5 cosy εστιατόρια για χειμωνιάτικα γεύματα στην Αθήνα

Πέντε ζεστές αθηναϊκές διευθύνσεις για δημιουργική κουζίνα σε μοντέρνο, αλλά οικείο και νοσταλγικό περιβάλλον, ιδανικές για τα χειμωνιάτικα γεύματά σας.
5 cosy εστιατόρια για χειμωνιάτικα γεύματα στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Σερβίρουν ωραία, δημιουργική κουζίνα βασισμένη σε γνώριμες ελληνικές και όχι μόνο γεύσεις. Διαθέτουν ζεστούς, άνετους χώρους που μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Η διακόσμηση είναι αρκετά ζεστή για να αναδίδει οικειότητα, αλλά με έναν μοντέρνο τρόπο που την διαχωρίζει από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «ρετρό παραδοσιακή ταβέρνα» ή «αυστηρό γκουρμέ ρεστοράν». Τα πέντε εστιατόρια που ακολουθούν είναι με άλλα λόγια η χρυσή τομή για τα χειμωνιάτικα γευστικά ραντεβού μας, οι cosy γωνιές που μπορούν να φιλοξενήσουν από παρεΐστικο τσιμπολόγημα μέχρι ένα εορταστικό τραπέζι σε μια «καλύτερη» περίσταση. Και το καλύτερο; Δεν μας χρεώνουν πάνω από 15-20€ κατ’ άτομο για ένα χορταστικό πλήρες γεύμα.

Αγορά  
Λ. Αλεξάνδρας & Βουρνάζου 31, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6426238

Ο καλαίσθητος φωτεινός χώρος, με τα μεγάλα άνετα τραπέζια, την ατμοσφαιρική μπάρα και τον διαχωρισμό για καπνίζοντες και μη χάρη στην σκεπασμένη βεράντα της εισόδου το καθιστά πολύ καλή λύση για επαγγελματικά γεύματα και συναντήσεις. Οι νοσταλγικές αφίσες στους τοίχους και οι πολυσυλλεκτικές γεύσεις στον κατάλογο ενδείκνυνται όμως και για ρομαντικά ραντεβού ή μεσημεριανά τσιμπούσια με την παρέα. Εδώ δοκιμάζουμε σούπες ημέρας, ορεκτικά, όπως αυγά καγιανά με φέτα Μυτιλήνης και σύγκλινο Μάνης, μυζηθροπιτάκια Σφακίων ή καρπάτσιο σολομού, ωραίο φιλέτο black angus με σοτέ πατάτες και κρέμα λεμονιού, χοιρινά μάγουλα μπρεζέ με λιαστό κρασί Σαντορίνης αλλά και «βαρβάτα» burgers ή σνίτσελ. Οι μερίδες είναι τεράστιες και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ κατ’ άτομο με ποτήρι κρασί.

Άμα Λάχει στης Νεφέλης  
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ: 2103845978 

Ο χειμώνας έφτασε, επομένως ξεχάστε την υπέροχη αυλή του Άμα Λάχει στα «πόδια» του Στρέφη. Αυτή την εποχή, μεταφερόμαστε στον ατμοσφαιρικό, νοσταλγικό εσωτερικό χώρο της Νεφέλης, ανεβαίνοντας τα σκαλάκια του παλιού κτιρίου που κάποτε στέγαζε το σχολείο των Εξαρχείων. Στις μεγάλες αίθουσές του, η ατμόσφαιρα θυμίζει παλιά αρχοντική Αθήνα, αλλά και κάτι από οικογενειακή γιορτή, σε ένα προσεγμένο περιβάλλον με παλιές φωτογραφίες, όμορφα κουρτινάκια, λουλούδια στα τραπέζια και ξύλινα πατώματα. Οι ελληνικές πρώτες ύλες έχουν την τιμητική τους: Δοκιμάστε την πράσινη σαλάτα με τα κράνα, τα χειροποίητα μυζηθροπιτάκια, το κριθαρότο με τις γαρίδες, τον καγιανά Καλαμάτας, τους χορτοκεφτέδες με τον γλυκό τραχανά, αλλά και τα κλασικά κρεατικά σχάρας. Συνοδεύστε με ωραίο χύμα κρασάκι και υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο.

