Πού θα φάτε τις καλύτερες μπριζόλες

Σταυλίσιες, γάλακτος, Rib Eye και T-bone, ζουμερές και καλοψημένες σε γενναίες μερίδες για απαιτητικούς. Βρήκαμε τις καλύτερες μπριζόλες σε οκτώ διευθύνσεις.
Πού θα φάτε τις καλύτερες μπριζόλες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η υπόθεση «κορυφαία μπριζόλα» δεν είναι εύκολη. Από τον χασάπη, μέχρι τον ψήστη, το ευλογημένο τούτο κρέας περνά από μια διαδικασία η οποία καθορίζει και την τελική της ποιότητα και γεύση όταν καταλήξει στο πιάτο μας συντροφιά με ένα βουνό από τηγανιτές πατάτες.

Για να τη βρούμε, χρειάστηκε αρκετός κόπος. Δεν είναι λίγα τα μαγαζιά στην Αθήνα και τα προάστια που σερβίρουν μπριζόλες, αντιθέτως έχει γεμίσει ο τόπος. Λίγα είναι αυτά όμως τα οποία σε κάνουν να αναφωνείς «ω, θεοί, τι μπριζόλα ήταν αυτή!». Για να τα βρούμε, χρειάστηκε να… αποκεντρωθούμε λίγο. Δεν πειράζει, αξίζουν την απόσταση.

Ιδού!

Χρύσανθος
Μεταμορφώσεως και Κολοκοτρώνη 10, Πεντέλη, τηλ: 210 8043342
Στα σύνορα Βριλησσίων και Πεντέλης, ο Χρύσανθος αποτελεί must επιλογή για σούπερ μπριζόλες. Το μενού του σύντομο και απλό. Ξεκινάει με «κλασσικές» σαλάτες (χωριάτικη, λάχανο/καρότο, χόρτα) , φέτα, πατάτες, τζατζίκι και χωριάτικο λουκάνικο, ενώ τα κύρια πιάτα μονοπωλούνται από το εξαιρετικό μοσχαρίσιο κρέας σε τρεις εκδοχές: Μπριζόλα γάλακτος, σταβλίσια και φιλέτο - ψημένα όπως θα του τα ζητήσετε. Αν καταφέρετε και κρατήσετε χώρο, ο Χρύσανθος σερβίρει και σπιτικά γλυκά όπως λαχταριστό γαλακτομπούρεκο και καρυδόπιτα. Μαζί με κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25€ ανά άτομο.

Παπουτσής
Μάρκου Μπότσαρη 8, Πεντέλη, τηλ: 210 8040772

Ο ορισμός της cult οικογενειακής χασαποταβέρνας, ο Παπουτσής φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’60 στον περιποιημένο χώρο του, στον οποίο σερβίρει σούπερ γιγαντιαίες μοσχαρίσιες μπριζόλες. Εξαιρετική η μπριζόλα γάλακτος, αλλά αν θέλετε να τιμήσετε την ταβέρνα όπως της αξίζει παραγγείλετε την T-Bone και… χορτάστε άνετα δύο άτομα. Άριστο κρέας, άριστο ψήσιμο. Οι τηγανιτές πατάτες, οι σαλάτες (χόρτα/χωριάτικη) και το τζατζίκι θα συνοδεύσουν αρμονικά το λουκούλειο γεύμα σας, ενώ ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ ανά άτομο με μπύρα ή χύμα κρασί.

Μουριές
Πλατεία Σταμάτας, τηλ. 210 6218012

Ακόμα μια γνήσια ελληνική χασαποταβέρνα, η οποία σερβίρει εξαιρετικά ορεκτικά, και ακόμα καλύτερες μπριζόλες σχάρας σε μία άκρως οικογενειακή ατμόσφαιρα. Εδώ η ψησταριά βγάζει σούπερ φρέσκιες μπριζόλες (μοσχαρίσιες και χοιρινές) τις οποίες μάλιστα μπορείτε να δείτε διακριτικά να ψήνονται, αλλά και εξαιρετικά παϊδάκια για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Στα ορεκτικά ξεχωρίζουν η εκπληκτική τυρόπιτα και σπανακοτυρόπιτα. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 17-20€ ανά άτομο με κέρασμα γλυκάκι.

