Οι αγαπημένες μας έθνικ γεύσεις στην Αθήνα

Από το Μεξικό μέχρι την Ταϋλάνδη και από τη Βραζιλία ως την Κίνα δοκιμάζουμε και προτείνουμε τις καλύτερες έθνικ διευθύνσεις στην Αθήνα.
Οι αγαπημένες μας έθνικ γεύσεις στην Αθήνα

του Νικόλα Γεωργιακώδη


Τα ταξίδια είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίσουμε τις γεύσεις και τα αρώματα των χωρών του κόσμου. Είναι όμως και ο μοναδικός; Ευτυχώς, όχι. Στην multi culti Αθήνα, οι κουζίνες του κόσμου κάνουν εδώ και χρόνια guest εμφανίσεις μέσα από έθνικ διευθύνσεις σε κάθε γωνιά της πόλης.
Είτε λοιπόν λαχταράτε μια μεξικάνικη quesadilla συνοδεία παγωμένης μαργαρίτας είτε μια μερίδα ζουμερά spring rolls μαζί με σάκε, η πόλη έχει μπόλικες διευθύνσεις που θα σας φιλοξενήσουν όπως πρέπει και θα οργανώσουν το δικό σας ταξίδι στις κουζίνες του κόσμου.


Maharaja Kitchen
Νοταρά 122, Πειραιάς, τηλ.: 210 4294117


Στη γειτονιά της Τρούμπας, κρύβεται ένα από τα κορυφαία – ίσως το κορυφαίο τώρα που το ξανασκεφτόμαστε – ινδικά της Αθήνας. Όσοι δεν πτοούνται από την μάλλον αποθαρρυντική εξωτερική εικόνα, πιάνουν ένα από τα τραπεζάκια με τα πορτοκαλί τραπεζομάντηλα στον επάνω όροφο και παραγγέλνουν τις αυθεντικές ινδικές λιχουδιές του σεφ από το Νεπάλ: Εξαιρετικό κοτόπουλο tikka masala, αφράτες πιτούλες naan που έρχονται σερβιρισμένες με διάφορες σως, κεμπάπ από αρνίσιο κιμά που έρχεται «τσιτσιριστό» στο μαντέμι, πιάτα με ρύζι μπασμάτι και γαρίδες, και πάει λέγοντας. Ο κατάλογος είναι τεράστιος, αλλά αν χρειάζεστε βοήθεια το σέρβις είναι πρόθυμο να λύσει όλες σας τις απορίες, όπως και να σας ρωτήσει πόσα μπαχαρικά θέλετε στο φαγητό σας. Η μεγάλη τηλεόραση στον τοίχο παίζει Bollywood, η μουσική είναι αυστηρά και μόνο ινδική, και οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 12€ το άτομο για λουκούλειο γεύμα με (εμφιαλωμένο) κρασί.

Rouan Thai
Νοταρά 131, Πειραιάς, τηλ.: 210 4294494


Συνεχίζουμε με… Τρούμπα, όμως αλλάζουμε χώρα. Διεκδικεί τις δάφνες του αυθεντικότερου ταϊλανδέζικου της πόλης, και όχι άδικα. Στο Rouan Thai θα έρθετε συστημένοι για τις εξαιρετικές γεύσεις αυθεντικής ταϊλανδέζικης κουζίνας, και μόνο, δίνοντας λιγότερη βάση στον μάλλον αδιάφορο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο ο οποίος μοιάζει βγαλμένος από περασμένη δεκαετία. Στα «οπωσδήποτε» του μενού σημειώστε την σούπα tom yam με κοτόπουλο, το πράσινο κάρι με κοτόπουλο ή μοσχάρι, το κίτρινο κάρι με γαρίδες, το κοτόπουλο με masaman κάρι, το μοσχάρι phanaeg curry (ίσως το καλύτερο πιάτο που δοκιμάσαμε), το ταϊλανδέζικο ρύζι με κοτόπουλο και αυγό, και την σαλάτα Som Tam, με καρότο, παπάγια, ντοματίνια τσέρι, ψιλοκομμένο αγγουράκι, κάσιους, αποξηραμένες γαρίδες και dressing που γίνεται όσο καυτερό θέλετε. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 17-20€ το άτομο, με ταϊλανδέζικη μπύρα Chang.

