διαθέτει μπουφέ με μόλις 12,5€ κατ’ άτομο, με περιορισμένα πιάτα μεν, εξίσου νόστιμα με εκείνα του μενού, δε. Για ένα κανονικό γεύμα υπολογίστε – το πολύ – 15€ κατ’ άτομο.

Microu Lee
Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, τηλ: 2103800672

Το πιο φτηνό Κινέζικο της Αθήνας μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας στα πιάτα που προσφέρει, αλλά για μια ethnic εναλλακτική του φέημους γκρηκ σουβλάκι είναι μια χαρά. Εδώ πιάνουμε πάγκο στο όρθιο ή παίρνουμε take away noodles με κοτόπουλο (3,50€), noodles με γλυκόξινο χοιρινό (3,80€), αλλά και ωραιότατο παραδοσιακό κινέζικο burger (2,90€) σε χορταστικότατες μερίδες. Νοστιμότατη και η τηγανιτή μπανάνα από τα επιδόρπια. Οπλιστείτε με υπομονή το Σάββατο, καθώς έχει μεγάλη αναμονή.

Kowloon
Κύπρου 78, Γλυφάδα, τηλ: 2108944528

Από τα παλιότερα κινέζικα της Γλυφάδας, το Kowloon κρατά σταθερά υψηλή την ποιότητα στις γεύσεις που το έκαναν στέκι στα νότια. Ο χώρος μοντέρνος και κάπως μικρός, δεν «φορτώνεται» κιτς διακοσμητικά στοιχεία και ντύνεται με χαλαρή μουσική που συνοδεύει τις ασιατικές μας δοκιμές. Σταθερές αξίες εδώ τα spare ribs, τα τηγανιτά won ton, το γλυκόξινο χοιρινό, η ωραιότατη σούπα won ton και η εξαιρετική πάπια Πεκίνου. Σημειώστε ότι σε καθημερινή βάση έχει μενού με 15€/ άτομο, από το οποίο εξαιρούνται ελάχιστα πιάτα του «κανονικού» καταλόγου καθώς και κυριακάτικο μπουφέ με επιλεγμένα πιάτα και κόστος 15€/ άτομο με απεριόριστη κατανάλωση. Για ένα «κανονικό» γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v