Άκαπνα εστιατόρια: 8 διευθύνσεις… νόμιμες

Θέλετε να απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς να μυρίζετε καπνίλα την επόμενη ημέρα; Οκτώ διευθύνσεις σερβίρουν λαχταριστές γεύσεις, τηρώντας τον νόμο.
Άκαπνα εστιατόρια: 8 διευθύνσεις… νόμιμες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Λίγο το οικονομικό θέμα, λίγο το «σιγά μωρέ» του Έλληνα και δεν ήθελε πολύ: ο νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος στην Ελλάδα πέρασε και δεν… ακούμπησε από την πλειοψηφία των εστιατορίων και μπαρ της χώρας.

Τυπικά, σε κάθε εστιατόριο ή μπαρ θα σας πουν ότι το κάπνισμα απαγορεύεται, όμως η φάση στα περισσότερα είναι κάπως έτσι:


Σε ποια εστιατόρια, λοιπόν, πραγματικά απαγορεύεται το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους ή υπάρχει συγκεκριμένος χώρος για καπνίζοντες; Με τη βοήθεια του εξαιρετικά… εργατικού και ενημερωμένου group "Ψυχαγωγία χωρίς καπνό" βρήκαμε οκτώ, τα οποία μάλιστα σερβίρουν και εξαιρετικές γεύσεις συν τοις άλλοις.

Αναμένουμε, φυσικά, τις δικές σας προτάσεις στα σχόλια και για άλλες άκαπνες διευθύνσεις στην Αθήνα.

Black Duck Garden
Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ: 2103252396

Χώρος προσεγμένος στην εντέλεια, χαμηλή μουσική, μουσειακά εκθέματα και καλόγουστη, άκαπνη ατμόσφαιρα στο πανέμορφο αυτό bistrot, το οποίο σερβίρει μεσογειακές γεύσεις στα όμορφα τραπεζάκια του. Εδώ θα δοκιμάσουμε σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και ανθότυρο, πλευρώτους σχάρας με ψητό ταλαγάνι Μεσσηνίας, σιγομαγειρεμένο χοιρινό και φρέσκες ταλιατέλες με φιλετάκια βοδινού. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25€ κατ’ άτομο, χωρίς κρασί.

Μαύρο Πρόβατο
Αρριανού 31, Παγκράτι, τηλ. 210 7223466 και Σωκράτους και Ζαίμη 2, Μελίσσια

Στα δύο αυτά εστιατόρια σε Αθήνα και Βόρεια Προάστια, οι παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις – σε μίνι μερίδες (δοκιμάστε την φάβα, τη «ζουμάτη» για τους λάτρεις των ζυμαρικών, το χουνκιάρ μπεγιεντί ή το λαχταριστό ψαρονέφρι του) δένουν άριστα με την μοντέρνα αισθητική του χώρου, στον οποίο κυριαρχεί το λευκό και το μαύρο με μίνιμαλ φιλοσοφία. O εσωτερικός χώρος είναι εντελώς άκαπνος, ενώ οι καπνίζοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξωτερικό χώρο, με τζαμαρίες. Ο λογαριασμός δε θα ξεπεράσει τα 20€ κατ’ άτομο, με κρασί. Η κράτηση απαραίτητη.

Μπαρμπαδήμος  (όλα τα εστιατόρια εδώ)

Απλά, μερακλίδικα και απολαυστικά ρετρό με τις επιγραφές «Σας συνιστώμεν» στο μενού και τις ταμπέλες «ποιότης εδεσμάτων» και «συστηματικόν κεμπαπτζίδικον» να φιγουράρουν πάνω από τα παραδοσιακά διακοσμητικά, τα εστιατόρια της – αλυσίδας πλέον – Μπαρμπαδήμος απαγορεύουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς τους χώρους και ερεθίζουν τον ουρανίσκο μας με γεύσεις όπως εκλεκτό σουτζούκι, φοβερό κεμπάπ σε διάφορες εκδοχές, «μπαστουρμά» καμήλας και σε σουβλάκι, «γιαουρτοσκόρδιον»-μπόμπα και τυλιχτές πίτες με κρέας της επιλογής σας, πατάτες και χοντρό αλάτι. Υπολογίστε περί τα 15€ ανά άτομο με κρασί.

Κυρ Αρίστος
Ζησιμοπούλου 96, Π. Φάληρο, τηλ: 2109822320 / 2109822339

Αυθεντική ατμόσφαιρα ανατολίτικης ταβέρνας χωρίς επιτήδευση, χαλαρό νοσταλγικό περιβάλλον, «γεμάτες» γεύσεις. Έτσι έχουν τα πράγματα στο κεμπαπτζίδικο του κυρ – Αρίστου, το οποίο δεν επιτρέπει το κάπνισμα στον εσωτερικό του χώρο, παρά μόνο στα τραπεζάκια έξω. Εδώ δοκιμάζουμε την ποικιλία Αρίστος, που περιέχει κοτόπουλο, κεμπάπ, παστουρμά, σουτζούκια πίτες και ντομάτα, κασερλί κεμπάπ, νοστιμότατη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και σούπερ φρεσκοκομμένες πατατούλες. Συνδυάστε τα με αρκετά καλό χύμα λευκό κρασί και υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο για ένα χορταστικό γεύμα μεγάλων μερίδων.

