6 νόστιμες αφίξεις στην Θεσσαλονίκη

Πολίτικη κουζίνα, κρητικές γεύσεις, ethnic tapas, αμερικάνικο street food και ελληνικό γκουρμέ. Οι νέες αφίξεις στην Θεσσαλονίκη είναι λαχταριστές και χορταστικότατες.
6 νόστιμες αφίξεις στην Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Λαχταριστό street food και μοντέρνα γκουρμέ κουζίνα. Πολίτικες γεύσεις και έθνικ tapas. Παραδοσιακά μεζεδοπωλεία και μοντέρνα καφενεία. Απ’ όλα έχουν οι νέες εστιατορικές αφίξεις στην Θεσσαλονίκη, κι εμείς τις ξετρυπώνουμε όλες για καινούριες γευστικές εμπειρίες στις γειτονιές της συμπρωτεύουσας.

Ώρα Ελλάδος Σύγχρονο Καφενείο
Τάσκου Παπαγεωργίου 4, τηλ: 2310224748
Στην όμορφη γειτονιά κοντά στο Διοικητήριο, ένα «σύγχρονο καφενείο και εστιατόριο» όπως αυτοσυστήνεται, απλώνει μαύρα τραπεζάκια στο ξύλινο πάτωμα, παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης στους τοίχους της στενόμακρης σάλας και δημιουργεί απόλυτα σπιτικό και οικείο περιβάλλον. Από αυτά στα οποία θα ακούσετε έντεχνες μουσικές, θα τσουγκρίσετε καραφάκια τσίπουρου ή ελληνικό κρασί και θα απολαύσετε κλασικά μεζεδάκια αλλά και καλομαγειρεμένα πιάτα ημέρας από τον σεφ που ετοιμάζει λιχουδιές μπροστά σας, στην ανοιχτή κουζίνα. Μακαρονάδες, κριθαρότα, τυροκομικοί μεζέδες, μοσχαρίσια μάγουλα που μοσχοβολούν θυμάρι και φοβερό γλυκό αρμενοβίλ για το κλείσιμο είναι εγγυημένες επιλογές – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο για τσιμπολόγημα μετά τσίπουρου.

Εσπεράντο 
Επταλόφου 14, Κάτω Τούμπα, τηλ: 2310914231

Σε ένα από τα πιο γοητευτικά κτίρια της Τούμπας, μπορείτε πλέον να ταξιδέψετε από την Βραζιλία ως την Κούβα και από την Μεσόγειο ως τον αραβικό κόσμο, όχι μόνο χάρη στην υπέροχη multi culti αρτιστίκ διακόσμηση, αλλά και στις πολυσυλλεκτικές γεύσεις που αποτελούν μια… κοινή γλώσσα, την Εσπεράντο. Στα λευκά τραπεζάκια του πολύχρωμου νοσταλγικού χώρου, θα καθίσετε από το πρωί, θα παραγγείλετε βραβευμένα χαρμάνια καφέ, και αργότερα θα το γυρίσετε σε βιολογική ρακή, που συνοδεύεται από κεφτέδες από λουκάνικο Τζουμαγιάς, λαθούρι (τηγανητή φάβα, σκουμπρί καπνιστό και τηγανητή κάπαρη), ταλαγάνι, στραπατσάδα, σις κεμπάπ, χοιρινό κότσι, μπριζολάκια με ξινολάχανο, χοιρινό σε μαρινάδα mojo με πίκλα αχλαδιού και καπνιστό μπέικον, και άλλα tapas που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στον ουρανίσκο σας. Υπολογίστε περί τα 15€ για μια χορταστική δοκιμή αρκετών γεύσεων.

