Τα καλύτερα εστιατόρια για κρέας

Μπριζόλες ψημένες και μαριναρισμένες με μαεστρία, μπιφτέκια μοσχομυριστά, T-Bones και rib eyes σε δέκα κρεατοφαγικές διευθύνσεις που έχουν πάρει το θέμα πατριωτικά.
Τα καλύτερα εστιατόρια για κρέας

του Νικόλα Γεωργιακώδη


Το κρέας σα λαός το τιμάμε σε κάθε αφορμή. Η μυρωδιά της τσίκνας και του «τσι τσι» έχει περάσει στο αίμα μας. Όμως στην άβυσσο του κρέατος που απλώνεται σε Αθήνα και Προάστια, λίγα είναι εκείνα τα μέρη που αξίζουν βραβείο ποιότητας και ψησίματος. Από κουτούκια και ταβέρνες που σερβίρουν εξαιρετικά μπριζολάκια, μέχρι κρεατολαγνικές διευθύνσεις που έχουν πάει το ζήτημα σε άλλο επίπεδο, ιδού το δικό μας τοπ 10 προς γνώση και…. κατανάλωση.


Περιμένουμε τις προτάσεις σας για όσα δε συμπεριλάβαμε.


Κρητικός
Αιόλου 49, Κάντζα, τηλ: 210 6659061


Η ταβέρνα του Σταύρου θα σας κάνει να… ερωτευτείτε ξανά το κρέας. Τα ορεκτικά, όπως το τηγανιτό τυροπιτάκι σε μπουκίτσες και η σπιτική σπανακόπιτα ανοίγουν ιδανικά την όρεξη για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει και η οποία είναι επικών διαστάσεων: φοβερά μοσχαρίσια φιλετάκια, t-bone από άλλον πλανήτη, εξαιρετική χοιρινή μπριζόλα και σούπερ αρνίσια παϊδάκια, τρυφερά και μικροσκοπικά, τρώγονται μέχρι το κόκκαλο. Το ψήσιμο των κρεάτων εδώ είναι για σεμινάριο: τραγανό/καραμελωμένο εξωτερικό, ζουμερό εσωτερικό. Ο χώρος είναι λιτός και θυμίζει εξοχικό κέντρο, ενώ ο λογαριασμός για ένα χορταστικό γεύμα ανέρχεται στα 20-25€ ανά άτομο χωρίς κρασί.


Βλάχος
Καραμανλή 1 και 17 Νοέμβρη 11, Μελίσσια, τηλ.: 210 6130672


Ο «Βλάχος» των Μελισσίων έκανε μέχρι πρότινος δύο πράγματα: Ζουμερά μπριζολάκια και παραδοσιακές χωριάτικες πίττες. Και τα έκανε και τα δύο εξαιρετικά. Προσφάτως, στο παιχνίδι μπήκε και το μπιφτέκι γιγαντιαίων διαστάσεων, συμπληρώνοντας την αγία τριάδα της γεύσης. Η κάθε μερίδα περιλαμβάνει τρία μεσαίου μεγέθους μπριζολάκια επάνω σε ένα βουνό πατάτες, ενώ η ίδια φιλοσοφία ακολουθείται και με το μπιφτέκι. Οι δε ηπειρώτικες πίττες –σπανακόπιτα, χορτόπιτα, τυρόπιτα και πάει λέγοντας– είναι αφράτες και νοστιμότατες. Συνοδεύετε με τζατζίκι και χωριάτικη και πληρώνετε χορτάτοι το πολύ 15€ το άτομο, μαζί με ημίγλυκο κρασί.

Τέλης
Ευριπίδου 86, Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 3242775


Συνεχίζουμε με Τέλη-α μπριζολάκια και μεταφερόμαστε στο κέντρο της πόλης. Ο Τέλης βρίσκεται στην ίδια θέση, στην πλατεία Κουμουνδούρου, από το 1978, και κάνει αποκλειστικά αυτό που ξέρει να κάνει καλά: ψήνει λεπτά, μαριναρισμένα, λαχταριστά χοιρινά μπριζολάκια, στα κάρβουνα. Θα τα συνοδεύσετε με τραγανές, κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες, μυρωδάτη χωριάτικη και φονικό τζατζίκι και δε θα πληρώσετε παραπάνω από 15€ ανά άτομο, με χύμα κρασί.