East Pearl
Απόλλωνος 2, Σύνταγμα, 210 3211218


To πρωτογνωρίσαμε – και αγαπήσαμε – στη Μαρίνα Ζέας, συνεχίζουμε να το τιμάμε στην multi-ethnic γευστική γειτονιά της Απόλλωνος, ακόμα και αν ο χώρος του είναι σαφώς πιο μικρός. Το East Pearl είναι ένα αυθεντικό κινέζικο εστιατόριο, με ποικιλία πιάτων τα οποία ενίοτε κλείνουν το μάτι στην βιετναμέζικη και καντονέζικη κουζίνα. Έδεσμα – σήμα κατατεθέν του η τραγανή πάπια, που πρώτα ψήνεται και μετά τηγανίζεται, και εξίσου «δυνατά» τα ατμιστά dumplings με γέμιση κιμά ή γαρίδα, τα λαχταριστά spring rolls, το τηγανιτό ρύζι που ταιριάζει άψογα με την πάπια και οι σούπες hot and sour and tum yum. Στον νέο κατάλογο εξέχουσα θέση κατέχει και το sushi: σούπερ επιλογές εκείνες με σολομό, τόνο και τηγανιτή γαρίδα. Στο East Pearl ένα λουκούλειο γεύμα θα σας κοστίσει περί τα 20€.


Μεξικάνος
Ευδήλου 15, Γουδή, τηλ.: 2107716900


Στο μεξικάνικο αυτό… ταβερνείο, η ατμόσφαιρα μας ταξιδεύει αμέσως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με πολύχρωμες σαύρες στους κιτρινωπούς τοίχους, πράσινα τραπεζάκια διάχυτα στον χώρο και διακοσμητικά καπέλα των Μάγιας και των Αζτέκων. Το κοτόπουλο με σάλτσα τεκίλας και οι quesadillas είναι αναμφίβολα τα highlight του μαγαζιού, ενώ εξίσου λαχταριστές (αν και καυτερές) είναι οι enchiladas με πιπεριές chipotle και οι enchiladas con pollo y Salsa mole (με καυτερή σάλτσα μπαχαρικών, πιπεριάς και μαύρης σοκολάτας). Στα must εδώ η εκπληκτική του μαργαρίτα σε διάφορες γεύσεις (φράουλα, λεμόνι, μάνγκο), όπως επίσης και οι σάλτσες guacamole και sour cream. Υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένων των cocktails.

Ancho Mexican Grill
Γυφτοπούλου 9 (Κολοκοτρώνη), Χαλάνδρι, τηλ.: 210-6801097


Συνεχίζουμε με την ίδια καυτερή μεξικάνικη συνταγή, με τη διαφορά ότι το εν λόγω μαγαζί στρέφεται περισσότερο στο street food. Δηλώνουμε λοιπόν για ακόμα μια φορά καυτερή υποταγή στα μπουρίτος του Ancho στο Χαλάνδρι. Εδώ επιλέγετε τη βάση που θέλετε (burrito, tacos, nachos κ.α.), προσθέτετε τη γέμιση (μοσχαράκι στη γάστρα, παραδοσιακό μοσχάρι, κοτόπουλο καυτερό, chilli con carne κτλ.) και ολοκληρώνετε με την απαραίτητη σάλτσα, απολαμβάνοντας το μπουρίτο σας στα άνετα ξύλινα τραπέζια του. Οι λάτρεις του καυτερού θα δοκιμάσουν τα όριά τους προσθέτοντας flaming habanero. Οι τιμές τους ξεκινούν από 5€, ενώ συνοδεύονται άψογα με μια δροσερή μαργαρίτα λεμόνι ή φράουλα (5€) και λαχταριστά νάτσος με τσίλι κον κάρνε και sour cream.