Παραστιές  
Γ. Παπανδρέου 60, Καλαμαριά, τηλ: 2310407338

Η παραστιά υπήρξε για πολλά χρόνια ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος στην Κρήτη, με ξύλα που έκαιγαν ανάμεσα σε δύο μεγάλες πέτρες. Έτσι μαγειρεύεται και το αυθεντικό κρητικό φαγάκι στις «Παραστιές» της Καλαμαριάς, που τιμά την «ανοιχτή κουζίνα» και ξεφουρνίζει ένα σωρό καλούδια. Εδώ, σε ένα περιβάλλον παραδοσιακό, ζεστό, με το ξύλο να κυριαρχεί, θα δοκιμάσετε μεταξύ άλλων μαραθόπιτες, χοιρινό με ξύδι και κύμινο, σταμναγκάθι με σάλτσα λαδολέμονο, στριφτούδια και γαμοπίλαφο, τριλογία από κρητικά λουκάνικα και χανιώτικη τούρτα. Μαζί με τις απαραίτητες ρακές, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Άρωμα Πόλης  
Τσιμισκή 87 & Γρηγορίου Παλαμά 1, τηλ: 2310231112

Από την καρδιά της Θεσσαλονίκης ταξιδεύουμε στην Πόλη, με διαβατήριο το μενού του εστιατορίου αυτού που «ντύθηκε» καλαίσθητα, με αρχοντικό, μοντέρνο αλλά οικείο τρόπο, για να μας μυήσει στα μυστικά της πολίτικης κουζίνας. Εδώ τρώμε λαχταριστό κόκορα με χυλοπίτες, χουνκιάρ μπεγιεντί (ήτοι κοκκινιστό μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας), γκιούλμπασι στη λαδόκολλα, ιμάμ μπαϊλντί, χοιρινό πρασοσέλινο με πολίτικα μυρωδικά, πολίτικο μυδοπίλαφο και γιαουρτλού κεμπάπ. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο με κρασί.

Thria  
Μαρίας Κάλλας 1, τηλ: 2310821120

Μίνιμαλ design, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, αίσθηση κοσμοπολίτικης μητρόπολης, θέα στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και open kitchen δημιουργικών αναζητήσεων. Αυτά είναι τα συστατικά του Thria, της νέας πολυσυζητημένης εστιατορικής άφιξης στην πόλη. Μιας άφιξης που «παίζει» με την ελληνική κουζίνα, τα εκλεκτά υλικά και τις έθνικ πινελιές, και φροντίζει να στήνει με τον πιο γκουρμέ τρόπο τις συνταγές της στα πιάτα. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Πιάτα λαχανικών, όπως τον «χειμωνιάτικο μπαξέ» σε χώμα βύνης και αρωματικών βοτάνων, μοσχαρίσια μάγουλα και ουρά ραγού με παπαρδέλες, παναρισμένες καραβίδες με κινόα, τσίλι και ταμπουλέ δημητριακών, καρπάτσιο λαβράκι με κόκκινο πιπέρι, λάιμ, yuzu, πορτοκάλι και σιναπόχορτο, και άλλα πρωτότυπα και δημιουργικά. Υπολογίστε περί τα 25-30€ κατ’ άτομο, με κρασί.

Pink Monkey
Εγνατία 81α, τηλ: 2310250280

Η ευχάριστη έκπληξη στην street food σκηνή της πόλης έχει την μορφή ενός… ροζ πίθηκου, και την γεύση των συγκλονιστικών pancakes. Αυτά τα τελευταία είναι η σπεσιαλιτέ του νέου all day στεκιού του κέντρου, που ενδείκνυται από νωρίς για καφέ και αυθεντικές αμερικάνικες τηγανήτες με γλυκά toppings ή αυγά στην αλμυρή εκδοχή τους. Σε ανάλογες εκδοχές θα βρείτε και τους ωραίους τραγανιστούς λουκουμάδες του Pink Monkey. Χειροποίητες πίτες, πίτσα, κρέπες και smoothies ή premium espresso συμπληρώνουν το μενού, τις γεύσεις του οποίου μπορείτε να απολαύσετε στον μοντέρνο χώρο με τις άνετες πολυθρόνες και την ανοιχτή κουζίνα που δεσπόζει στο βάθος. Ενδεικτικά, τα pancakes κυμαίνονται στα 3€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v