Η Ψιψίνα του Κυρ Αρίστου, ακριβώς δίπλα είναι επίσης άκαπνη στον εσωτερικό της χώρο. Εδώ θα δοκιμάσετε φρεσκότατο ψαράκι, κριθαρότο με γαρίδες, μυδοπίλαφο και ωραιότατο γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι της. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ κατ’ άτομο.

Το Βραστό
Ρόδων 3, Πολύδροσο Χαλανδρίου, τηλ: 210 6813776

Μαμαδίσιες γεύσεις για περισσότερες από 4 δεκαετίες σερβίρει αυτή η οικογενειακή ταβέρνα στο Χαλάνδρι, η οποία διαθέτει ειδικό χώρο… όαση για τους μη καπνίζοντες στο εσωτερικό της. Ο χώρος, ζεστός και «σπιτικός», φτιάχνει άψογη ατμόσφαιρα για να γευτούμε παραδοσιακές γεύσεις όπως τυροπιτάκια με τουλουμοτύρι Καρύστου, πίτα καισαρείας, μαμαδίσια κεφτεδάκια, τυροκαυτερή «τούμπανο» και σούπερ κρεατικά – όποια κι αν προτιμήσετε θα μείνετε ευχαριστημένοι. Must εδώ η σούπερ σούπα του με λαχανικά και ζωμό κρέατος – ένα πιάτο… μυθικό σε κάθε κουταλιά. Υπολογίστε περί τα 15-20€ με χύμα κρασί. Το Βραστό είναι άκρως φιλικό προς οικογένειες με μικρά παιδιά, με αλλαξιέρες στις τουαλέτες του μαγαζιού.

Ψαράκια και Θαλασσινά 
Κώστα Βάρναλη 5, Χαλάνδρι, τηλ: 2106855932

Σε ένα υπέροχο παλιό νεοκλασικό, που αποπνέει αρχοντιά, ζεστασιά και σπιτική ατμόσφαιρα, τα «Ψαράκια» σερβίρουν σούπερ ψάρι στη σχάρα ή στο τηγάνι. Από λαβράκι, γαύρο και τσιπούρα μέχρι πιο «σπέσιαλ» πιάτα όπως ο σολομός, η γαριδομακαρονάδα και το φοβερό γιουβέτσι με γαρίδες, οι γεύσεις δεν θα απογοητεύσουν τους φανατικούς ψαροφάγους. Συμβουλή: Μη χάσετε την ωραιότατη ψαρόσουπα. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο με κρασί ή τσίπουρο.

ΘάΜα 
Μεσογείων 242, Χολαργός, τηλ: 2110139951

Το εστιατόριο ΘάΜα πλημμυρίζει τον Χολαργό μυρωδιές από τη Μεσσηνία και την κουζίνα της, όπως τα πιτάκια με σύγκλινο, το πετιμέζι, το καλαματιανό λουκάνικο με πορτοκάλι, τα χειροποίητα χυλοπιτάκια Φιλιατρών που συνοδεύουν τον κόκορα ή η μεσσηνιακή σαλάτα με πορτοκάλι, ταλαγάνι και κορωνέικο ελαιόλαδο. Καθίστε στον όμορφα διακοσμημένο και άκαπνο χώρο με τις μεγάλες τζαμαρίες ή στην πράσινη αυλή, συνοδεύστε τις γεύσεις με κρασί από τον Μοριά και υπολογίστε περί τα 20-25€.

Hytra
Λεωφ. Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών), τηλ: 210 3316767, 217 7071118

Ριζικώς ανανεωμένο, το εστιατόριο του 6ου ορόφου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών τελεί πλέον υπό την γαστρονομική επιτήρηση του σεφ Τάσου Μαντή, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία στη θέση του Νίκου Καραθάνου. Η κουζίνα «παίζει» με γκουρμέ και μοριακής γαστρονομίας πιάτα, μέσα από πιάτα τα οποία εντυπωσιάζουν με τη δημιουργικότητα και τη γεύση τους: σάντουιτς μπισκότων ελιάς, τραγανά καλαμαράκια με μελωμένες πατάτες φούρνου και μαγιονέζα με μελάνι, «κήπος του σεφ» με λαχανικά, μυρωδικά και πέταλα λουλουδιών, ο «αποδομημένος» μουσακάς που αγαπήσαμε από το παλιό μενού και ορτύκι με ζέα, κάστανο και φρέσκια τρούφα είναι μερικά εξ αυτών. Για ένα… γκουρμέ γεύμα στη Hytra, υπολογίστε 60€ ανά άτομο με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v