Οι καλύτερες έθνικ γεύσεις στο κέντρο της Αθήνας

Οι κουζίνες της Ινδίας, του Μεξικού, της Ιαπωνίας και της Μέσης Ανατολής μπλέκονται γλυκά σε μια νόστιμη βόλτα από το Σύνταγμα ως το Θησείο.
Οι καλύτερες έθνικ γεύσεις στο κέντρο της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχει τρόπος να ταξιδέψετε από το Μεξικό στην Ιαπωνία, και από εκεί μέσω Ινδίας στη Μέση Ανατολή; Υπάρχει, και είναι πανεύκολος και πεντανόστιμος: Θα οργανώσετε μία γαστρο-βόλτα από το Σύνταγμα ως το Θησείο και θα φάτε τον κόσμο με τα κουτάλια –ή με τα chopsticks, ή με τα χέρια.

Mirch
Ερμού 109, Μοναστηράκι, τηλ: 2103239759



Ουρές σχηματίζονται στο ισόγειό του για την υπέρτατη και πάμφθηνη street food νοστιμιά, το “Indian souvlaki” του –πίτα ναν με γέμιση καυτερού κοτόπουλου tikka και λαχανικών. Και το υπόλοιπο μενού του, όμως, αξίζει μια και δυο δοκιμές: Τα πικάντικα πιτάκια σαμόσα, τα σκορδάτα ναν, το τηγανητό ρύζι με κομμάτια κοτόπουλου, το κοτόπουλο κάρι και το πιο καυτερό πιάτο όλων, το chicken tandoori με τα δύο μαριναρισμένα μπούτια κοτόπουλο με τα σπέσιαλ μπαχαρικά και τη σως μέντας θα σας συστήσουν για τα καλά στην «αψάδα» της ινδικής κουζίνας. Για ένα χορταστικό ethnic γεύμα, μαζί με κάποια από τις από τριάντα ετικέτες μπύρας, δεν θα πληρώσετε πάνω από 10-12€ κατ’ άτομο.

Pak Tikka
Σαπφούς 5, Γεράνι



Οι μεγάλες οθόνες παίζουν ταινίες Bollywood, τα τραπεζάκια απλώνονται στο ισόγειο και τον επάνω όροφο, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή και ήσυχη, και οι έθνικ λιχουδιές κάνουν παρέλαση στις βιτρίνες που θυμίζουν παραδοσιακό μαγειρείο. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Σούπερ νόστιμη πακιστανική κουζίνα, που περιλαμβάνει φτερούγες κοτόπουλου σε σούβλα, κάρι κοτόπουλο, αρνί με μυρωδάτο ρύζι, λαχανικά λουσμένα σε ανατολίτικες σάλτσες, μαζί με ζεστές πίτες ναν και κερασμένη σαλάτα και σος. Θα φάτε του σκασμού και θα πληρώσετε το πολύ 8€ το άτομο.

Falafellas
Αιόλου 55, τηλ.: 210 3239809


Θα το αναγνωρίσετε από τις ουρές που δημιουργεί στον πεζόδρομο της Αιόλου κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Μια σταλιά μαγαζάκι, φτιάχνει εξαίσια φαλάφελ «για το χέρι» (δεν έχει τραπεζάκια) σε αραβική πίτα συνοδεία μελιτζάνας, ταχινιού και σος λαχανικών –για τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων υπάρχει και hot εκδοχή.

Feyrouz
Καρόρη 23 και Αιόλου, τηλ: 213 0318060



Το καλύτερο λαχματζούν της πόλης σερβίρει το μεσανατολίτικο (για την ακρίβεια, με καταβολές από Αντιόχεια, Λίβανο, Πόλη και Κύπρο) street-food-άδικο του κέντρου, μια ανάσα από την πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Και όχι μόνο, συμπληρώνουμε εμείς: Εδώ ξεκινάμε με σούπα μαχλούτα με κόκκινη φακή, μαραθόριζα, κολοκύθα, καρότο, ζωμό από κοτόπουλο και κύμινο, συνεχίζουμε με λαχματζούν ολικής άλεσης με μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμυδάκι και μυρωδικά (υπάρχει και σε χορτοφαγική εκδοχή), πεϊνιρλί με κοτόπουλο κατσαρόλας, σουτζούκι ή παστουρμά, πιπεράτη χορτόπιτα «Φτόιρ», ακόμη πιο πιπεράτο «Ναζίκ Μπαϊλντί» (μείγμα από μελιτζάνα, φακές και ρεβύθια με κύμινο και ξερό κόλιανδρο) και συνοδεύουμε με μαύρο τσάι με κανέλα και γαρύφαλλο. Οι τιμές κάθε πιάτου/πίτας κυμαίνονται στα 2,50-3,50€. Απολαύστε τα στον φαρδύ πάγκο του Feyrouz μπροστά στην τζαμαρία και υπολογίστε λιγότερα από 10€ κατ’ άτομο για ένα χορταστικό γεύμα.

