6 οικογενειακές ταβέρνες στα βόρεια προάστια

Οι καλύτερες και πιο value for money οικογενειακές ταβέρνες στα Μελίσσια, την Πεντέλη, την Κηφισιά και το Χαλάνδρι.
6 οικογενειακές ταβέρνες στα βόρεια προάστια
του Γιώργου Κόκουβα

Σπιτική ατμόσφαιρα, κλασικές ελληνικές γεύσεις, νοσταλγικό περιβάλλον σε περιοχές κοντά στην εξοχή, παιδότοποι για να χαίρονται την έξοδο τα παιδιά εξίσου με τους μεγάλους και τιμές value for money για τα δεδομένα των βορείων προαστίων. Αυτές είναι οι καλύτερες οικογενειακές ταβέρνες από το Χαλάνδρι ως τα Μελίσσια και από την Κηφισιά ως την Πεντέλη.

Κιβωτός  
Διός 32, Κηφισιά, τηλ: 2108071014

Ηπειρώτικο μεράκι στο ψήσιμο του κρέατος, ένας καθαρός, άνετος χώρος, με σαφώς διαχωρισμένες «ζώνες» καπνιζόντων και μη για καλή τύχη των «άκαπνων» οικογενειών, και πολύ ωραίοι μεζέδες σε τεράστιες μερίδες. Τα παραπάνω είναι τα εχέγγυα της Κιβωτού στην Κηφισιά, και θα το διαπιστώσετε όταν καθίσετε στα τραπεζάκια και καταφθάσει ο δίσκος με τα ορεκτικά για να επιλέξετε. Στις κορυφαίες γεύσεις συγκαταλέγονται το γιουβέτσι, το μοσχαράκι στη λαδόκολλα, τα κεφτεδάκια, η σπιτική τυρόπιτα, αλλά και μία από τις καλύτερες μπριζόλες angus με τηγανητές πατατούλες. Για ένα χορταστικό γεύμα με χύμα κρασί υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.

Πεύκο
Τήνου 12, Μελίσσια, τηλ:2108040929
Ένας ευχάριστος, φιλικός για οικογένειες χώρος με πολύχρωμες καρεκλίτσες, τζάκι, χτιστά καναπεδάκια με μαξιλάρια και ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο, το Πεύκο των Μελισσίων παραμένει αγαπημένο «καταφύγιο» των βορείων προαστίων, για value for money γεύματα με άκρως σπιτικό άρωμα: Από το φρεσκοψημένο ψωμάκι μέχρι τα κεφτεδάκια και από τα κρεατικά στα κάρβουνα (ως και οι κοτομπουκιές είναι… της θράκας) μέχρι τις κερασμένες τηγανίτες, τα πάντα μυρίζουν κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα. Πολύ καλά είναι και τα μπιφτέκια, οι μπριζόλες και η τηγανιά – συνδυάστε με κρασάκι και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. Η πράσινη αυλή του κτίσματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να «ξεδώσουν» τα παιδιά όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Θεσσαλία
Ελαιών 19, Κηφισιά, τηλ: 2106206140

Θεσσαλικό μεράκι στα κρεατικά, μαμαδίσια λογική στα μαγειρευτά και παραδοσιακή μυρωδιά σε πίτσες και ζυμαρικά. Τρία σε ένα, η «Θεσσαλία» σερβίρει όλα τα παραπάνω είδη κουζίνας εξίσου επιτυχημένα εδώ και πολλές δεκαετίες σε έναν παλιό, άνετο χώρο κλασικής «εξοχικής» ταβέρνας στη Νέα Κηφισιά (από τότε που όντως το μαγαζί ήταν… εξοχικό σε μια ακατοίκητη περιοχή). Στη βιτρίνα με τα μαγειρευτά θα βρείτε από λαδερά και παραδοσιακά γεμιστά μέχρι κοτοπουλάκι με πατάτες φούρνου, παστίτσιο και κόκορα με χοντρό μακαρόνι. Στον ξυλόφουρνο ετοιμάζονται πίτσες με ιταλικές και ελληνικές πρώτες ύλες, ενώ στη σχάρα ετοιμάζονται τα ωραία παϊδάκια, οι μπριζόλες, το τρυφερό ψαρονέφρι, οι σπαλομπριζόλες και τα γεμιστά με τυρί, ντομάτα, και πιπεριά μπιφτέκια. Σημειώστε ότι υπάρχει και προσφορά με πλήρες ατομικό μενού στα 14€ κατ’ άτομο, που περιλαμβάνει κυρίως πιάτο, σαλάτα και ποτήρι κρασί. Εκτός προσφοράς, υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο.

