Οι καλύτερες μπουγάτσες της Θεσσαλονίκης

Δέκα κορυφαία μέρη στη Θεσσαλονίκη για να δοκιμάσετε τις καλύτερες μπουγάτσες στην πόλη, σε κάθε εκδοχή: Με κρέμα, τυρί, σπανάκι, κιμά ή… μπουγατσάν.
Οι καλύτερες μπουγάτσες της Θεσσαλονίκης
του Γιώργου Κόκουβα

Λεπτό, τραγανό φύλλο, παχιά γέμιση κρέμας, αλμυρές εκπλήξεις μυτζήθρας, κιμά ή φρέσκου σπανακιού και σοκολατούχο γάλα για τον σωστό θεσσαλονικιό ξενύχτη. Δοκιμάσαμε, ρωτήσαμε φίλους από τα βόρεια και εντοπίσαμε δέκα «μεγάλες» διευθύνσεις για να δοκιμάσετε γνήσια μπουγάτσα σε κάθε πιθανή εκδοχή της στην Θεσσαλονίκη. 

Μπουγάτσα ο Γιάννης 
Μητροπόλεως 106, τηλ: 2310257375
Ο θρύλος του κέντρου που «στρώνει» τα στομάχια των ξενύχτηδων στα πέριξ του Λευκού Πύργου εξυπηρετεί ουρές από το βράδυ ως το πρωί και σερβίρει μία από τις καλύτερες μπουγάτσες με μερέντα, με κρέμα ή με συνδυασμό των δύο γλυκών γεύσεων. Για τους φίλους των αλμυρών γεύσεων, δοκιμάστε μπουγάτσα με τυρί, σπανάκι ή κιμά – από 1,80€. Σημειώστε ότι αυτόν τον μήνα, ο «Γιάννης» κάνει διακοπές και θα επιστρέψει στις επάλξεις από 23/8. 

Μπουγάτσα Δήμος 
Αγίου Σπυρίδωνος 25, Τριανδρία, τηλ: 2310929920
Σε ατμόσφαιρα παλιού αναψυκτήριου, ο κύριος Δήμος στην Τριανδρία φτιάχνει καθημερινά χειροποίητη λαχταριστή μπουγάτσα με παχιά, αφράτη κρέμα και τραγανό φύλλο. Δοκιμάστε και αυτή με την μερέντα – οι μπουγάτσες κυμαίνονται στα 1,70-2€. 



Παραδοσιακό 
Με τις δύο νόστιμες γωνιές του στο κέντρο, αυτές στην πλατεία Αριστοτέλους και στην οδό Κούσκουρα, το Παραδοσιακό μπήκε στο χάρτη της θεσσαλονικιώτικης μπουγάτσας δυναμικά. Αχνισμένες μπουγάτσες κρέμας, «χωριάτικες» μπουγάτσες με σπανάκι και πάντα τραγανό φύλλο είναι ό,τι πρέπει για πρωινό, στα άνετα τραπεζάκια και τον κομψό χώρο κάθε καταστήματος. Θα βρείτε επίσης ένα σωρό χωριάτικες πίτες, αλλά και αρτογλυκίσματα, σάντουιτς, κρέμες και γιαουρτοδημιουργίες. 

Ουζούνης 
Πασαλίδη 158, Καλαμαριά, τηλ: 231044075
Στον όμορφο, και εντελώς μοντέρνο μετά την πρόσφατη ανανέωση, χώρο του Ουζούνη στην Καλαμαριά, θα απολαύσετε την κλασική μπουγάτσα με κρέμα, πάντα με χειροποίητο φύλλο, αλλά και τις αλμυρές εκδοχές με κιμά, σπανάκι ή τυρί. Άξιο… μασήματος και το κρουασάν σοκολάτας με λευκή πραλίνα και ξηρούς καρπούς, κομμένο α λα μπουγάτσα. 



