Φθηνά μεζεδάκια σε υπέροχες ταράτσες στην Αθήνα

Στα Πετράλωνα, το Παγκράτι και το Χαλάνδρι ξετρυπώσαμε ωραιότατες και δροσερές ταράτσες για τσιμπούσια που δεν κοστίζουν καθόλου ακριβά.
Φθηνά μεζεδάκια σε υπέροχες ταράτσες στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί στην πλειοψηφία των αθηναϊκών ταρατσών η ωραία θέα να «τσιμπάει» από λίγο έως πολύ τις τιμές, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να απολαύσουμε ωραιότατα, οικονομικά μεζεδάκια… αφ’ υψηλού. Ιδού πέντε πανέμορφες και δροσερές αθηναϊκές ταράτσες για τα low budget τσιμπούσια της παρέας.

Μπακαλοταβέρνα
Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι

Ίσως η ωραιότερη ταράτσα στο Χαλάνδρι, είναι ταυτόχρονα και μια από τις πιο ιδιαίτερες διευθύνσεις της περιοχής: Σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με έμφαση στην Κρήτη και τη Μάνη, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, δεν διαθέτει τηλέφωνο, δεν κάνει κρατήσεις και προτιμά τα μεζεδάκια από τα κυρίως πιάτα. Οι γευστικές προτάσεις αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα, αλλά αν τα πετύχετε στις χειρόγραφες σελίδες του τετραδίου-μενού, αξίζει να δοκιμάσετε τα εξής: την πικάντικη μελιτζάνα γιαουρτλού στο πήλινο, τα λουκάνικα, τη μεσσηνιακή σφαέλλα (αλμυρό τυρί) και το κοντοσούβλι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο, με τσιπουράκι που ταιριάζει με την ατμόσφαιρα και τους μεζέδες ή ωραίο χύμα κρασί.

Επ’ Αυλή
Αρχιμήδους 14, Παγκράτι, τηλ: 210 7014836

Μια παλιά χαριτωμένη μονοκατοικία στην διαρκώς ανερχόμενη γειτονιά του Παγκρατίου κρύβει μια από τις αγαπημένες μας –και σχετικά μυστικές– αθηναϊκές ταράτσες. Στην Επ’ Αυλή θα δοκιμάσετε τίμιες γεύσεις σε πολύ καλές τιμές, με έξτρα μπόνους την πανοραμική θέα στον καταπράσινο λόφο του Αρδηττού. Οι συνταγές εμπνέονται από την παράδοση διάφορων τόπων: χοιρινός λαιμός με φασκόμηλο και μέλι από τη Μάνη, μελιτζάνα γεμιστή με λαχανικά και σερβιρισμένη με γιαουρτάκι και πάπρικα, κοκκινιστό μοσχαράκι με γραβιέρα και πιπεριές, παστίτσιο λαχανικών και γλώσσα με ψητά λαχανικά και σος πορτοκάλι. Ο κατάλογος ανανεώνεται ανάλογα με τα φρέσκα υλικά της κάθε εποχής, οι δε τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο με χύμα κρασί.

To Kreas
Δημοφώντος 96, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 2103247028

Στη γνωστή και αγαπημένη ταρατσούλα των Άνω Πετραλώνων την τιμητική της έχει (προφανώς) η κρεατοφαγία. Τα παϊδάκια με σάλτσα από μπαλσάμικο, τα καλοψημένα, ζουμερά μπιφτέκια, η κρεατόσουπα με καπνιστό μπούκοβο, το μπιφτέκι κοτόπουλο με κόλιανδρο και πιπερόριζα, η πικάνια από black angus και το προσεγμένο σουβλάκι από μοσχάρι γάλακτος με σος πιπεριού συγκαταλέγονται στα highlights του μενού. Συνδυάστε με μπύρα Σαντορίνης και κλείστε με τα λαχταριστά γλυκά ημέρας, υπολογίζοντας περί τα 20€ κατ’ άτομο (ή και λιγότερα, αν περιοριστείτε σε λίγα και καλά).

Η Ταβέρνα του Διοματάρη
Δημοφώντος 80, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3455505

Παραμένουμε στα Άνω Πετράλωνα, αλλά αυτή την φορά ταξιδεύουμε νοερά ως την Κρήτη, με εφαλτήριο ένα από τα πιο αυθεντικά –και πιο ωραία– κρητικά στέκια της Αθήνας, με τον πιο απολαυστικό πληθωρικό ιδιοκτήτη επί της υποδοχής. Στην όμορφη ταράτσα του η τσικουδιά ρέει άφθονη, μαζί με τον Μαρουβά (αυτό το υπέροχο παλαιωμένο και σούπερ δυνατό χανιώτικο κρασί που δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα), η μουσική είναι συχνά ζωντανή (αλλά πάντα χωρίς μικρόφωνα) και το γαμοπίλαφο το καλύτερο που έχετε δοκιμάσει εντός αττικών συνόρων. Στα του μενού, αξίζει να σημειώσετε, εκτός από το γαμοπίλαφο, το μυρωδάτο απάκι, το χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια (χωρίς φύλλο) και τις κομμένες στο χέρι πατάτες με στάκα. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, με χανιώτικο κρασί και κερασμένη τσικουδιά.

Μυλόλιθος
Πανόρμου 20, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 6465731

Στεγάζεται σε μια κουκλίστικη πέτρινη μονοκατοικία στην αρχή της Πανόρμου, η οποία διαθέτει –εκτός από την όμορφη, λουλουδιασμένη αυλή της– και μια πολύ χαριτωμένη και έξτρα δροσερή ταράτσα. Στα τραπεζάκια της καταφτάνουν νοστιμότατα μεζεδάκια –δεν θα δείτε κυρίως πιάτα, παρά μόνο μια καλή επιλογή από σαλάτες, ορεκτικά, κρεατομεζέδες και ψαρομεζέδες, σε ικανοποιητικές ποσότητες. Στους μεζέδες που αξίζει να δοκιμάσετε συγκαταλέγονται το αρνάκι γκιούλμπασι, το κριθαρότο με χταπόδι, τα χοιρινά φιλετάκια σε αφράτες πιτούλες, οι τηγανητές πατάτες που έρχονται σε… μίνι φριτέζα και η δροσερή σαλάτα Μυλόλιθος με ρόκα, μαρούλι, σος ροδιού και σταφύλι. Το γλυκό έρχεται κερασμένο στο τέλος ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ κατ’ άτομο με χύμα κρασί.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v