Οι καλύτερες μακαρονάδες σε Αθήνα και Προάστια

Σαρώνουμε την Αθήνα και τα Προάστια, απολαμβάνουμε σούπερ μακαρονάδες και προτείνουμε 10 ιταλικές διευθύνσεις για… pasta.
Οι καλύτερες μακαρονάδες σε Αθήνα και Προάστια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το «ιταλικό» στην Ελλάδα είναι αρκετά παρεξηγημένη υπόθεση. Οι νερόβραστες και πνιγμένες στη κρέμα γάλακτος και το λάδι μακαρονάδες αρκετών (τύπου) ιταλικών εστιατορίων δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εκπροσώπηση του είδους.

Η μαγεία της ιταλικής κουζίνας κρύβεται στις καλές πρώτες ύλες, το σωστό βράσιμο, την ντελικάτη προσθήκη των υλικών και τον σωστό διαχωρισμό των γεύσεων. Όμως, θα κάνουμε την παρασπονδία και θα ενδώσουμε σε κάτι πιο «χύμα», όπως για παράδειγμα μια καθωσπρέπει μακαρονάδα με κατσικάκι ή ένα πιάτο με κρεμώδεις πέννες και 4 τυριά.

Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η ποιότητα και η γεύση. Ιδού λοιπόν ένα Top 10 μακαρονοφαγίας σε Αθήνα και Προάστια, στο οποίο φροντίσαμε να συμπεριλάβουμε τόσο τις original όσο και τις πιο… ελληνοτραφείς ιταλικές γεύσεις.

Αναμένουμε με ανυπομονησία (και λιγούρα) τις δικές σας προτάσεις για λαχταριστά ζυμαρικά.

Μακαρονάδικο Ακάκιος
Αγίας Τριάδος 1, Παλαιό Φάληρο

Φρέσκια άφιξη στην μακαρονο-κατάσταση της πόλης, ο Ακάκιος στο Φάληρο μας υποδέχεται με κλασσικές, μαμαδίσιες μακαρονάδες σε ένα έντονα… μοναστηριακό σκηνικό. Από τις απλές, αλλά λαχταριστές του μακαρονο-γεύσεις ξεχωρίζουμε την all time classic επιλογή με κιμά και ολόφρεσκη ντομάτα, με το τριμμένο πεκορίνο να προσθέτει την απαραίτητη αλμύρα. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες γεύμα.

Maltagliati
Τερψιθέας 16, Παλαιό Φάληρο

Το ήσυχο, φινετσάτο ιταλικό ταβερνάκι με την όμορφη σάλα και την δροσερή αυλή εξειδικεύεται στα ολόφρεσκα ζυμαρικά πέντε διαφορετικών τύπων: Φετουτσίνι, λινγκουίνι, καζαρέτσε, μαλταλιάτι και γεμιστά ραβιόλια. Αγαπημένα μας τα λιγκουίνι με μανιτάρια πορτσίνι, τοματίνια, πεκορίνο και λάδι τρούφας: γνήσια γεύση, πλήρης ανάλυση των γεύσεων στον ουρανίσκο, πιάτο… ηδονή. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες γεύμα.

Codice Rosso
Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια

Στο εστιατόριο των Ιλισίων, απολαμβάνουμε γνήσια ιταλική κουζίνα σε έναν άκρως… πορφυρό χώρο, ντυμένο με φινετσάτες λεπτομέρειες στη διακόσμηση. Τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν – προφανώς- την τιμητική τους, ενώ από το μενού ξεχωρίζαμε τα εκπληκτικά bucatini al ragu, ήτοι χοντρά ζυμαρικά με κενό στη μέση, με σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες και μοσχαρίσιο φιλέτο, παρθένο ελαιόλαδο, λευκό κρασί και σκορδάκι. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα εδώ κυμαίνεται στα 17-20 ευρώ ανά άτομο.

Pasta Bar
Δεκελείας 136, Νέα Φιλαδέλφεια

Με τη σφραγίδα του Στέφανου Σαράντου και της Αναστασίας Μερκούρη (Milos Hilton Athens), το Pasta Bar διαθέτει casual περιβάλλον, πλούσιο μενού με ποικιλία ζυμαρικών και pizza, από το οποίο ξεχωρίζουν αδιαμφισβήτητα τα linguini με αρνάκι καρέ: μεστή γεύση σε κάθε μπουκιά, εξαιρετικό «πάντρεμα» των υλικών και τρυφερό καρέ αρνιού που λιώνει στο στόμα. Υπολογίστε περί τα 18€ ανά άτομο.