Ο Τέλης  
Παλαιά Πεντέλη – έναντι Ιεράς Μονής, τηλ. 210 8040484
Από τα πιο κλασικά εξοχικά κέντρα των βορείων προαστίων, ο Τέλης βρίσκεται στους πρόποδες της Πεντέλης, σε έναν χώρο μέσα στα πλατάνια που δεν θυμίζει σε τίποτα την βαβούρα της Αθήνας και είναι ό,τι πρέπει για να θυμίσετε στα παιδιά ότι υπάρχει και αυτή η πλευρά της Αττικής. Εδώ, ξεκινάτε με σπιτική σπανακοτυρόπιτα και λουκάνικο σχάρας, συνεχίζετε με αρνίσια παϊδάκια, καπνιστή χοιρινή μπριζόλα, κοντοσούβλι, γουρουνόπουλο σούβλας, εξοχικό, μαγειρευτά (ωραιότατοι οι ντολμάδες αυγολέμονο) αλλά και κάποιες επιλογές ψαρικών, συνδυάζετε με μπύρα ή κρασί και υπολογίζετε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο. Σημειώστε για όταν ο καιρός το επιτρέπει, ότι στον κήπο του Τέλη υπάρχει παιδική χαρά κάτω από τα δέντρα.

Το Βραστό
Ρόδων 3, Χαλάνδρι, τηλ: 2106813776

Δίπλα στη ρεματιά στο Πολύδροσο του Χαλανδρίου, εκεί όπου από τα ‘60s οι κάτοικοι της περιοχής έδιναν ραντεβού στο μπακάλικο που σέρβιρε την καλύτερη κρεατόσουπα των προαστίων, το «βραστό», σήμερα λειτουργεί μια ζεστή, καλαίσθητη οικογενειακή ταβέρνα που μας κάνει να αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας. Ο χώρος είναι ανακαινισμένος, αλλά άκρως σπιτικός και ρετρό, ενώ πέρα από άνεση στις τέσσερις διαφορετικές αίθουσες, παρέχονται και παιδικά καθίσματα, αλλαξιέρα για μωρά και παιδότοπος που λειτουργεί έξω τους καλοκαιρινούς μήνες. Στα της (ελληνικής, πάντα) κουζίνας, δοκιμάζουμε μαμαδίσια μαγειρευτά, ωραία κρεατικά της ώρας και κάποια πιάτα ημέρας – ξεχωρίζουμε το αρνάκι φρικασέ, το κοκκινιστό ροστ μπιφ, το λεμονάτο μοσχάρι και φυσικά την σούπα που «βάφτισε» το εστιατόριο, το περίφημο βραστό. Μαζί με κρασί, υπολογίστε περί τα 18-22€ κατ’ άτομο.

Το Στέκι του Ανδρέα
Μεσσηνίας 46 και Κιθαιρώνος, Χαλάνδρι, τηλ: 2106825041

Η κλασική οικογενειακή ταβέρνα στην «εξοχή» του Χαλανδρίου σερβίρει σπιτικούς μεζέδες στη ζεστή της σάλα τον χειμώνα και στα τραπεζάκια κάτω από τις μουριές του κήπου το καλοκαίρι. Εδώ θα βρείτε ωραία μαγειρευτά (αρνάκι στη λαδόκολλα, σπιτικές πίτες αλλά και πιο ιδιαίτερες συνταγές, όπως το κουνέλι λαδορίγανη και το κοτόπουλο ή το αρνί γκιούλμπασι), καθώς και κλασικά κρεατικά σχάρας, όπως «μόρτικο» πικάντικο μπιφτέκι, παϊδάκια και ωραίες πανσέτες. Συνδυάστε με κρασί από την Άνδρο ή τον Τύρναβο και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. Σημειώστε ότι τις καθημερινές ισχύει προσφορά με απεριόριστο φαγητό και κρασί στα 13€ (Τρίτη και Τετάρτη) και στα 15€ (Πέμπτη και Παρασκευή) κατ’ άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v