8 top διευθύνσεις για φαγητό στα Εξάρχεια

Μεζεδοπωλεία, ταβέρνες με ζωντανή μουσική, ethnic street food, δημιουργική κουζίνα. Βρήκαμε τα καλύτερα και πιο… νόστιμα στα Εξάρχεια.
8 top διευθύνσεις για φαγητό στα Εξάρχεια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θες ποτάδικα; Έχουν. Θες κοκτέιλ; Έχουν. Θες ρακοκατάσταση; Προσφέρεται απλόχερα. Θες ωραίες γεύσεις για τον ουρανίσκο σου; Από αυτό κι αν έχουν. Τα Εξάρχεια – πέρα από όλα τα άλλα – προσφέρουν δεκάδες τίμιες προτάσεις για νόστιμη έξοδο. Τόσες πολλές που δύσκολα χωράνε σε ένα άρθρο μόνο.

Γι’ αυτό επιλέξαμε τις – κατά τη γνώμη μας  – κορυφαίες. Από κρητικούς μεζέδες, μέχρι ελληνική κουζίνα, πολίτικες νοστιμιές και ασιατικές take away γεύσεις.

Αυλή
Μεθώνης 43, τηλ: 2103838167

Από τις πιο «κλασσικές» ταβέρνες των Εξαρχείων, η Αυλή σερβίρει στον μικρό και cosy χώρο της παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με αρκετές μοντέρνες πινελιές. Πιάστε θέση σε κάποιο από τα τραπεζάκια και παραγγείλτε οπωσδήποτε μαστέλο με πέστο βασιλικού και μπαλσάμικο, σουφλέ σπανάκι, φέτα με ουζόμελο και μαύρο σουσάμι, γεμιστό ψαρονέφρι με πιπεριές φλωρίνης, εξαιρετική μανιταρόπιτα και κανελόνια με κοτόπουλο. Ο κατάλογος είναι άκρως… χορταστικός ενώ ο λογαριασμός ανέρχεται στα 15€ ανά άτομο με ωραίο χύμα ροζέ κρασάκι.

Άμα λάχει στης Νεφέλης
Μεθώνης 66 και Καλλιδρομίου 69, τηλ: 2103845978

Διπλός ο γαστρονομικός χαρακτήρας του Άμα Λάχει (μπιστρό και μεζεδοπωλείο), κι εμείς θα το επιλέξουμε για την… μεζεδοπλευρά του στο «Στης Νεφέλης». Σε έναν όμορφο χώρο, με ξύλινο πάτωμα και άνετα τραπεζάκια θα γευτούμε νοστιμιές όπως σαλάτα με ρόκα, παρμεζάνα, παντζάρια και ψητό χαλούμι, μυζηθροπιτάκια χειροποίητα με ανθόμελο, δυόσμο και σουσάμι, καγιανά με παστό Καλαμάτας, ξυδάτο λουκάνικο και χοιρινή τηγανιά με δενδρολίβανο και λεμόνι. Οι γεύσεις είναι εξαιρετικές, οι μερίδες ικανοποιητικές. Για ένα χορταστικό γεύμα μετά κρασιού χύμα ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 16€ ανά άτομο.

Microu Lee
Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, τηλ: 2103800672

Το πιο φτηνό Κινέζικο της Αθήνας μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας στα πιάτα που προσφέρει, αλλά για μια ethnic εναλλακτική του φέημους γκρηκ σουβλάκι είναι μια χαρά. Εδώ πιάνουμε πάγκο στο όρθιο ή παίρνουμε take away noodles με κοτόπουλο (3,50€), noodles με γλυκόξινο χοιρινό (3,80€), αλλά και ωραιότατο παραδοσιακό κινέζικο burger (2,90€) σε χορταστικότατες μερίδες. Νοστιμότατη και η τηγανιτή μπανάνα από τα επιδόρπια. Οπλιστείτε με υπομονή το Σάββατο, καθώς έχει μεγάλη αναμονή.

Όξω νου
Μπενάκη 63, τηλ: 210 3801778

Η Κρήτη μετακόμισε στην Μπενάκη, μια ανάσα από την πλατεία των Εξαρχείων, και έφερε μαζί του όλα τα αγαπημένα κρητικά εδέσματα. Στον καλόγουστο και παραδοσιακό εσωτερικό του χώρο, το εξυπηρετικό σέρβις θα φέρει στο τραπέζι σας νοστιμιές της λεβεντογέννας άψογα μαγειρεμένες: κεφτέδες κοκκινιστούς, μακαρούνες, απάκι, λουκάνικο καπνιστό Χανίων, κρεατότουρτα, πατάτες με στάκα, χοχλιούς μπουμπουρισμένους στην εντέλεια, σκαλτσουνάκια και κεφτεδάκια του παππού (κάτι σαν γιαουρτλού). Συνοδεία ωραιότατης ρακής, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 17€ με κερασμένο γλυκάκι στο τέλος.