Aglio, Olio & Peperoncino
Πορινού 13, Μακρυγιάννη

Στον ατμοσφαιρικό χώρο που θυμίζει ιταλική trattoria κοντά στην γειτονιά της Ακρόπολης, το Aglio, Olio e Peperoncino εξειδικεύεται στις μακαρονάδες (δε σερβίρει πίτσα ή ριζότο ή κρέας/ψάρι) και ετοιμάζει εξαιρετικά πιάτα ζυμαρικών. Στα must, οι παπαρδέλες με σος καρύδι ή με μανιτάρια, που καταφθάνουν ιδιαίτερα μελωμένες και λαχταριστές. Εξαιρετικό και το τιραμισού. Για ένα πλήρες γεύμα υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο.

Don Corleone
Ησιόδου 1-7, Άλιμος

Ο… Νονός των Νοτίων Προαστίων, αν και έχει αποκτήσει φήμη για την εξαιρετική του πίτσα, διαθέτει εξίσου λαχταριστές μακαρονάδες σε γενναίες ποσότητες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την «Βουπερτάλ», η οποία περιλαμβάνει πέννες, ζαμπόν, bacon, μανιτάρια, ροκφόρ, 4 τυριά, κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα. Ο λογαριασμός δε θα ξεπεράσει τα 10€ για ένα πιάτο ζυμαρικών και μια σαλάτα.

Il Postino
Γριβαίων 3, Κολωνάκι

Ο ταχυδρόμος χτυπάει δύο φορές στο Κολωνάκι, σε αυτή την συμπαθέστατη osteria, η οποία βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Γριβαίων και φέρνει στο τραπέζι μας λαχταριστές pasta, όπως τα σπαγγέτι με μύδια, κυδώνια, φρέσκια ντομάτα και σκόρδο. Πιάτο ελαφρύ και γενναίο σε ποσότητα που συνδυάζει αρμονικά την αρμύρα της θάλασσας με την χαρακτηριστική γεύση της φρέσκιας ντομάτας και του σκόρδου. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο.

Cross
Βασιλέως Αλεξάνδρου 5-7, Hilton

Λιτός και μικρός χώρος…. μεγάλες γεύσεις σε αυτό το δημοφιλές εστιατόριο της περιοχής του Χίλτον, το οποίο συνδυάζει ιταλική και ελληνική κουζίνα με πολύ καλής ποιότητας πρώτες ύλες. Ποιότητα που γίνεται εμφανής μέσα από τις εξαιρετικές του μακαρονάδες, όπως οι λαχταριστές και ζουμερές ταλιατέλες tartuffo με τριών ειδών μανιτάρια και λάδι τρούφας: ανάλαφρη γεύση, μετρημένη ποσότητα λαδιού και σωστό βράσιμο. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ ανά άτομο.

Καλωσόρισμα του Αντώνη  
Γεωργίου Λύρα 41, τηλ: 210 8017869

Ξεφεύγουμε λίγο από την ιταλική παράδοση και πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια της ταβέρνας του Αντώνη, η οποία σερβίρει – μεταξύ άλλων- φοβερή κατσικομακαρονάδα, ήτοι κατσίκι στην κατσαρόλα, μαγειρεμένο σε σιγανή φωτιά και σβησμένο με σαντορινιό κρασί, με χοντρό μακαρόνι βρασμένο στη σάλτσα του. Πλούσια και ιδιαίτερη γεύση που αφήνει μια «μαμαδίσια» αίσθηση στον ουρανίσκο μας. Υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα.

Τόνυ Μπονάνο 
Παπαναστασίου 63, Καστέλλα

«Μαφιόζικη» διακόσμηση, υπέροχη θέα στην βεράντα, σε πλεονεκτική θέση στον λόφο της Καστέλας για χάζι στο λιμάνι και σούπερ μακαρονοφαγία στον κύριο Μπονάνο, ο οποίος μετρά αρκετά χρόνια ζωής στην περιοχή. Το μενού περιλαμβάνει ό,τι θα ζητήσει κανείς από μια ιταλική trattoria, ενώ στο… ζήτημα μας – τα μακαρόνια φυσικά – την καρδιά μας πάντα κλέβουν τα λινγκουίνι με γαρίδες, ζωμό θαλασσινό, φρέσκια ντομάτα και σκορδάκι. Στα μείον, οι «τσουχτερές» τιμές του: περί τα 30€ ανά άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v