Τρώμε με λιγότερα από 10€ στην Αθήνα

Συνεργατικά μεζεδοπωλεία, έθνικ διαμαντάκια, παραδοσιακά μαγειρεία και νοσταλγικά ταβερνάκια μας σερβίρουν καλό φαγητό με λιγότερα από 10€.
Τρώμε με λιγότερα από 10€ στην Αθήνα

του Γιώργου Κόκουβα

Τι κοινό έχουν ένα πακιστανικό μαγαζάκι στο Γεράνι, μια κολεκτίβα στα Εξάρχεια, ένα ταβερνάκι στην Πανόρμου και ένα μαγέρικο στον Βοτανικό; Όλα τους ετοιμάζουν υπέροχο, σπιτικό φαγητό και μας χορταίνουν οικονομικότατα, με λιγότερα από 10€. Δείτε παρακάτω επτά τέτοιες διευθύνσεις που «ξετρυπώσαμε» στις γειτονιές της Αθήνας.

Pak Tikka  
Σαπφούς 5, Γεράνι

Πολύχρωμο σκηνικό, Bollywood στις οθόνες, τραπέζια με πλαστικά τραπεζομάντιλα, ένας ζεστός πάνω όροφος, μια ευχάριστη ανατολίτικη βαβούρα και δεκάδες ethnic λιχουδιές στις μεγάλες βιτρίνες. Αυτό είναι το καλτ σκηνικό που θα συναντήσετε στην πιο αναπάντεχη γωνιά του Γερανίου, που το εκτιμάμε γι’ αυτό που είναι: Μια απόλυτα αυθεντική πακιστανική γιορτή, όπου δοκιμάζουμε φτερούγες κοτόπουλου σε σούβλα, κάρι κοτόπουλο, αρνί με ωραίο ρύζι, λαχανικά λουσμένα σε ανατολίτικες σάλτσες, μαζί με ζεστές πίτες ναν και κερασμένη σαλάτα και σος. Θα φάτε του σκασμού και θα πληρώστε περί τα 8€ κατ’ άτομο.

Κυματοθραύστης  
Χ. Τρικούπη 49, Εξάρχεια, τηλ: 2130308274

φωτό: Foursquare

Στη γωνιά της Βαλτετσίου με την Τρικούπη, ο μικροσκοπικός αλλά θαυματουργός Κυματοθραύστης μας ταΐζει σπιτικά και οικονομικά εδώ και χρόνια. Στα μικρά τραπεζάκια του εσωτερικού χώρου πλάι στον μπουφέ ή στους μεγάλους πάγκους στο πεζοδρόμιο, δοκιμάζουμε φαγάκι που μόλις ξεφουρνίστηκε: Από μπιφτεκάκια και παστίτσιο με μοσχοκάρυδο μέχρι ψάρι στο φούρνο, σπιτικές πίτες και νόστιμες σαλάτες ζυμαρικών, λαχανικών ή οσπρίων. Για ένα μεγάλο πιάτο – το οποίο μπορείτε να γεμίσετε με παραπάνω από ένα είδος φαγητού - και μια μπύρα, υπολογίστε περί τα 10€.

Bread and Roses  
Πανεπιστημίου 64 και Πατησίων, τηλ: 2103802898

Κάτι όμορφο και σπιτικό «ψήνεται» σε μια μικρή στοά κοντά στην Ομόνοια: Το γλυκύτατο Bread and Roses είναι ένα συνεργατικό εστιατόριο (Bread) που άμα λάχει… διοργανώνει και καλλιτεχνικά events και μουσικά live στην ταράτσα του (Roses). Στα του… ψωμιού όμως, κάθε μέρα η κουζίνα ετοιμάζει γύρω στα 5 διαφορετικά φαγητά δημιουργικής αλλά μαμαδίσιας κουζίνας, με μερικές επιλογές συνοδευτικών και σαλάτας. Μπορεί να πετύχετε από μπριζολάκια με σάλτσα σύκου και γλυκόξινο κοτόπουλο μέχρι φιλέτο ψαριού με λαχανικά ή όσπρια γάστρας. Συνδυάζονται με αχνιστές φουρνιστές πατάτες, ζυμαρικά ή μπασμάτι και στοιχίζουν μόλις 6,20€ (για ένα φουλ ατομικό μενού με κυρίως, σαλάτα και συνοδευτικό). Μπορείτε να πάρετε και φαγητό πακέτο ή να παραγγείλετε delivery (13.00 ως 20.00 Δευτέρα ως Σάββατο).