Γιάντες 
Βαλτετσίου 44, τηλ: 2103301369

Λίγα μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων, το "Γιάντες" σερβίρει εδώ και χρόνια περιποιημένα πιάτα ελληνικής κουζίνας με μπόλικη διάθεση για γευστικούς πειραματισμούς. Η αυλή του το καλοκαίρι είναι χάρμα οφθαλμών, αλλά και το εσωτερικό του έχει την απαραίτητη άπλα που χρειαζόμαστε για να απολαύσουμε τις δημιουργίες του σεφ, οι οποίες στηρίζονται σε βιολογικές πρώτες ύλες. Εξαιρετικός ο μπακαλιάρος τηγανιτός με κουρκούτι, ωραιότατο ψητό μαστέλο με μαρμελάδα μανταρίνι, σούπερ το φιλέτο τόνου με βραστά λαχανικά. Αν πεινάτε… πολύ, προτείνουμε ανεπιφύλακτα και το χοιρινό κότσι με σάλτσα μπύρας και πατατούλες. Συνοδεία βιολογικού χύμα κρασιού (ωραιότατο το sauvignion blanc) ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€ κατ’ άτομο.

Salero
Βαλτετσίου 51, τηλ: 210 3813358

Η κουζίνα της Ισπανίας μετακόμισε σε αυτό το όμορφο δίπατο μαγαζάκι, το οποίο διαθέτει στο ισόγειό του έναν μεγάλο χώρο με μπαρ και ένα κουκλίστικο αίθριο το οποίο το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε μια γραφική αυλίτσα. Ο χώρος φωτεινός με παστέλ χρώματα στους τοίχους και μεγάλα ψηφιδωτά να φτιάχνουν την ιδανική ατμόσφαιρα για να δοκιμάσουμε ιβηρικές νοστίμιες όπως λαχταριστά tapas σε κάθε πιθανό συνδυασμό (δικός μας αγαπημένος εκείνος με λουκάνικο chorizo, αυγά μάτια και γλυκοπιπεριές, ωραιότατο κριθαρότο με Jamon Iberico, καπνιστό τυρί αρακά και ντομάτα και εξαιρετική Paella. Σημειώστε πως τις καθημερινές το κατάστημα διαθέτει πλήρες μενού με πρώτο και δεύτερο πιάτο και κρασί με 12,90€. Με ελεύθερη επιλογή από τον κατάλογο, συνοδεία μπύρας, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20 με 25€ κατ’ άτομο.

Εφήμερο
Μεθώνης 58, τηλ: 210 3841848

Παλιά και ξακουστή ταβέρνα στο πλακόστρωτο της Μεθώνης, η οποία σερβίρει πολίτικες γεύσεις σε ένα όμορφο νεοκλασικό με πολλά δωματιάκια που σε μεταφέρει νοητά στις δεκαετίες του 50’ και του 60’. Εδώ δοκιμάζουμε γκιουζλεμέ, ποντιακή συνταγή με πίτα και τυρί που ψήνεται εκείνη την ώρα, χοιρινό στη γάστρα με λιωμένα τυριά, σουσάμι και παπαρουνόσπορο, χουνκιάρ μπεγεντί, μπουγιουρντί, και κανελόνια με γέμιση σπανάκι. Το μαγαζί φέρνει ίσως τους καλύτερους μουσικούς που θα συναντήσετε σε τέτοιου είδους μαγαζιά– από τρίο με κιθάρες που παίζουν μόνο Χιώτη, μέχρι κλαρίνα και ρεμπέτικα του ’30. Για ένα πλήρες γεύμα, υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο με κρασί.

Μπούκα
Σολωμού 15, τηλ.: 210 3800365

Κλασικό μαγειρείο από τα παλιά, με βιτρίνα από την οποία διαλέγεις λαχταριστά πιάτα ημέρας. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Παστίτσιο, κόκορα κρασάτο με φανταστικές σπιτίσιες τηγανιτές πατάτες, λουκάνικο με κοφτό μακαρονάκι και χοιρινό λεμονάτο να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 12€ το άτομο για δύο μαγειρευτά (οι τεράστιες μερίδες κυμαίνονται στα 5-6€), μία σαλάτα, ένα-δύο ορεκτικά όπως τζατζίκι ή πατάτες και μισό λίτρο ωραίο κρασάκι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v