Φτηνό φρέσκο ψάρι στην Αθήνα: 8 must διευθύνσεις

Το φρέσκο ψάρι κοστίζει, όμως μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ιδού οι οικονομικές διευθύνσεις της πόλης.
Φτηνό φρέσκο ψάρι στην Αθήνα: 8 must διευθύνσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

To φρέσκο ψάρι στην Αθήνα δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Το οικονομικό φρέσκο ψάρι στην Αθήνα είναι… πρόκληση. Τη δεχόμαστε και προτείνουμε οκτώ ψαροταβέρνες που τιμούν την ποιότητα χωρίς να «δαγκώνουν» στις τιμές.

Πεζούλας 
Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές,  210 9422684

Διατηρεί εδώ και δεκαετίες την φήμη μιας από τις πιο τίμιες ψαροταβέρνες της Αθήνας. Ατμόσφαιρα και περιβάλλον βγαλμένα από την παλιά Αθήνα, δροσερή βεραντούλα για τα καλοκαίρια, ζεστό εσωτερικό για τον χειμώνα και ολόφρεσκο ψάρι ανάλογα με την ημέρα και την ψαριά (φαγκρί, σφυρίδα, συναγρίδα κ.α. στα 50€/ κιλό). Σταθερές αξίες είναι η καραβιδόψιχα, οι ψητές γαρίδες, το χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια και τα τηγανιτά καλαμαράκια –το τηγάνι γενικά είναι το «φόρτε» του. Το γλυκό στο τέλος είναι κερασμένο. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με τσίπουρο, αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά.

Το ουζερί του Μήτσου 
Πλ. Ελευθερωτών 7, Χαλάνδρι, 210 6840229

Στο κέντρο του Χαλανδρίου, ο «Μήτσος» έχει στήσει ένα μικρό παράρτημα γαλάζιου στο μικρό μεζεδοπωλείο του, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε μάλιστα, και τιμά το ούζο που σερβίρει με μεζέδες οι οποίοι… σπαρταράνε από φρεσκάδα. Ολόφρεσκια κουτσομούρα στο τηγάνι, χωρίς ίχνος περιττής λαδίλας (περί τα 30€/κιλό), τυροκαυτερή-βόμβα, απίθανος γαύρος μαρινάτος, πολύ καλή τσιροσαλάτα, σούπερ γαριδάκι, πολύ καλή σπιτική φάβα και φρέσκα πιάτα ημέρας. Υπολογίστε περίπου 20€ ανά άτομο.

Κλεψύδρα
Λεωφόρος Σταματας 5, Δροσια, τηλ: 2108141990

Σε μια περιοχή στην οποία κυριαρχούν τα- ομολογουμένως εξαιρετικά – πεϊνιρλί και η κρεατοφαγία, η Κλεψύδρα σερβίρει φρεσκότατα ψαρικά σε άκρως οικονομικές τιμές. Ξεκινάμε με την ομώνυμη σαλάτα Κλεψύδρα με ξεφλουδισμένη ντομάτα, βραστή πατάτα, ρόκα, ελιές, κάπαρη, κρεμμύδι και γενναίες δόσεις ελαιόλαδου, συνεχίζουμε με εξαιρετικά μύδια σαγανάκι με καραβιδόψιχα και σως μουστάρδας με φέτα, σούπερ τζατζίκι «σκορδάτο» όσο λίγα, και ολοκληρώνουμε το σούπερ γεύμα με φρέσκο ψάρι: σφυρίδα, σαργός, σκαθάρια και μπαρμπούνια ψήνονται επί τόπου χωρίς να «πονάνε» το πορτοφόλι (39€/κιλό), ενώ ωραιότατος είναι και ο τηγανιτός, φρέσκος μπακαλιάρος (35€/κιλό). Για ένα θαλασσινό γεύμα στην Κλεψύδρα, με φρέσκο ψάρι, υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο, με ωραιότατο τσιπουράκι.

Ψαροκόκκαλο
Ελευθερίου Βενιζέλου 19, Μελίσσια, τηλ.: 210 8077535

Ένα τίμιο ψαρο-ταβερνάκι στα Βόρεια Προάστια με μικρό και μάλλον αδιάφορο χώρο, που όμως σερβίρει λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες, σε πολύ καλές τιμές. Στις δικές μας αγαπημένες επιλογές συγκαταλέγονται η ψαρόσουπα, οι μακαρονάδες με γαρίδες ή πεσκανδρίτσα, η καραβιδόψυχα, το ριζότο με σουπιά στο μελάνι της και το κριθαρότο πεσκανδρίτσας. Φρέσκο ψάρι έρχεται κάθε μέρα, ανάλογα με το τι θα τους φέρει ο ψαράς.  Ενδεικτικά, φαγκρί, τσιπούρα και σαργός ολόφρεσκα (50€ το κιλό) και νοστιμότατα μπαρμπουνάκια (36€ το κιλό).  Το χύμα κρασί είναι ωραιότατο, και οι τιμές στα 20€ το άτομο.