Σάκης
Λεωφ. Στρατού 26, τηλ: 2310852141 
Γνωστός για την πίτσα του με την μυστική γλυκιά σος, την οποία κόβει σε κομματάκια σαν να ήταν μπουγάτσα, ο «old school» Σάκης ωστόσο διαθέτει και ωραιότατη μπουγάτσα – δοκιμάστε την κρέμα με περιχυμένη πραλίνα, ό,τι πρέπει για γλυκό κλείσιμο στο ξενύχτι στην περιοχή της λεωφόρου Στρατού. 

Μπουγάτσα Κατσέλης 
Αγίων Πάντων 20, Αμπελόκηποι, τηλ: 2310556105
Σταθερή «καβάτζα» στους Αμπελόκηπους, ο Κατσέλης λειτουργεί σε 24ωρη βάση και μας βοηθά να ανακτήσουμε δυνάμεις με δυνατές μπουγάτσες σε γενναιόδωρες μερίδες, αλλά και πολλά ακόμα καλούδια, όπως το σουφλέ κοτόπουλου, η γεμιστή ζύμη με μπιφτέκι, τα πεϊνιρλί και η ζαμπόν-κασέρι με κρέμα γάλακτος.



Ανώτερον
Αγ. Δημητρίου 59, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310264064
Μια οικογένεια Σερραίων κουβάλησε την παράδοση της μπουγάτσας στη Θεσσαλονίκη και την μοιράζεται με όλη την πόλη στα υποκαταστήματα του «Ανώτερον». Στο κεντρικό, αυτό της Αγίου Δημητρίου, έχουμε δοκιμάσει μία από τις πιο μερακλίδικες μπουγάτσες, με παχιά κρέμα από ολόπαχο γάλα και νότες από διάφορα μπαχαρικά. Δεν υστερούν καθόλου οι αλμυρές μπουγάτσες με τυρί ή φρέσκο σπανάκι. 

Estrella
Παύλου Μελά 48, τηλ: 2310272045
Εδώ δεν θα βρείτε αυθεντική, παραδοσιακή μπουγάτσα, αλλά αυθεντικό και… μοντέρνο μπουγατσάν, την εκδοχή δηλαδή που έγινε γνωστή για το πάντρεμα της κρέμας μπουγάτσας με το κρουασάν. Στοιχίζει από 4-4,50€ και θα το βρείτε σε απλή εκδοχή, σε σοκολατένια, και σε παγωτό, με τη δυνατότητα προσθήκης φρέσκων φρούτων και καραμελωμένων ξηρών καρπών. 



Σερραϊκόν 
Μπουγάτσα κρέμα, σπανάκι-τυρί, απλό σπανάκι, γλυκιά λουσμένη με σοκολάτα, μίνι μπουγατσάκια με κρέμα και τυρένια μπουγάτσα με μυτζήθρα βρίσκουμε στην γνωστή αλυσίδα Σερραϊκών αρτονοστιμιών. Θα τα βρείτε στις εξής διευθύνσεις: Βασιλέως Ηρακλείου 35, Φράγκων 2, Μάρκου Μπότσαρη 99 και Γρ. Λαμπράκη 79. Η μπουγάτσα στοιχίζει 2€ - αξίζει να δοκιμάσετε και την παραδοσιακή τυρόπιτα κουρού (1,60€). 

Σπιτικό 
Αριστοτέλους 11, τηλ: 2310272397
Στα τραπεζάκια που απλώνει το Σπιτικό πάνω στην πλατεία Αριστοτέλους, δοκιμάζουμε από τις 6.00 το πρωί ως αργά το βράδυ νόστιμη μπουγάτσα, αλλά και ωραία σάντουιτς, τορτίγιες, ντόνατς και ιδιαίτερους φυσικούς χυμούς – δοκιμάστε τον χυμό ρόδι ή, αν ανήκετε στους «μερακλήδες», επιμείνετε στη συνταγή «μπουγάτσα με σοκολατούχο γάλα».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v