Αναχίτα
Χρ. Σμύρνης 3, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6891222


To βαπόρι από την Περσία έκανε στάση στο Χαλάνδρι για να παραδώσει διαφορετικό εμπόρευμα από εκείνο που όλοι γνωρίζαμε. Λιτός και απέριττος χώρος, διακοσμημένος με παραδοσιακά αντικείμενα , άψογο σέρβις και προσεγμένη κουζίνα είναι τα μυστικά συστατικά της επιτυχημένης συνταγής του Αναχίτα, που δανείζεται το όνομά του από την περσική θεά της γονιμότητας. Γόνιμες είναι και οι γεύσεις του, οι οποίες θα σας εκπλήξουν ευχάριστα. Για ορεκτικό δοκιμάστε Ναζχατούν, δηλαδή ψητή μελιτζάνα με σκόρδο, λαχματζούν με κρεμμύδι, κιμά και καυτερή πιπεριά και μαστοχιάρ, δηλαδή γιαούρτι με σκόρδο και αγγούρι (κάτι σαν το δικό μας τζατζίκι). Στα κυρίως συνιστούμε ζερέσκ πόλο (κοτόπουλο με ρύζι και φρακοστάφυλλο), σιρίν πόλο (κοτόπουλο με ρύζι με φλούδες πορτοκαλιού) και την ποικιλία κεμπάπ. Οι μερίδες είναι… γενναίες. Αν παρ’ όλα αυτά τις καταφέρετε και θέλετε γλυκάκι, τότε η καρυδόπιτα με περσικό παγωτό σαφράν είναι ό,τι πρέπει. Υπολογίστε 20€ ανά άτομο με κρασί.

Κίτρινος Σκίουρος
Δημητρέσσα 21, Ιλίσια, τηλ.: 210 7211586


Μικρός και πανέμορφος, o Κίτρινος Σκίουρος χορεύει γευστική… σάμπα σχεδόν μέσα στο άλσος, με ατμοσφαιρικό ντεκόρ που παραπέμπει σε γαλλικό μπιστρό, funky χρώματα και ζωγραφιές στους τοίχους, αναπαυτικούς καναπέδες με πολύχρωμα μαξιλαράκια, αλλά και τραπεζάκια έξω, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Στα του μενού τώρα, πολύ καλή η σαλάτα μάνγκο, όπως επίσης και η ποικιλία με πιτάκια γεμιστά με κοτόπουλο και με κιμά. Η φεσουάδα – κλασσικό βραζιλιάνικο πιάτο – σερβίρεται με 4 είδη κρέατος, μαύρα φασόλια, πορτοκάλι, σπανάκι και φαρόφα (τηγανιτό αλεύρι) και είναι ιδιαίτερα νόστιμη, ενώ το Μπιφίνιο, μοσχάρι με καρότο, μπέικον και sauce πορτοκάλι μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με κρεμμύδια και λευκό κρασί είναι εξαιρετικό. Οπωσδήποτε συνοδέψτε το γεύμα σας με μία βραζιλιάνικη καϊπιρίνια (8€). Για ένα βραζιλιάνικο γεύμα, στον Σκίουρο θα πληρώσετε περί τα 20€ (χωρίς το ποτό). Σημειώστε ότι διαθέτει και μενού 2 ατόμων, στην τιμή των 30 €, με σαλάτα της επιλογής σας, ορεκτικό με δύο κροκέτες γεμιστές με κιμά μοσχαρίσιο και δύο με κιμά κοτόπουλο, επιλογή κυρίως πιάτου ανάμεσα σε τρία διαφορετικά και ένα γλυκό της επιλογής σας.


Λεϊ λιμ λέι
Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ: τηλ: 211 7009383


Τούρκικη και πολίτικη κουζίνα εν Αθήναις, δια χειρός μιας κολεκτίβας με ρίζες τουρκικές, κουρδικές, και ελληνικές. Ακούγεται ενδιαφέρον, και είναι. Το Λεϊ λιμ λέι μπορεί να μην έχει κάτι ιδιαίτερο σαν χώρος, όμως το μενού του είναι… αλλού. Εδώ θα δοκιμάσετε κορυφαίο ταμπουλέ και τηγανιτές πατάτες, εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα με αρκετό σκορδάκι, νοστιμότατο εσμέ και ενδεχομένως το καλύτερο ισκεντέρ κεμπάπ της πιάτσας. Κορυφαίο επίσης το μπαμπαγκανούς κιοφτέ, όπως επίσης και τα τσιλμπίρ με σουτζούκι και αυγά και αλί ναζίκ με κεμπάπ και πουρέ μελιτζάνας. Οι μερίδες του είναι αρκετά γενναιόδωρες, γεγονός που σας κάνει να χορταίνετε με ποιοτικό και νόστιμο φαγητό πληρώνοντας κάτι λιγότερο από 12€ κατ’ άτομο συνοδεία ούζου, ρακής ή μπύρας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v