Τραπεζάκια έξω λοιπόν: 8 διευθύνσεις στον… ήλιο

Συνθέτουμε βιταμίνη D και απολαμβάνουμε μεζέδες, κρασάκι, τσίπουρο και ουζάκια σε 8 νόστιμες διευθύνσεις με τραπεζάκια έξω.
Τραπεζάκια έξω λοιπόν: 8 διευθύνσεις στον… ήλιο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο ήλιος κάνει πασαρέλα αυτές τις μέρες και όπως αναμενόταν οι γευστικές διευθύνσεις της πόλης βγάζουν τραπεζάκια σε αυλές, πλακόστρωτα και ταράτσες και μας υποδέχονται για μεζεδο-κατανάλωση, κρασάκι ή ούζο και δωρεάν… σύνθεση βιταμίνης D.

Επ’αυλή
Αρχιμήδους 14, Παγκράτι, τηλ: 210 7014836

Στην ταράτσα μιας παλιάς κουκλίστικης διώροφης μονοκατοικίας του Παγκρατίου, η Επ’ αυλή προσφέρει απλόχερα θέα προς τον λόφο του Αρδήττου και νοστιμότατο φαγητό. Το συμπαθέστατο αυτό εστιατόριο δίνει έμφαση στα μαγειρευτά, αλλά και στα γευστικά ορεκτικά μεζεδάκια: δοκιμάστε το χοιρινό με φασκόμηλο και μέλι, παστίτσιο λαχανικών, μανιτάρια γεμιστά, ψαρονέφρι με τυρί και ψητά λαχανικά και το σνίτσελ της. Η ταράτσα σκεπάζεται τον χειμώνα, αλλά λειτουργεί και εσωτερικός χώρος. Υπολογίστε περί τα 18€ το άτομο, με κρασάκι και κερασμένο λιμοντσέλο στο τέλος.

Ο Σαντορινιός
Δωριέων 8, τηλ: 210 3451629, Πετράλωνα

Αυτό το τίμιο ταβερνάκι, δύο βήματα από τον σταθμό του ηλεκτρικού, κρύβει μια πανέμορφη κυκλαδίτικη αυλή, που φέρνει λίγο από τον αέρα της Σαντορίνης στην Αθήνα. Πιάνουμε τραπεζάκι έξω (φροντίζοντας να έχουμε κάνει κράτηση, αν είναι σαββατοκύριακο), και αράζοντας στις μπλε του καρέκλες δοκιμάζουμε ντοματοκεφτέδες, φάβα, τυροκαυτερή, πίτες, ωραία κρεατικά στη σχάρα – εγγυημένη επιλογή η ποικιλία κρεατικών – αλλά και παραδοσιακά κυκλαδίτικα γλυκά.

Σεϋχέλλες
Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, τηλ: 211 1834789

Ακριβώς απέναντι από την Πλατεία Αυδή, οι Σεϋχέλλες βγάζουν τραπεζάκια στον πεζόδρομο και το πεζοδρόμιο από την άλλη πλευρά και μας υποδέχονται για μεζεδοκαταστάσεις άνευ προηγούμενου. Παπαρδέλες με καβουρμά, μοσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα, ριζότο με μανιτάρια, μοσχαρίσια γλώσσα, ρεβίθια καθώς και οι πεντανόστιμες τηγανητές πατάτες «παίζουν» σταθερά στις πρώτες επιλογές του εξαιρετικού μενού. Συνοδεύουμε με μια από τις πολλές ποικιλίες χύμα κρασιού, τσίπουρο ή ουζάκι. Υπολογίστε περί τα 12-15€ το άτομο, κρασιού ή ούζου περιλαμβανομένου.

Ραντεβού
Καλλισθένους 85, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 2103477961

Το αδερφάκι της "Ήβης" των Εξαρχείων στα Πετράλωνα είναι ένα μινιόν μεζεδοπωλείο με «μεγάλες» γεύσεις, το οποίο βγάζει τραπεζάκια έξω και μας προκαλεί να δώσουμε γευστικό ραντεβού σε κάποιο εξ’ αυτών για χάζι και τσιμπολόγημα. Ο κατάλογος μικρός και μεζετζίδικος, έχει μια τάση προς ανατολή με γεύσεις όπως σουτζούκι, ομελέτα με παστουρμά, φαλάφελ, χούμους, ταμπουλέ και ντολμαδάκια, ενώ δεν λείπουν και τα ψαρικά (ψητό καλαμάρι), αλλά και κάποια μαγειρευτά, όπως οι ωραιότατες μακαρούνες με βούτυρο και τυρί. Για ένα μεζεδο-γεύμα συνοδεία ρακής, υπολογίστε περί τα 13€ κατ’ άτομο.

