Υπέροχο έθνικ street food στην καρδιά της Αθήνας

Οκτώ φοβερές νοστιμιές από όλο τον κόσμο που μπορείτε να δοκιμάσετε στην πιο multiethnic γειτονιά της Αθήνας, το παρεξηγημένο και νόστιμο Γεράνι.
Υπέροχο έθνικ street food στην καρδιά της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν θα βρείτε γκουρμέ εστιατόρια ή κιριλέ μαγαζιά. Δεν θα φάτε σε vintage πιάτα ή σε μοδάτα τραπεζομάντιλα. Εδώ, στην καρδιά της πολυπολιτισμικής Αθήνας, το παρεξηγημένο και υποβιβασμένο στη συνείδηση του μέσου Αθηναίου στην κατηγορία «επικίνδυνου γκέτο» Γεράνι, θα απολαύσετε πραγματικό φαγητό. Θα βρείτε αυθεντικό street food από την Κίνα. Θα λερωθείτε με σάλτσες, οι συνταγές των οποίων έρχονται από τα βάθη της Ασίας. Θα καθίσετε πλάι σε οικογένειες γελαστών Πακιστανών και Αιγυπτίων, θα ξεκοκαλίσετε ινδικές νοστιμιές ακούγοντας Bollywood τραγούδια και θα δοκιμάσετε ασιατικό χαλβά και πίτες από μαγαζάκια κρυμμένα πίσω από ένα χάος μικροεμπορευμάτων.

Γυρίσαμε το Γεράνι με πολλή όρεξη και χωρίς προκαταλήψεις (γεύσης ή οποιουδήποτε άλλου είδους) και συγκεντρώσαμε για εσάς τις πιο ωραίες εξωτικές λιχουδιές που δοκιμάσαμε στα (σούπερ οικονομικά) μαγαζάκια του.

Πακιστανικά chicken wings στο Pakk Tikka
Σε ένα φιλόξενο πακιστανικό μαγαζάκι με δύο ορόφους (Σαπφούς 5), θα δείτε στις «βιτρίνες» της κουζίνας όλα τα καλούδια. Ξεχωρίζουν τα ασιατικά chicken wings, περασμένα σε μεγάλες σούβλες, και έτοιμα να συνοδευτούν στο πιάτο σας με πίτες νάαν, τουρλού λαχανικών και υπέροχο πακιστανικό ρύζι. Κάθε πιάτο εδώ στοιχίζει λιγότερο από 3-4€ και χορταίνει με το παραπάνω.



Λιβανέζικο Λαχματζούν από το Μασίς
Στο έθνικ παντοπωλείο του Μασίς (Μενάνδρου 24) θα βρείτε κάθε λογής προϊόν – φαγώσιμο και μη – από την Αρμενία, τον Λίβανο, την Ινδία, τη Γεωργία και άλλες ασιατικές γωνιές. Τα λαχματζούν που δοκιμάσαμε (1,20€) είναι λεπτά, μικρά αλλά γεμάτα νοστιμιά και πικάντικα όσο πρέπει. Θα βρείτε επίσης «μπουρέκ», δηλαδή πιτάκια γεμιστά με τυρί ή σπανάκι, στην ίδια τιμή.

Φαλάφελ από το Raja Jee  
Στου Raja Jee (Σοφοκλέους 47), θα δοκιμάσετε αυθεντικό φαλάφελ, σουβλάκι μαριναρισμένου κοτόπουλου σε αραβική πίτα, αρνίσιο κεμπάπ και γενικώς shawarma φαγητό δρόμου, δηλαδή κρεατολιχουδιές που σιγοψήνονται στις σούβλες. Το φαλάφελ στοιχίζει 2€, και μπορείτε να ζητήσετε να γίνει έξτρα καυτερό – αν το αντέχετε.