Μπάρμπα Μήτσος στη Λαδόκολλα
Ιουστινιανού 11, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 210 9335052


Ναι, καλά το καταλάβατε οι μερίδες σε αυτό εδώ το κουτούκι έρχονται πάνω στη λαδόκολλα καλυμμένες από ένα βουνό λαχταριστές, φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες. Μπιφτέκια, μπριζόλες χιορινές και λουκάνικα, πεντανόστιμα και άψογα ψημένα είναι τα μοναδικά κρεατικά του μενού, το οποίο συμπληρώνεται από τυροκαυτερή, τζατζίκι, σαλάτα, φέτα και μπύρα ή κρασί. Δε θα χρειαστείτε κάτι άλλο, πιστέψτε μας, για να απολαύσετε την κρεατοφαγία σας στον Μπάρμπα. «Μια απ’ όλα πείτε» και θα φύγετε χορτασμένοι, ευχαριστημένοι και με ρέστα τουλάχιστον 25€ από 50ευρω. 


Bar.B.Q
Ελ. Βενιζέλου 46, Νέα Σμύρνη, τηλ: 210 9319675


Η κρεατοφαγία συναντά την πιο μοντέρνα εκδοχή της στη σάλα του Bar.B.Q, στα άνετα τραπέζια του οποίου καταφθάνουν ζουμερά burgers, rib eye από black angus, κλασικά μπιφτεκάκια, κότσι αρνίσιο, μαριναρισμένο κιλότο, παϊδάκια κοτόπουλου με σπιτική BBQ σος, και το πιάτο αποκορύφωμα της γευσστικής εμπειρίας εδώ: η παντσέτα 12 ωρών ψησίματος με σος από passion fruit και πουρέ σελινόριζας. Λιώνει στο στόμα σαν λουκουμάκι, ενώ το «πείραγμά» της με την εξωτική αυτή σάλτσα της ταιριάζει άψογα. Υπολογίστε μαζί με κρασί περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.

Αρτζεντίνα
Μπιττάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνος, τηλ.: 22940 66476


Το αργεντίνικο steakhouse - «ναός» για τους κρεατοφάγους της Αθήνας και των προαστίων σερβίρει κορυφαίο κρέας σε γενναίες μερίδες. Μην παρασυρθείτε και παραγγείλετε πολλά ορεκτικά, γιατί θα είναι κρίμα να μην εστιάσετε και να μην απολαύσετε όπως πρέπει τις υπέροχες μπριζόλες του (μοσχαρίσιες – σταβλίσιες), οι οποίες αργοψήνονται στα κάρβουνα για ώρες. Καλό θα είναι να τηλεφωνήσετε μία ώρα πριν πάτε για να «κλείσετε» το μοσχάρι σας - ήτοι να παραγγείλετε την ποσότητα του κρέατος που θέλετε για κυρίως, για να αρχίσει να ψήνεται. Υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο, με κρασί.


Kozi's
Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ.: 210 8101584


Δε λέμε, ωραία τα burger του, όμως το αφρικάνικο εστιατόριο των Μελισσίων μας κέρδισε με τα κρεατικά του. Στο Kozi’s θα δοκιμάσετε ίσως το καλύτερο T-Bone στα Βόρεια Προάστια μαριναρισμένο με μπαχάρια της Νοτίου Αφρικής, εξαιρετικό Rib Eye και έξτρα ζουμερή και άψογα ψημένη μπριζόλα Chacalaka – ένα sirloin με το κόκκαλό του πασπαλισμένο με επίσης νοτιοαφρικάνικα μπαχαρικά. Τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα με τις φανταστικές πατάτες που συνοδεύουν τις μπριζολο-μερίδες σας: ολόφρεσκες, στρογγυλές, τραγανές, μοιάζουν να ζητούν το χονδροκομμένο αλάτι που βρίσκεται σε κάθε τραπέζι. Υπολογίστε περί τα 25€ για ένα πλήρες γεύμα με μπύρα.