Το Λυχνίον  
Λουίζης Ριανκούρ 17, Αμπελόκηποι, τηλ: 210699119

Σε μια ήσυχη γειτονιά στα πέριξ της Πανόρμου, το Λυχνίον ετοιμάζει τα καλύτερα μπιφτέκια της περιοχής, σε ένα περιβάλλον παλιού, σπιτικού ταβερνείου με άνετα τραπέζια στις εσωτερικές σάλες (ή στην όμορφη αυλίτσα με τα πολλά επίπεδα και μπαλκονάκια, όταν το επιτρέπει ο καιρός). Εκτός από μπιφτέκια, αξίζει να δοκιμάσετε τα παϊδάκια κοτόπουλου, τις μερακλίδικες μπριζόλες, και τα μαγειρευτά ημέρας που εναλλάσσονται στον κατάλογο – ωραιότατο το μοσχαράκι γιουβέτσι. Συνοδεύστε με βαρβάτη χωριάτικη και ωραίο χύμα κρασάκι και υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έρχεται κερασμένος στο τέλος.

Λέιλιμ Λέι
Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ: 2117009383

Σε έναν μικρό, απέριττο αλλά άκρως φιλόξενο χώρο σε μια ήσυχη γωνιά απέναντι από το αλσάκι της Σχολής Ευελπίδων, το Λέιλιμ Λέι μας σερβίρει πολυσυλλεκτικές γεύσεις. Πολίτικα κεμπάπ, σμυρναίικα σουτζουκάκια, νόστιμα πιλάφια, κούρδικους μεζέδες, αραβικές σαλάτες, ελληνικά κρεατικά και ωραία ρακή. Και μας κάνει και δωρεάν μαθήματα τούρκικων σε εβδομαδιαία βάση. Για ένα χορταστικό τσιμπολόγημα μετά ρακής, υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

Κονσερβοκούτι  
Ιπποκράτους 148, Νεάπολη, τηλ: 2106461244

Ένα νεοκλασικό έχει μεταμορφωθεί σε παρεΐστικο μεζεδοπωλείο, χάρη στην πρωτοβουλία μιας κολεκτίβας που γέμισε με μαρμάρινα τραπεζάκια και καλή διάθεση τις διαφορετικές αίθουσες του πρώτου πατώματος. Εδώ, οι μεζέδες και τα μαγειρευτά αλλάζουν καθημερινά, αφού όλο και κάτι νέο βγαίνει από την κουζίνα: Λαχανοντολμάδες με σύγκλινο, τονοσαλάτες, μοσχαράκι Στρογγανόφ, γιουβέτσι κοτόπουλο, burger γαλοπούλας με πατάτες baby, πρασόπιτες, κλέφτικο, μανιταροσαλάτες και σαγανάκια είναι λίγα μόνο από τα πιάτα που γευτήκαμε το τελευταίο διάστημα στο Κονσερβοκούτι, συνδυάζοντας με μπύρα ή ούζο και πληρώνοντας λιγότερο από 10€ κατ’ άτομο.

Ρόδα  
Καδμείας 50, Βοτανικός, τηλ: 210 3421566

Στην πιο old school γωνιά του Βοτανικού, τα τραπεζάκια καφενείου φιλοξενούν το σπιτικό μας lunch break σε ατμόσφαιρα μαγέρικου από τα παλιά. Εδώ, κάθε μέρα ετοιμάζεται λίγα και καλά μαγειρευτά πιάτα, σούπες, λαδερά, κρεατικά φούρνου ή κατσαρόλας και μερικοί κλασικοί μεζέδες όπως κεφτεδάκια ή συκώτι. Για τον χειμώνα, η ζεστή ρεβιθάδα με δεντρολίβανο και για κλείσιμο ο υπέροχος χαλβάς ή το κέικ σοκολάτας είναι ό,τι πρέπει. Σημειώστε ότι η Ρόδα… κυλά καθημερινά μόνο μέχρι τις 18.00 περίπου το απόγευμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v