Θεραπευτήριο
Καλλισθένους και Κυδαντιδών 41, Πετράλωνα, τηλ: 2103412538

Στο κάθετο δρομάκι, αμέσως μετά την στροφή του Σινέ Ζέφυρος, το Θεραπευτήριο απλώνει τα τραπέζια του στην άσφαλτο, σε ένα ανεπιτήδευτο κλίμα γειτονιάς με ακόμη πιο ανεπιτήδευτη θεωρία στο φαγητό. Απλές, οικονομικές επιλογές κρεατικών της ώρας, λίγων μαγειρευτών και φρέσκου ψαριού, γεμίζουν το μενού του: Σούπερ η χωριάτικη, ωραία η φέτα με μέλι και ο κόκκορας κοκκινιστός με μακαρόνια, καλή η σχάρα του, όπως επίσης και οι γεμιστές κόκκινες πιπεριές. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο, αν κινηθείτε… στεριανά και 20€, αν επιλέξετε μεζέδες θάλασσας.

Μικρή Βενετία
Γεωργίου Ολυμπίου 15, Κουκάκι, τηλ.: 213 0259158

Στον πιο αγαπημένο πεζόδρομο του Κουκακίου, βρίσκουμε ένα ιδιαίτερο μεζεδοπωλείο που επενδύει στις γεύσεις και τα αποστάγματα, το κεφάτο περιβάλλον και την πρωτότυπη διακόσμηση. Τώρα μάλιστα που ο καιρός το επιτρέπει, είναι ό,τι πρέπει για να πιάσουμε τραπεζάκια στον πεζόδρομο και να απολαύσουμε νοστιμιές όπως κρητικά καλιτσούνια, πατατούλες φουρνιστές με λευκό κρασί, ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι και ωραιότατο απάκι γιουβετσάδα σε σάλτσα γλυκού κρασιού και λιαστής ντομάτας. Τα πιάτα ημέρας εναλλάσσονται, ανάλογα με τις διαθέσεις του μάγειρα, ενώ κρασιά και αποστάγματα ρέουν άφθονα. Οι τιμές είναι στα 15€ το άτομο, με κρασί.

Παλιό Ταχυδρομείο
Σοφοκλή Βενιζέλου 9, Χαλάνδρι, 2111 838890

Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό που κάποτε στέγαζε – καλά το μαντέψατε- το πρώτο ταχυδρομείο της περιοχής, η πρόσφατη μεζεδό-άφιξη στο Χαλάνδρι διαθέτει ένα νοσταλγικό εσωτερικό και μια… καλοκαιρινή αυλή, η οποία αναμφίβολα θα πρωταγωνιστήσει στις καλοκαιρινές μας γευσιγνωσίες. Πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια της και παραγγέλνουμε «παράξενες» νοστίμιες όπως φουρνιστό ανθότυρο, με πιπερόμελο, ψιλοκομμένο συκώτι με ιδιαίτερη σάλτσα , κροκέτες με κολοκύθι, τραχανά με λουκάνικο και λυχναράκια για επιδόρπιο, δηλαδή σκαλτσούνια με μαλακό τυρί. Τα πιάτα είναι όλα… ένα κι ένα, ο χώρος υπέροχος και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 10-12€ κατ’ άτομο με τσιπουράκι.

By the Glass
Φιλελλήνων και Γεωργίου Σουρή 3, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3232560

Το αγαπημένο wine bar της πόλης, απλώνει τα τραπεζάκια του, εκτός από την όμορφη δροσερή στοά στη Γεωργίου Σουρή, και στην πλατεία Ραλλούς Μάνου, ανάμεσα σε φουντωτές φυλλωσιές. Εκεί μας σερβίρει εκλεκτές ποικιλίες κρασιών σε ποτήρια με διαφορετικά μεγέθη και λαχταριστά μεζεδάκια όπως τα ντακάκια με ντομάτα, πέστο και κάπαρη ή τα σπιτικά μπιφτεκάκια με χειροποίητη μουστάρδα. Οι τιμές για το ποτήρι κρασί ξεκινούν από 3,50€ ενώ τα περισσότερα μεζεδάκια κυμαίνονται στα 5-6€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v