Etnico
Κολοκοτρώνη 22 και Χαβρίου, τηλ: 211 4113880



Παντρεύει τις κουζίνες του Μεξικού, της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής, σε ένα αναπάντεχα ταιριαστό και νόστιμο αποτέλεσμα. Σερβίρει σε έναν όμορφο, ντιζαϊνάτο χώρο με σταντ και ξύλινες μπάρες chimichanga de pollo (τηγανιτή σταρένια τορτίγια δηλαδή, γεμιστή με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε τεκίλα, κόλιανδρο, κύμινο και τσίλι, με sour cream, κόκκινα φασόλια και σως από πιπεριές jalapenos), burrito verdure με φρέσκα λαχανικά, κίτρινο τυρί, κρέμα γιαουρτιού, φασόλια και γκουακαμόλε και νόστιμα φαλάφελ, τα οποία... ενισχύονται με μπαμπαγκανούς και μελιτζάνες με τζίντερ. Οι τιμές του αρκετά οικονομικές (από 3,50€ για ένα ενισχυμένο φαλάφελ) και το ωράριό του ιδανικό για τους ξενύχτηδες του κέντρου (παραμένει ανοικτό μέχρι τις 05:00).

Taqueria Maya
Πετράκη 10, Σύνταγμα, τηλ.: 211 2167081



Κεφάτη και πολύχρωμη, απλώνει τραπεζάκια στον κουκλίστικο πεζόδρομο της Πετράκη και σερβίρει λαχταριστές πικάντικες δημιουργίες όπως burritos, tacos, quesadillas και –το αγαπημένο μας– burrito bowl, με όλα τα διαλεχτά υλικά του μπουρίτο σε πιάτο. Για καθεμία από αυτές τις λαχταριστές σπεσιαλιτέ, διαλέγετε γέμιση (κοτόπουλο, μοσχαράκι, χοιρινό ή λαχανικά), συνοδευτικά και ένταση… καυτερότητας της σάλτσας (καθόλου, μέτρια, καυτερή ή πολύ καυτερή) προσθέτετε εξαίσιο γκουακαμόλε και απολαμβάνετε συνοδεία εξαιρετικής μαργαρίτας –όχι γρανίτας, κανονικής μαργαρίτας, σερβιρισμένης σε γυάλινο ποτήρι, όπως θα την πίνατε σε μπαρ. Οι τιμές για τα μπουρίτο κυμαίνονται στα 5,50-6,50€ και για τις μαργαρίτες στα 7€.

Koi
Νίκης 15, Σύνταγμα, τηλ: 210 3211099



Φημισμένο στα πέρατα της πόλης ως το πιο low budget και τίμιο «sushάδικο» (ιαπωνικό εστιατόριο, αν προτιμάτε) της Αθήνας, το Koi μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας όσον αφορά την ποικιλία του μενού του ή την διακόσμηση, όμως αυτά που φτιάχνει τα φτιάχνει καλά και το πολύ, μα πολύ, οικονομικά. Εδώ θα βρείτε maki rolls με σολομό, τόνο, σπαράγγι ή αβοκάντο (από 2,50€), koi rolls με ιδιαίτερους συνδυασμούς όπως λαυράκι με αβοκάντο, αγγούρι και καυτερή σως (από 4,50€), sashimi σολομού ή τόνου (από 5€), ξιδάτα nigiri ρυζιού, αλλά και χορταστικά «combos» επιλογής 18 κομματιών koi ή maki με 12€.

Indian Masala
Ερμού 129, Θησείο



Μικρό και cosy, με τις εσωτερικές τζαμαρίες του να επιτρέπουν το χάζι στην κουζίνα και τις πυρετώδεις διαδικασίες της, το λιγότερο κιτς απ’ όλα τα ινδικά εστιατόρια της Αθήνας έχει και μια μικρή, τρισχαριτωμένη αυλίτσα για τις πρώτες ανοιξιάτικες εξόδους μας. Στο μενού του ξεχωρίζουμε το κοτόπουλο vindaloo, τις πιτούλες naan με τυρί και τα πιτάκια samosas με πατάτες και λαχανικά, όπως και το ρύζι biryani, με κουρκουμά, σαφράν και μπουκίτσες κοτόπουλο. Μπορείτε να πάρετε και πακέτο για το σπίτι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ ανά άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v