Street food στη Θεσσαλονίκη: Οι top διευθύνσεις

Η κορυφαία μπουγάτσα, το καλύτερο φαλάφελ, οι πιο λαχταριστές κρέπες και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα καλύτερα street food της Θεσσαλονίκης.
Street food στη Θεσσαλονίκη: Οι top διευθύνσεις
Πίτσα ιταλική ή πίτσα old school, με αφράτη «ελληνική» ζύμη και γλυκιά σάλτσα; Αραβική πίτα με φαλάφελ ή κυπριακή με λεπτοκομμένο μπριζολάκι και σάλτσα μπάρμπεκιου; Γλυκιά κρέπα σε έξτρα λαρτζ διαστάσεις, ή μπουγάτσα με μερέντα, κρέμα και κανέλα; Πόσα διλήμματα χωρούν σε μια θεσσαλονικιώτικη βόλτα; Πολλά, είναι η απάντηση. 

The Last Slice
Προξένου Κορομηλά 1, τηλ: 2311 242266

Στην αρχή της ζωντανής πιάτσας της Προξένου Κορομηλά, το the Last Slice είναι μια γωνιά… Ιταλίας, με την τέντα του στα χρώματα της ιταλικής σημαίας και τα γιγάντια κομμάτια αυθεντικής ιταλικής πίτσας να πλημμυρίζουν μυρωδιές ολόκληρη τη γειτονιά. Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, εμείς δίνουμε ανεπιφύλακτα ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή με τον κιμά ή την παντσέτα, στην Parma με μοτσαρέλα και ωμό προσούτο, στην καυτερή Diablo και στην Gorgonzoliana για έξτρα τυρένια γεύση. Στον μεγάλο ξύλινο πάγκο θα βρείτε λάδια διαφορετικών γευστικών αποχρώσεων για να πειραματιστείτε περιχύνοντας την πίτσα σας. Το κάθε κομμάτι (ουσιαστικά περί το ¼ μιας πίτσας) στοιχίζει 2,20-2,50€. Σημειώστε μόνο ότι αυτές τις μέρες το «Τελευταίο Κομμάτι» ξεκουράζεται –θα επιστρέψει στις επάλξεις από τις 18 Αυγούστου. 

Οδοντογλυφίδα 
Παύλου Μελά 20, τηλ: 2310 224399

Ένα σούπερ νόστιμο και άκρως ενδιαφέρον υβρίδιο μοντέρνου μεζεδοπωλείου και streetfood-άδικου, η Οδοντογλυφίδα μας σερβίρει, πέρα από τον κλασικό γύρο, τα σουβλάκια και τα σάντουιτς, ενδιαφέρουσες ιδέες όπως οι σαλάτες σε… χωνάκι, η μακαρονάδα του Βέγγου και ο σαλονικιώτικος γύρος στη σχάρα. Θα βρείτε επίσης ζουμερά burgers και τυλιχτά σε τορτίγια ή πίτα. Έχει και έναν συμπαθέστατο χώρο, με πινελιές που παραπέμπουν στο βιομηχανικό design, αν θέλετε να απολαύσετε το street food σας… μέσα. Τα τυλιχτά και τα σάντουιτς κυμαίνονται στα 2€ και οι μερίδες στα 6€. 

Falafel House 
Αλ. Σβώλου 54, τηλ.: 2310 238091

Η φαλαφελο-λατρεία καλά κρατεί και στην Θεσσαλονίκη, με το Falafel House να φέρνει αέρα ανατολίτικο και λαχταριστά ρεβυθοκεφτεδάκια με μπαχάρια και μυρωδικά στην καρδιά της Αλεξάνδρου Σβώλου. Εδώ θα διαλέξετε το μέγεθος της πίτας σας (από 2,30€ η μικρή έως 2,70€ η μεγάλη) και τα συνοδευτικά που θα… τυλιχτούν μαζί με τα φαλάφελ σας: Δροσερό ταμπουλέ ή τραγανή φατούς; Απαλό χούμους ή ιδιαίτερο μπαμπαγκανούς από μελιτζάνες; Μια δοκιμή αξίζει επίσης το λαχματζούν, όπως και οι χυμοί μάνγκο ή ρόδι –για πιο ολοκληρωμένα αυθεντική εμπειρία βέβαια, το φαλάφελ το συνοδεύουμε με (δυσεύρετο στην Ελλάδα) αϊράνι, που είναι ένα είδος γιαουρτιού σε ρόφημα. Δεν αρέσει σε όλους, αλλά δεν θα μάθετε ποτέ αν δεν το δοκιμάσετε. 

