Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Κουκάκι

Εκλεκτά μεζεδάκια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ζουμερά burger, απίθανα brunch, έθνικ γεύσεις και ένα σωρό ακόμα φαγοπότια στο Κουκάκι.
Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Κουκάκι
της Ηρώς Κουνάδη

Ένα πρωτότυπο μεζεδοπωλείο που παντρεύει τις κουζίνες Ελλάδας και Σερβίας κάτω από τους πολυελαίους του Τίτο. Ένα μπαρ που σε ταξιδεύει από το Μεξικό ως την Γαλλία, σε δύο πιάτα. Ένα γκουρμέ μπεργκεράδικο. Ένα συνεργατικό καφενείο και μια σταθερή αξία μεζεδάδικου που παραμένει στις επάλξεις από τότε που το Κουκάκι δεν ήταν ακόμα hot πιάτσα. Το δύσκολο τώρα πια είναι να διαλέξεις πού θα (πρωτο)φας.

Μικρή Βενετία
Γεωργίου Ολυμπίου 15, τηλ.: 213 0259158



Την αγαπάμε από τότε που την πρωτοεπισκεφθήκαμε, πριν από τέσσερα χρόνια. Ήταν και παραμένει ένα πανέμορφο μεζεδοπωλείο με μεγάλες τζαμαρίες, σοφά λόγια στενσιλαρισμένα στους τοίχους, και γιγάντια τσουβάλια κρεμασμένα στο ταβάνι. Στο μενού κυριαρχούν οι γεύσεις από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, με την Κρήτη να έχει την τιμητική της: κρητικά καλιτσούνια, πατατούλες φουρνιστές με λευκό κρασί, ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, ξανθιώτικος καβουρμάς και ωραιότατο απάκι γιουβετσάδα σε σάλτσα γλυκού κρασιού και λιαστής ντομάτας είναι τα δικά μας αγαπημένα. Για περισσότερα, δείτε τον αναλυτικό κατάλογο εδώ. Τα πιάτα ημέρας εναλλάσσονται, ανάλογα με τις διαθέσεις του μάγειρα, ενώ κρασιά και αποστάγματα ρέουν άφθονα. Οι τιμές είναι λογικότατες, στα 15€ το άτομο με ωραίο, δικό τους κρασί.

Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
Αναστασίου Ζίννη 34, τηλ.: 210 9246354



Φρέσκια άφιξη στη γειτονιά, που εξελίσσεται ταχύτατα στο απόλυτο talk of the town. Αποτέλεσμα της συνεργασίας της οινολόγου Αθηνά Τσώλη, και του Γιώργου Γκάτσου, μάγειρα που σπούδασε θεολογία στη Σερβία –εξ ου και το όνομα του μεζεδοπωλείου, φόρος τιμής στον προστάτη άγιο των μαγείρων, και οι πολυέλαιοι από το σπίτι του Τίτο (ναι, του γνωστού) που στολίζουν το ταβάνι. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Εκπληκτικό καβουρμά από τη Ροδόπη, Πιπεροσαλάτα Άιβαρ, σέρβικη παραδοσιακή σαλάτα με κόκκινη πιπεριά και μελιτζάνα, τουλουμοτύρι από την Κοζάνη, που παντρεύει ωραία κατσικίσιο και πρόβειο τυρί, μανούρι στη σχάρα με σουσάμι και μαρμελάδα ελιάς, λουκανικάκια με την παραδοσιακή σέρβικη συνταγή, και απίθανες, φρέσκες και κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές, μαζί με το κρασί, κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