Ο Γιώργης του Βυθού
Σοφοκλή Βενιζέλου 92, Λυκόβρυση, τηλ: 210 2848050

«Ψαραγορά – Ψαροφαγάδικο» διαβάζουμε στην ταμπέλα της ταβέρνας του Γιώργη στη Λυκόβρυση και παίρνουμε γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Ολόφρεσκα ψάρια δικής τους ψαριάς, ψημένα άψογα σε εξίσου άψογες τιμές. Ο χώρος μικρός και- σχεδόν πάντα – γεμάτος, χωρισμένος σε δύο μέρη (ταβέρνα/ιχθυοπωλείο) το μενού κλασσικό με σταθερές αξίες: ξεκινάμε με ταραμοσαλάτα, σαλάτα με βραστά πατζάρια και χόρτα, γαριδάκι τηγανιτό, αθερίνα νοστιμότατη, μύδια εξαιρετικά. Από φρέσκο ψάρι… όρεξη να’χετε να δοκιμάσετε: τσιπούρες ιχθυοτροφείου 9€/κιλό, μυλοκόπι και λαβράκι 14€/κιλό, σφυρίδα 38€/κιλό, συναγρίδα 42€/κιλό και γλώσσα 35€/κιλό. Ο λογαριασμός, με φρέσκο ψάρι, κυμαίνεται στα 25-30€.

Γιάννης 
Χατζηκυριακού 107, Πειραιάς, 210 4180160

Κλασική οικογενειακή ψαροταβέρνα στον Πειραιά, η οποία σερβίρει εκλεκτούς ουζομεζέδες, αλλά και ψαρικά ημέρας, ολόφρεσκα και σε… τίμιες τιμές. Πιάστε τραπεζάκι στον συμπαθητικό εξωτερικό του χώρο- ή έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει – και δοκιμάστε νοστιμιές όπως σαλάτα με βραστά λαχανικά, σαρδέλες, εκλεκτό γαριδάκι συμιακό (οι ιδιοκτήτες είναι από το νησί), καλαμαράκια τηγανιτά, σαγανάκι και ωραιότατες ψητές γαρίδες. Το τηγάνι του είναι άψογο, χωρίς λαδίλα, ενώ για φρέσκο ψάρι ιδανικές επιλογές αποτελούν τα μπαρμπουνάκια του (50€/κιλό), η κουτσομούρα (35€/κιλό), η πεσκανδρίτσα (45€/κιλό) και το λαβράκι (50€/ κιλό). Για ένα πλήρες γεύμα, χωρίς φρέσκο ψάρι, υπολογίστε περί τα 17€ ανά άτομο με μπύρα. Σημειώστε ότι ο Γιάννης κάνει και διανομή ψαρικών στον χώρο σας. 

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς 
Λέκκα 22, Σύνταγμα, 210 3227298

«Μυστικό» του κέντρου για όσους ξέρουν από φρέσκο ψάρι, το «τριαντάφυλλο»… ανθίζει στη στοά της Κολοκοτρώνη, σε έναν όμορφο χώρο με σάλα και πέτρινη επένδυση. Εδώ δοκιμάζουμε νοστιμότατο μαριδάκι, σαρδέλες, ανάμεικτη σαλάτα με κολοκύθια και σταμναγκάθι, μαυρομάτικα φασόλια με κάππαρη και φρέσκο κρεμμυδάκι, θραψαλάκι ψητό και φρεσκοκομμένες πατατούλες τηγανιτές. Από φρέσκο ψάρι, υπολογίστε περί τα 42€/κιλό για κουτσομούρες. Στο τριαντάφυλλο της Λέκκα θα φάτε και θα πιείτε με την ψυχή σας και δε θα πληρώσετε παραπάνω από 15€ άτομο, με φρέσκο ψάρι.

Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ: 210 4324368

Στη συνοικία Ευγένεια του Κερατσινίου το Ταξιδεύοντας δεν διαπραγματεύεται την φρεσκάδα των υλικών του και σερβίρει σε έναν χώρο που μυρίζει θάλασσα, φρέσκο ψάρι και εξίσου φρέσκα «παρελκόμενα» μεζεδάκια για τους λάτρεις της αρμύρας. Εδώ θα δοκιμάσετε καλαμαράκι γόνο καλοτηγανισμένο, ποικιλίες οστρακοειδών (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, κοχυλάκια), άψογο φιλεταρισμένο γαύρο μαρινάτο μαγειρεμένο με πικάντικη σως μουστάρδας, τραγανή καραβιδόψυχα με ροζ σάλτσα, γαριδάκι συμιακό και εξαιρετική σαλάτα τομάτα ξεφλουδισμένη και αρτυμένη με κάπαρη, κρίταμο και χονδρό αλάτι. Το φρέσκο ψάρι αποτελεί τη… ναυαρχίδα του μαγαζιού και τιμάται σε ικανοποιητικές τιμές (40€/ κιλό για λαβράκι). Ο λογαριασμός, με ψάρι, κυμαίνεται συνοδεία ούζου ή τσίπουρου από την τεράστια λίστα του στα 25 με 30€.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v