5 μοντέρνες ταβέρνες που πρέπει να δοκιμάσετε

Υπέροχη πειραγμένη ελληνική κουζίνα, όμορφοι χώροι και τραπεζάκια έξω σε πέντε ωραία μοντέρνα ταβερνάκια από τα Πετράλωνα ως την Αργυρούπολη.
5 μοντέρνες ταβέρνες που πρέπει να δοκιμάσετε
της Ηρώς Κουνάδη 

Τι κάνει μια ταβέρνα «μοντέρνα»; Οι πειραγμένες γεύσεις, που βασίζονται μεν στην ελληνική κουζίνα, αλλά δε διστάζουν να την εμπλουτίσουν με λίγες και καλές δημιουργικές πινελιές όπου κρίνουν απαραίτητο. Το όμορφο, όσο πρέπει ντιζαϊνάτο περιβάλλον, που συνυπολογίζεις μαζί με το φαγητό στους λόγους της (δεύτερης και τρίτης) επίσκεψής σου. Και, βέβαια, το σωστό value for money: Δεν είναι τόσο φθηνή όσο ένα παραδοσιακό ταβερνάκι, ούτε τόσο ακριβή όσο ένα γκουρμέ εστιατόριο. Είναι ακριβώς στο ενδιάμεσο, και κατά προτίμηση φθηνή για αυτό που τρως. Τα αυστηρά μας κριτήρια τα πληρούν με το παραπάνω και οι πέντε μοντέρνες ταβέρνες που ακολουθούν. 

Χρύσα Χρύσα 
Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 213 0356879

Πού καθόμαστε; Σε τραπεζάκια έξω στο φαρδύ πεζοδρόμιο ή στον όμορφο, minimal εσωτερικό χώρο με το μωσαϊκό στο πάτωμα, τα γλαστράκια με τα λουλούδια και τις λίγες και καλές βιομηχανικές λεπτομέρειες που δε «βαραίνουν» το μάτι.
Τι θα πάρουμε; Υπέροχες δημιουργίες «πειραγμένης» και μη ελληνικής κουζίνας, σαν τη σαλάτα με φακές και γαύρο αρωματισμένο με δυόσμο, το φρικασέ με αρνάκι και λαχανικά, το ριζότο με γαρίδες, άνηθο και ούζο και τις σιουφιχτές μακαρούνες με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού. Οπωσδήποτε αφήνετε χώρο στο τέλος για το cheesecake με μέλι της Χρύσας, που αγγίζει διαστάσεις αθηναϊκού θρύλου.
Λογαριασμό παρακαλώ: Στα 22-25€ το άτομο, με ποτήρι ή χύμα κρασί. 

Ανθός Γεύσεων 
Ευαγγελιστρίας 96, Καλλιθέα, τηλ.: 2130 271631
(*) Επιστρέφει από τις διακοπές του την 1η Σεπτεμβρίου

Πού καθόμαστε; Σε έναν πανέμορφο φωτεινό χώρο, που παντρεύει το βιομηχανικό design με τις ρουστίκ λεπτομέρειες σε ένα σούπερ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
Τι θα πάρουμε; Νοστιμιές ελληνικής κουζίνας με μερικές γκουρμέ πινελιές, όλες ανεξαιρέτως βασισμένες σε ελληνικά τοπικά προϊόντα –εξ ου και το μενού αλλάζει τακτικά, με βάση την εποχικότητα των υλικών. Στα «οπωσδήποτε» τα βουβαλίσια μπιφτεκάκια, η πράσινη σαλάτα με αχλάδι και μπέικον και τα σουτζουκάκια μανιταριών.
Λογαριασμό παρακαλώ: Στα 20-22€ το άτομο, με χύμα κρασί.

Μονοκατοικία
Φιλικής Εταιρείας 39, Κάτω Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6819109

Πού καθόμαστε; Στην καταπράσινη αυλή μιας χαλανδριώτικης μονοκατοικίας χάρμα οφθαλμών, κάτω από την σκιά των δέντρων με τα τζιτζίκια για soundtrack.
Τι θα πάρουμε; Πεντανόστιμες συνταγές δημιουργικής κουζίνας που «πατάει» στην ελληνική παράδοση, και αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τα φρέσκα υλικά της. Μια δοκιμή αξίζουν το ριζότο με πεπόνι, προσούτο Ευρυτανίας και πετιμέζι, το λαυράκι με πέρλες λεμονιού, το Κοτόπουλο Μουσελίνα με μετσοβόνε, αποξηραμένα σύκα και φιστίκια Αιγίνης και το χταπόδι με βινσάντο, γλυκάνισο και πράσινη φάβα.
Λογαριασμό παρακαλώ: Στα 25€ περίπου το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Ελιά
Μαρ. Γερουλάνου 85, Αργυρούπολη, τηλ.: 210 9960100

Πού καθόμαστε; Σε όμορφα τραπεζάκια καφενείου που απλώνονται έξω, στο ξύλινο ντεκ του, ή στον προσεγμένο και φωτεινό εσωτερικό του χώρο, με τους τόνους του λευκού και του λαδί να κυριαρχούν.
Τι θα πάρουμε; Νόστιμη ελληνική κουζίνα με πολίτικες πινελιές, και συνταγές που παρασκευάζονται με υλικά από την ελληνική επαρχία. Στα highlights συγκαταλέγονται τα τηγανιτά κολοκυθάκια σε sticks, οι αφράτοι ντοματοκεφτέδες, ο καγιανάς με καπνιστό χοιρινό και γραβιέρα Νάξου, οι αφράτοι ντοματοκεφτέδες με δυόσμο, τα αυγά με πατάτες και απάκι και η πικάνια με πουρέ πατάτας.
Λογαριασμό παρακαλώ: Στα 17-20€ το άτομο, με χύμα κρασί. 

Γκαλερί του Μεζέ 
Δημοσθένους 18, Περιστέρι, τηλ.: 210 5720047

Πού καθόμαστε; Στον πληθωρικό, χρωματιστό εσωτερικό του χώρο, ή στα (λιγότερο εντυπωσιακά, αλλά περισσότερο… καλοκαιρινά) τραπεζάκια που απλώνει έξω, ανάμεσα σε φυλλωσιές.
Τι θα πάρουμε; Καταπληκτικές δημιουργίες που ξεκινούν από την ελληνική παράδοση για να την «πειράξουν» τόσο όσο χρειάζεται για να είναι ενδιαφέρουσες χωρίς να ξενίζουν. Ορίστε μερικά παραδείγματα: Ριζότο με τσίλι, αβοκάντο, φρέσκο κόλιανδρο, ξύσμα μοσχολέμονου και πέστο φέτας. Κουνελάκι κοκκινιστό με μανιτάρια και θυμάρι. Σαλάτα με τοματίνια, πατάτες baby, φρέσκο κρεμμύδι, avocado, ξύσμα μοσχολέμονο και βινεγκρέτ φρέσκου κόλιανδρου. Χειροποίητα μπρουσκετίνια ζυμωμένα με αρσενικό τυρί Νάξου, κρέμα ντομάτας, απάκι κοτόπουλο και τσοπανίσιο τυρί αρωματισμένο με μαστίχα. Πεινάσατε;
Λογαριασμό παρακαλώ: Γύρω στα 20€ το άτομο, με δικό τους κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v