The Munchies 
Αριστοτέλη Βαλαωρίτου 31, τηλ.: 2310 535373

Στην hip πιάτσα της Συγγρού-Βαλαωρίτου, το Munchies φροντίζει τα νυχτερινά μας… munchies (λιγούρες, ελληνιστί) με γιγαντιαία σάντουιτς να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Ένα από αυτά, το μπριζολάκι BBQ, με την ομώνυμη σως και το τέλεια ψημένο μπριζολάκι του, έχει πάρει διαστάσεις θρύλου στη Θεσσαλονίκη –και όχι άδικα. Έχει κι έναν μικρό και συμπαθητικό εσωτερικό χώρο με τραπεζάκια στα οποία τα βράδια γίνεται λαϊκό προσκύνημα, λόγω (και) της στρατηγικής του θέσης. Μπορείτε κάλλιστα να το τιμήσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας: λειτουργεί καθημερινά από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 4.00 το πρωί.

Κρέπα Valentino
Δημητρίου Γούναρη 25, Πλατεία Ναυαρίνου, τηλ.: 2310 284031
Όσοι υπήρξατε φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, πιθανότητα χαμογελάσατε με νοσταλγία –ίσως και με λίγο σάλιο να τρέχει– διαβάζοντας το όνομά του. Στους υπόλοιπους, να σας συστήσουμε τον Valentino: Θρυλική κρεπερί στην πλατεία Ναυαρίνου, φτιάχνει εξαιρετικές κρέπες σε extra large διαστάσεις, με καταπληκτική γλυκιά ζύμη και ποσότητες σοκολάτας που θα ικανοποιήσουν και τους πιο chocaholics εξ υμών. Οι πρωτάρηδες, δοκιμάστε εκείνη με nutella-μπισκότο-maltesers, θα μας θυμηθείτε.

Μπουγάτσα Γιάννης
Μητροπόλεως 106, τηλ.: 2310 257375

Άλλος ένας θεσσαλονικιώτικος θρύλος, ο Γιάννης –θα σας πουν πολλοί– έχει την καλύτερη μπουγάτσα της πόλης. Και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε; Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι ουρές που σχηματίζονται στην πόρτα του, και οι μάχες που δίνονται για τα τραπεζάκια του. Ξεκινήστε με ονειρεμένη μπουγάτσα με κιμά, λουσμένη στο γιαούρτι και πασπαλισμένη με ρίγανη, και συνεχίστε με γλυκιά –που σημαίνει, κρέμα, Μερέντα, ζάχαρη άχνη και κανέλα. Ανοίγει στις 20.00 το βράδυ, κλείνει στις 15.00 το επόμενο μεσημέρι (ναι, μπορείς να το πεις και παράξενο το ωράριό του). Σημειώστε ότι είναι κι αυτό κλειστό για διακοπές αυτές τις μέρες –θα επιστρέψει στις 23 Αυγούστου. 

Πίτσα Σάκης
Λεωφ. Στρατού 26, τηλ. 2310 852141

Αγαπημένος προορισμός των θεσσαλονικιών ξενύχτηδων, ο Σάκης είναι ο βασιλιάς της πίτσας –της παλιάς, κλασικής, old school πίτσας που έφτιαχναν οι πιτσαρίες της γειτονιάς, με την αφράτη ζύμη. Το μυστικό του, όμως, δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στη σάλτσα του, που είναι συγκλονιστική, είναι μυστική, είναι γλυκιά και λίγο πικάντικη ταυτόχρονα. Επιλογές σε γεύσεις δεν υπάρχουν, η συνταγή είναι μία: ζαμπόν-τυρί-μπέικον-σουτζούκι-σάλτσα στην κανονική της βερσιόν, ελιές-πιπεριές-φρέσκια ντομάτα-σάλτσα στη βετζετέριαν, η οποία κυκλοφορεί τις περιόδους που ο κόσμος νηστεύει. Τρώγεται με το κομμάτι, είτε κομμένη σε μικρότερα, τετράγωνα κομματάκια σαν μπουγάτσα, είτε «παραδοσιακά» στο χέρι, σαν ατομική πίτσα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v