5 σούπερ ταβερνάκια για ψαρομεζέδες στα Νότια

Απολαμβάνουμε φρέσκα ψαράκια, φρεσκοκομμένες πατάτες και χειροποίητες αλοιφές σε πέντε νότιες διευθύνσεις που μυρίζουν θάλασσα.
5 σούπερ ταβερνάκια για ψαρομεζέδες στα Νότια

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ολόφρεσκο ψάρι και μεζεδάκια για να ανοίξει η όρεξη. Λαχταριστές σαλάτες. Πατάτες τηγανιτές μαμαδίσιες και γαρίδες σαγανάκι πνιγμένες σε σάλτσα ντομάτας. Γαύρος μαρινάτος πικάντικος, καλαμαράκια φρέσκα και χταποδάκι στα κάρβουνα.

Βγήκαμε για ψαρομεζέδες στα Νότια Προάστια και κάνουμε στάση στις καλύτερες ψαροταβέρνες.

Πεζούλας 
Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, τηλ: 210 9422684

Διατηρεί εδώ και χρόνια την φήμη μιας από τις πιο τίμιες ψαροταβέρνες της πόλης. Ατμόσφαιρα και περιβάλλον βγαλμένα από την παλιά Αθήνα, δροσερή βεραντούλα για τα καλοκαίρια και ολόφρεσκο ψάρι ανάλογα με την ημέρα και την ψαριά. Σταθερές αξίες στου Πεζούλα είναι η καραβιδόψιχα, οι ψητές γαρίδες Πλαταμώνα, το χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια και τα τηγανιτά καλαμαράκια, η κακκαβιά και τα ολόφρεσκα ψάρια του. Ωραιότατες και οι σαλάτες, με αγαπημένη μας εκείνη «του Παναγιώτη» με ρόκα, βαλσάμικο, τοματίνια, παξιμαδάκια και κοπανιστή Μυκόνου. Το γλυκό στο τέλος είναι κερασμένο. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με ουζάκι ή τσίπουρο, αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά.


Ψαράκια και Θαλασσινά
Λεωφ. Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα, τηλ: 2109654138

Tα «Ψαράκια» στην Ποσειδώνος χωρίς περιττούς γευστικούς πειραματισμούς σερβίρουν λαχταριστους θαλασσομεζέδες σε καλές τιμές. Τραπεζάκια μέσα και έξω που βλέπουν θάλασσα, ατμόσφαιρα που συνδυάζει το μοντερνίζον με το retro και λαχταριστοί μεζέδες συνθέτουν το προφίλ του μαγαζιού. Εδώ θα δοκιμάσετε – όπως θα καταλάβατε από το όνομα – φρέσκο ψάρι στη σχάρα ή στο τηγάνι (αθερίνα, γαύρο, κουτσομούρα, ξιφία κτλ.), αλλά και μεζέδες ημέρας που αναγράφονται στον μαυροπίνακα. Σούπερ οι χειροποίητες αλοιφές τους, με αποκορύφωμα την τυροκαυτερή, πολύ καλή η σαλάτα σταμναγκάθι, εξαιρετικά τα μύδια με κρασί. Ο λογαριασμός με χύμα κρασί δεν θα ξεπεράσει τα 20€ ανά άτομο, με ούζο ή τσίπουρο. 

Ψιψίνα 
Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109822320 / 2109822339

Το θαλασσινό «συμπλήρωμα» του κυρ Αρίστου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, απλώνει χάρτινα τραπεζομάντιλα στην σκεπασμένη του αυλή και στο όμορφα διαμορφωμένο εσωτερικό της χώρο, κερνά ψαρόσουπα και προζυμένιο ψωμί για αρχή και αναμένει την παραγγελία μας για να μας χαρίσει στιγμές ψαρο-κατάνυξης.  Εδώ θα δοκιμάσετε ωραιότατες σαλάτες με αλμύρα και ανθότυρο, ελαφριά και νόστιμη ταραμοσαλάτα, σούπερ γαύρο μαρινάτο με ροζ πιπέρι, χταποδάκι ψητό, παστουρμά μπακαλιάρου, σαρδέλες ψητές μοσχοβολιστές και εξαιρετικό κριθαρότο γαρίδας, ίσως το πιάτο celebrity του μαγαζιού. Για ένα πλήρες γεύμα με κέρασμα στην Ψιψίνα, υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο με ουζάκι.

Απέραντο Γαλάζιο
Δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο της Βάρκιζας, τηλ.: 210 9655951

Σκηνικό που θυμίζει νησί, πανέμορφη θέα θάλασσα ανεξαρτήτως εποχής (χειμώνα/καλοκαίρι) και προσεγμένα πιάτα με επίκεντρο τους θαλασσινούς μεζέδες συμπληρώνουν το τρίπτυχο της επιτυχίας του «ουζερί του ομίλου στη Βάρκιζα», όπως αναφέρεται συχνά. Όλα τα θαλασσινά του είναι φρέσκα και νόστιμα. Must εδώ οι ψητές γαρίδες, οι γαρίδες σαγανάκι, τα αχνιστά μύδια, τα καλαμαράκια, το τηγανιτό μαριδάκι, η χορταστική μακαρονάδα θαλασσινών και οι φρεσκότατες πατάτες τηγανιτές. Αν αρκεστείτε στα θαλασσινά μεζεδάκια θα πληρώσετε περί τα 20€ το άτομο, με ουζάκι, ενώ αν παραγγείλετε και ψάρι «ανεβαίνετε» προς τα 40€.

Σαρδελάκι
Φοίβης 15, Γλυφάδα, τηλ: 2114021195

Στην πολυσύχναστη οδό Φοίβης στη παραλιακή Γλυφάδα, το Σαρδελάκι ανοίγει καθημερινά από το μεσημέρι και σερβίρει ψαράκι και τσιπουρομεζέδες σε ικανοποιητική ποικιλία, ποσότητα και τιμές (δεδομένης της περιοχής όπου βρίσκεται). Καπνιστό σκουμπρί, τηγανιτά κολοκυθάκια σε στικς, φιλεταρισμένες ψητές σαρδέλες, γαύρος φούρνου και τηγανιτός γόνος αποτελούν τα highlights του μενού, το οποίο συμπληρώνουν επιλογές όπως νοστιμότατα καβούρια, μύδια αχνιστά και σούπερ γαρίδες σαγανάκι. Με τσιπουράκι παλαιωμένο και κερασμένο γλυκό στο τέλος, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€ ανά άτομο.


 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v