Μπελ Ρέυ
Φαλήρου 88, τηλ.: 213 0326450



Το ξέρετε σαν ένα από τα πιο hot μπαράκια της Αθήνας αυτή τη στιγμή. Και είναι, όντως, πρωτίστως μπαρ. Τα καταπληκτικά του κοκτέιλ, όμως, συνοδεύουν ωραιότατες γαστρονομικές προτάσεις που εμπνέονται από την μεξικάνικη, την αμερικάνικη και την γαλλική κουζίνα: λαχταριστά burritos με guacamole, Croque Madame, έξτρα ζουμερά burger (αγαπημένο μας το Meat Loaf, με καραμελωμένο μπέικον και τηγανιτό αυγό), scrambled eggs με αβοκάντο και καπνιστό σολωμό και δροσερές σαλάτες όπως η Superfood με κινόα, kale, φακές, ρεβίθια, μπρόκολο, λιαστή ντομάτα και ανθότυρο. Οι τιμές των πιάτων κυμαίνονται από 4€ έως 7€ –αναλυτικός τιμοκατάλογος υπάρχει εδώ.

Monsieur Barbu
Φαλήρου 59, τηλ.: 210 9247555



Έγινε κάποια στιγμή θρύλος για το καταπληκτικό του brunch, που σερβίρεται πλέον, κατόπιν λαϊκής απαίτησης, και Σάββατα και Κυριακές. Δε μένει, όμως, εκεί: Ξεφουρνίζει ένα λαχταριστό μενού, που περιλαμβάνει σούπερ burgers, πρωτότυπες σαλάτες σαν αυτή με τα μανιτάρια πλευρώτους επάνω σε κόκκινο λάχανο, ευφάνταστα σάντουιτς όπως το Chicken Tandoori και επιδόρπια να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Εννοείται πως στο brunch την παράσταση κλέβουν τα αφράτα, πεντανόστιμα pancakes με φιστικοβούτυρο, με μέλι ή με σοκολάτα, και τα υπέροχα αυγά Benedict. Οι τιμές των πιάτων κυμαίνονται στα 5€-7€.

Hops Beer & Burgers
Δράκου 10, τηλ.: 211 0136500



Απλώνει τα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο της Δράκου, δυο βήματα από το μετρό, έχει και έναν αρτιστίκ χώρο μέσα, με vintage πολυθρόνες καφενείου κι έναν μεγάλο μαυροπίνακα που φτάνει από το πάτωμα ως το ταβάνι. Παντρεύει τα λαχταριστά του burger (όπως εκείνο με γραβιέρα και σάλτσα μπίρας, ή το άλλο με βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη) με μπύρες ελλήνων παραγωγών –αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα την καραμελένια Septem Honey εδώ είναι η ιδανική ευκαιρία να το κάνετε. Φτιάχνει και καταπληκτικά κοκτέιλ, όπως το Bubblegum beer με βότκα, σιρόπι τσιχλόφουσκα, lime και μηλίτη Strongbow, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 7-8€. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς, να σερβίρει και brunch μέχρι τις 14.00.

Συγγρουόμενο
Φαλήρου 57, τηλ: 210 9227270



Ακολουθεί την πολύ επιτυχημένη τελευταία συνταγή της κολλεκτίβας, είναι δηλαδή ένα συνεργατικό στέκι το οποίο λειτουργεί μια παρέα φίλων, με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πρώτες ύλες απ’ όλη την Ελλάδα: τσίπουρα, γλυκίσματα και λουκάνικα από το Πήλιο, βιολογικά κρασιά από τον Βόλο και την Ορεινή Κορινθία, τυριά από τη Μυτιλήνη και ρακή από την Κρήτη. Όλα αυτά, τα απολαμβάνουμε στον κουκλίστικο εσωτερικό χώρο με τις βιβλιοθήκες ή στα τραπεζάκια που απλώνει έξω τα ηλιόλουστα μεσημέρια. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφέ μέχρι αργά για ουζοποικιλίες και ρακές, ενώ συχνά-πυκνά φιλοξενεί και βραδιές με ζωντανή μουσική. Οι τιμές είναι εξαιρετικές: από 2€ οι μπύρες, στα 3€-4€ οι περισσότεροι μεζέδες, στα 5,50€ τα ποτά. Δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v