Base Grill
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455


Το Base Grill έφερε στον όμορφο χώρο του τους λάτρεις της εκλεπτυσμένης κρεατοφαγίας από κάθε γωνιά της Αθήνας, σερβίροντας προσεγμένα πιάτα άριστα εκτελεσμένων συνταγών από τους σεφ/ιδιοκτήτες, όπως πικάνια, μοσχαράκι αλά βραζιλιάνικα (με ζουμερό πυρήνα και πασπαλισμένο με διάφορα είδη αλατιού και κιτρολέμονο), καρπάτσιο μοσχαριού ή λαχταριστή σπαλομπριζόλα. Στα «must» του καταλόγου είναι επίσης και το δημοφιλέστερο ορεκτικό, αυτό της φωλιάς τηγανητής πατάτας με τα αυγά, αλλά αν χορταίνετε εύκολα προτείνουμε να το παραμερίσετε για να μπείτε κατευθείαν στο ψητό. Υπολογίστε περί τα 30€ κατ’ άτομο, χωρίς κρασί.

Vezene
Βρασίδα 11, Χίλτον, τηλ: 210 7232002


Πράματα και θάματα κάνει με το κρέας ο Άρης Βεζενές στο μοντέρνο αυτό μπιστρό, φέρνοντας κρέας Wagyu και σερβίροντας «ψαγμένες» κοπές του αριστοτεχνικά ψημένες στη σχάρα και σε μαντέμι. Εδώ θα απολαύσετε χοντρό διάφραγμα, «μάτι» της λάπας, καπάκι σπάλας και ένα σωρό ακόμα… άγνωστες – εν πολλοίς – κοπές του βοδινού συνοδεία φρεσκοκομμένων πατατών και δενδρολίβανου. Αν δείτε κάποια άγνωστη λέξη στο μενού, μη διστάσετε να τον ρωτήσετε περί τίνος πρόκειται, θα σας… επιμορφώσει καταλλήλως περιγράφοντας αναλυτικά το κάθε του πιάτο. Αγαπημένο μας, και ένα από τα τοπ 15 πιάτα σε αγαπημένα εστιατόρια, το βοδινό μεδούλι με το κόκκαλο με προζυμένιο ψωμί, μανιτάρι τουρσί, μουστάρδα και parsley salad. Ένα πλήρες γεύμα εδώ κυμαίνεται στα 40-60€ ανά άτομο.


Τηλέμαχος BBQ Club


Φραγκοπούλου 22 και Μ. Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, τηλ.: 2108076680
Από τους πρώτους διδάξαντες της κρεατοφαγίας, ο Τηλέμαχος συνεχίζει να σερβίρει κορυφαίο κρέας, σιτεμένο και μαγειρεμένο με περίσσια μαεστρία και χαρακτήρα. Μάλιστα το μενού του, εμπνευσμένο όσο λίγα δεν σταματά να εξελίσσεται και να μας προσφέρει ανά τακτά χρονικα διαστήματα νέες γεύσεις: πέρα λοιπόν από τα κλασσικά χειροποίητα λουκάνικα (βοδινό και πρόβειο κρέας ), τη νοστιμότατη μαγειρίτσα και το μοσχαρίσιο κιλότο με σος teriyaki, τις άριστες εντυπώσεις ενισχύουν πιάτα όπως ο βουνίσιος τράγος στη γάστρα με λιγκουίνι, οι παπαρδέλες με βοδινό ραγού, και τα μοσχαρίσια κότσια με σάλτσα από ασύρτικο σαντορίνης. Για ένα πλήρες γεύμα στον Τηλέμαχο, αν δεν προτιμήσετε τις πιο ακριβές του επιλογές (σπαλομπριζόλες και το chateaubriand) θα πληρώσετε 40€ με δικό τους, εμφιαλωμένο κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v