Ινδικό Vegan στο Taste of India
Βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά της πλατείας Θεάτρου (στον αριθμό 22), διαθέτει έναν άνετο, και ethnic όσο πρέπει χώρο, και σερβίρει εξαιρετικές και πάμφθηνες πίτες ταντούρι (με τυρί, γαρίδες, σκόρδο, onion chili, pakor και άλλες παραλλαγές), ινδικές σούπες και συνταγές κοτόπουλου. Οι χορτοφάγοι όμως θα εκτιμήσουν και την vegetarian πλευρά του μενού, που διαθέτει συνταγές όπως samosa ή πουρέ λαχανικών, ινδικές φακές, πατάτες με κουνουπίδι, τηγανητό σπανάκι και το ιδιαίτερο Aloo Muttar, ένα vegan τουρλού λαχανικών που θα σας χορτάσει. Τα πιάτα κυμαίνονται στα 2 με 5 (το ακριβότερο) ευρώ.



Μπαγκλαντεσιανό Hilsa curry στο Indian Curry House
Βρίσκεται στο 3 της οδού Διπλάρη, και σερβίρει λιχουδιές από την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Στο Indian Curry House, για να τιμήσετε και το όνομά του, θα δοκιμάσετε το Hilsa Curry, ψάρι μαγειρεμένο με παραδοσιακή μπαγκλαντεσιανή συνταγή, με σάλτσα κύμινου, κάρρυ και μουστάρδας. Θα δοκιμάσετε επίσης μοσχάρι κατσαρόλας με άφθονα μπαχάρια, τηγανητές γαρίδες με κουρκουμά και κόλιανδρο και φοβερά γλυκά – υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

Αιγυπτιακό Σις ταούκ από την Αλεξάνδρεια
Στο 22 της Μενάνδρου, μια αιγυπτιακή ψησταριά ετοιμάζει κλασικές αραβικές νοστιμιές, από ιδιαίτερες ομελέτες μέχρι φαλάφελ. Αξίζει να δοκιμάσετε το σις ταούκ, «τυλιχτό» με μεγάλα κομμάτια κοτόπουλου σε αραβική πίτα με διάφορα λαχανικά. Καταναλώνεται με τον παραδοσιακό αιγυπτιακό τρόπο: Μαζί με μπουκαλάκι χυμό mango, που δροσίζει τον ουρανίσκο και τον καθαρίζει από τα έντονα μυρωδικά και λαχανικά της γέμισης. Τα τυλιχτά στοιχίζουν περί τα 1,50-2,50€.



Ινδικός χαλβάς και λουκουμάς στο Sitara  
Δεν το πιάνει το μάτι σου, αλλά μόλις περάσεις την πόρτα του (στο 12 της Μενάνδρου), το Sitara Sweets θα σου αποκαλύψει ένα κόσμο γλυκών λιχουδιών που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Ινδικός χαλβάς σε διάφορες γεύσεις (όπως καρότο και ανανά), λουκούμι σε «ρολό», πακιστανικά επιδόρπια και άλλα ωραία και ιδιαίτερα που στοιχίζουν λιγότερο από 2€.



Κινέζικα noodles στο 雅典第二
Μπορεί να μην ξέρετε πώς να το προφέρετε, αλλά δεν θα διστάσετε να το φάτε. Το κινέζικο φαγητό αυτού του μικρού μαγαζιού στα πέριξ του Γερανίου (Σοφοκλέους και Σαπφούς) σερβίρει ρυζομακάρονα με λαχανικά, κινέζικες σούπες, φρέσκα λαχανικά σωτέ, dumplings, noodles με κοτόπουλο, τηγανητό tofu ή κιμά και τσίλι και άλλες ασιατικές συνταγές σε οικονομικότατες τιμές. Απλώς θα χρειαστεί λίγη προσπάθεια μέχρι να… συνεννοηθείτε, καθώς εδώ μιλούν μόνο κινέζικα. Κανείς πάντως δεν έφυγε ποτέ πεινασμένος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v