Αρτζεντίνα
Μπιττάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνος, τηλ.: 22940 66476

Το αργεντίνικο steakhouse - «ναός» για τους κρεατοφάγους της Αθήνας και των προαστίων σερβίρει ίσως το καλύτερο κρέας που έχουμε δοκιμάσει σε αυτήν την τιμή. Μην παρασυρθείτε και παραγγείλετε πολλά ορεκτικά, γιατί θα είναι κρίμα να μην εστιάσετε και να μην απολαύσετε όπως πρέπει τις υπέροχες μπριζόλες του (μοσχαρίσιες – σταβλίσιες), οι οποίες αργοψήνονται στα κάρβουνα για ώρες. Καλό θα είναι να τηλεφωνήσετε μία ώρα πριν πάτε για να «κλείσετε» το μοσχάρι σας - ήτοι να παραγγείλετε την ποσότητα του κρέατος που θέλετε για κυρίως, για να αρχίσει να ψήνεται. Υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο, με κρασί.

Άγιος Μερκούριος
Α΄Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ: 210 8169617

Μεγάλη η… χάρη αυτής της εξοχικής ταβέρνας στη Βαρυμπόμπη, η οποία με φόντο την καταπράσινη Πάρνηθα και με πανέμορφη θέα στην πόλη, σερβίρει μοναδική σταβλίσια μπριζόλα και εξαιρετικά ξεροψημένα παϊδάκια – κόλαση. Τα δύο αυτά πιάτα αποτελούν από μόνα τους λόγο για να έρθετε μέχρι εδώ, αλλά εμείς θέλουμε να προσθέσουμε στο τσιμπούσι και την χειροποίητη τηγανιτή τυρόπιτα, τις φοβερές φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες, τα τραγανά κολοκυθάκια και την ωραιότατη τυροκαυτερή. Ο λογαριασμός με κρασί δε ξεπερνά τα 15€ ανά άτομο.

Τρίγωνο
Αθηνών 36, Καλύβια, τηλ: 2299048540

Άνοιξε πριν από δύο και κάτι δεκαετίες και συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι σήμερα να κόβει και να ψήνει σούπερ κρέατα σε χορταστικότατες μερίδες. Στο Τρίγωνο θα δοκιμάσετε όλα τα καλά μιας χασαποταβέρνας που σέβεται εαυτόν και πελάτες: σούπερ μπριζολάκια προβατίνας, ζουμερά και μαλακά χωρίς μυρωδιές, εξαιρετική σταβλίσια μοσχαρίσια μπριζόλα, χοιρινή μπριζόλα – υπερπαραγωγή, καθώς και πικάντικο λουκάνικο, άψογο κοκορέτσι και κοντοσούβλι από ποδαράκια και χεράκια αρνιού. Ειδική μνεία αξίζουν και τα παϊδάκια του, καλοψημένα και τραγανά. Από τα παρελκόμενα ξεχωρίζουν τα τηγανιτά κολοκυθάκια και οι φρέσκιες πατάτες. Υπολογίστε περί τα 20-25€ ανά άτομο με κρασί.

Base Grill
Κων/πόλεως 64, Περιστέρι, τηλ: 210 5757455

Το Base Grill, σταθερή αξία κρεατοφαγίας, ποντάρει στο τέλεια ψημένο κρέας, και στις «σταρ» του μενού του, δηλαδή τη σπαλομπριζόλα, το «βραζιλιάνικο» μοσχάρι (από τα ακριβότερα του καταλόγου) και οτιδήποτε μοσχαρίσιο και τα καταφέρνει περίφημα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη συνταγή της φωλιάς πατάτας με αυγά και τσαλαφούτι (κρεμώδες τυρί), που αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του εστιατορίου. Ωστόσο, παραγγείλτε με φειδώ – ίσως είναι προτιμότερο να μην παραγγείλετε μερίδα για κάθε άτομο, αλλά να μοιραστείτε πιάτα. Στα συν, ο εκτενής κατάλογος μπύρας – η ποικιλία σε ετικέτες αγγίζει επίπεδα μπυραρίας. Ενδεικτική τιμή: 30-35€ κατ’ άτομο.

Kozi's
Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ.: 210 8101584

Μπορεί να το αγαπήσαμε για το burger του όταν πρωτοάνοιξε, όμως ομολογούμε ότι πλέον το λατρεύουμε και για τις μπριζόλες του. Στο Kozi’s θα δοκιμάσετε ίσως το καλύτερο T-Bone στα Βόρεια Προάστια μαριναρισμένο με μπαχάρια της Νοτίου Αφρικής, εξαιρετικό Rib Eye και έξτρα ζουμερή και άψογα ψημένη μπριζόλα Chacalaka – ένα sirloin με το κόκκαλό του πασπαλισμένο με επίσης νοτιοαφρικάνικα μπαχαρικά. Τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα με τις φανταστικές πατάτες που συνοδεύουν τις μπριζολο-μερίδες σας: ολόφρεσκες, στρογγυλές, τραγανές, μοιάζουν να ζητούν το χονδροκομμένο αλάτι που βρίσκεται σε κάθε τραπέζι. Υπολογίστε περί τα 25€ για ένα πλήρες γεύμα με μπύρα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v