Gazi College  
Γρ. Λαμπράκη 117, Πειραιάς, τηλ: 2104100612

Ο ορισμός της cosy και φιλικής ατμόσφαιρας, ο χώρος του Gazi College στον Πειραιά ενδείκνυται για όλες τις ώρες: Πρωινό με καφεδάκι και λαχταριστές ομελέτες, lunch break με ωραίες πίτσες και μακαρονάδες ή βραδινό με blanck angus burgers, fish and chips και σούπερ κοκτέιλ. Έξτρα πόντους «οικειότητας» κερδίζει η διαμόρφωση του χώρου σαν μια γειτονιά, με την μεγάλη μπάρα, τα ψηλά τραπέζια, τους κοινόχρηστους πάγκους για το socializing ή τα χαμηλά τραπεζάκια με τους καναπέδες και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό για πιο «πριβέ» γεύματα. Για ένα χορταστικό γεύμα μαζί με κοκτέιλ, υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο.

Nonna
Κακουργοδικείου 6, Μοναστηράκι, τηλ: 2130320321

Η πιο ρετρό γωνιά μεταξύ Μοναστηρακίου και Ψυρρή συνδυάζει την δημιουργική κουζίνα με τις γεύσεις της γιαγιάς. Και όχι μόνο: Οι φερ φορζέ καρέκλες, τα παλιά τραπέζια, τα σερβίτσια, οι γλαστρούλες, η σιδερένια εσωτερικής σκάλα, οι vintage καναπέδες, είναι σαν να ήρθαν κατευθείαν από το σπίτι της γιαγιάς. Αλλά όχι οποιασδήποτε γιαγιάς: Της ζακυνθινής νόνας, που δίνει και τον τόνο του μενού και των πιάτων ημέρας που αναγράφονται στον πίνακα. Τι τρώμε λοιπόν; Πολλά και πολυσυλλεκτικά: Ζεστές πικάντικες σούπες, λαχανικά κάρυ με ρεβίθια και τζίντζερ, σαλάτα με κολοκυθάκι και ξερό σύκο, σπιτικό παστίτσιο, κοτόπουλο με φρέσκα μανιτάρια και σος μουστάρδας συνοδευμένο από πατατούλες φούρνου, μπρουσκέτες από προζύμι με μελιτζάνα και φέτα, χειροποίητο χούμους, μακαρονάδες με σολομό, μοσχαράκι με σάλτσα κρασιού και άλλα ωραία που εναλλάσσονται καθημερινά. Συνδυάστε με κρασάκι ή σπιτικές λεμονάδες, κλείστε με γλυκό ημέρας (ωραιότατος ο κορμός σοκολάτας ολικής άλεσης, αν τον πετύχετε) και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Μονοκατοικία
Φιλικής Εταιρίας 39, Χαλάνδρι, τηλ: 2106819109

Μια κλασική μονοκατοικία του 1948 σε μια ήσυχη γειτονιά του Χαλανδρίου έχει μετατραπεί σε γωνιά δημιουργικής ελληνικής κουζίνας με ανατολίτικες πινελιές. Ο χώρος είναι όμορφος, νοσταλγικός και άνετος, με το τζάκι, τις «νότες» γυμνού τούβλου και τα μοντέρνα διακοσμητικά να δημιουργούν ζεστή, διακριτικά πολυτελή ατμόσφαιρα. Στο μενού, θα βρείτε πειραγμένες κρεατοφαγικές επιλογές, όπως κότσι χοιρινό με πικάντικη μουστάρδα, πουρέ ψητής πατάτας και μοναστηριακή μπύρα, μελωμένο ψαρονέφρι με λαχανικά και μυρωδικά, πανσέτα μαριναρισμένη σε ρούμι με εξωτική σαλάτα, αλλά και κάποια πιάτα ψαριού. Από τον Νοέμβριο, αποκαλύπτεται και το νέο χειμερινό μενού της Μονοκατοικίας, επομένως να αναμένετε καινούριες γεύσεις. Συνοδεύστε με κρασί ή ποτό, και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v