4 υπέροχες αυλές για φαγητό στα Εξάρχεια

Τέσσερις αγαπημένες διευθύνσεις για λαχταριστούς ελληνικούς μεζέδες και καλοκαιρινή δροσιά στις πιο όμορφες αυλές των Εξαρχείων.
4 υπέροχες αυλές για φαγητό στα Εξάρχεια
Ένα παριζιάνικο πλακόστρωτο, το προαύλιο ενός παλιού σχολείου, ένας αγαπημένος καφενές στον λόφο του Στρέφη και ήσυχοι κήποι που σερβίρουν ελληνικά μεζεδάκια κρύβονται στην καρδιά των Εξαρχείων και μας χορταίνουν δροσιά και γεύση. 

Ζάχαρη κι Αλάτι 
Βαλτετσίου 47, τηλ: 2103801253

Αυτή η μικρή, κρυφή αυλίτσα μοιάζει να προσγειώθηκε στα Εξάρχεια κατευθείαν από το Παρίσι: Ένα όμορφα βαμμένο σε βαθύ κόκκινο αρχοντικό στον πεζόδρομο, με έναν διάδρομο που οδηγεί στην εσωτερική αυλή με το πλακόστρωτο, τα μικρά σιδερένια τραπεζάκια, τα κρεμαστά λουλούδια και το ξύλινο μπαρ του πάνω ορόφου αποτελούν το σκηνικό στο οποίο θα απολαύσετε καφέ και υπέροχο milk shake σοκολάτα από νωρίς, και αργότερα θα το ρίξετε στις γλυκές (ζάχαρη) και τις αλμυρές (αλάτι) γεύσεις με μεσογειακές επιρροές (από ριζότο και πιάτα κρεατικών μέχρι τάρτες και λαχταριστά γλυκά), συνοδεία δροσιστικών κοκτέιλ. Σημειώστε πως αυτό το καλοκαίρι ο χώρος ανανεώθηκε, με τραπεζάκια πλέον και στον πεζόδρομο. Ως φιλότεχνο μπιστρό, το Ζάχαρη κι Αλάτι φιλοξενεί επίσης λογοτεχνικές βραδιές, εκθέσεις φωτογραφίες και live events. Για πλήρες γεύμα, υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’άτομο. 

Άμα λάχει 
Καλλιδρομίου 69, τηλ: 2103845978 και 2103845974

Το παλιό σχολείο στα «πόδια» του λόφου του Στρέφη φιλοξενεί στην νοσταλγική αυλή του δύο υπέροχα στέκια: Το «Άμα λάχει στης Βιολέτ», στο κάτω μέρος της αυλής, λειτουργεί ως γαλλικό μπιστρό, ιδανικό για καφεδάκι και ωραίες τάρτες, ενώ το «Άμα λάχει στης Νεφέλης», στο μεγαλύτερο μέρος του πλακόστρωτου, ενδείκνυται για καφεδάκι από νωρίς και στη συνέχεια για ποικιλίες κρεατικών, δροσερές σαλάτες, μεζέδες με πρώτες ύλες από νησιά της Ελλάδας και πολύ νόστιμα κριθαρότα, ριζότα ή πιάτα θαλασσινών. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα με κρασί. 

Εξωστρεφής 
Ανεξαρτησίας 9, Λόφος Στρέφη, τηλ: 2155515656

Ό,τι πιο κοντινό σε εικόνα από πλατεία χωριού μπορείτε να βρείτε στην καρδιά της Αθήνας, ο καφενές του Εξωστρεφή είναι η αγαπημένη «καβάτζα» των Εξαρχειωτών και των φοιτητών για ουζάκι ή παγωμένη μπυρίτσα και μεζέ κάθε απόγευμα. Οι μπύρες ξεκινούν από τα 3€, το ούζο από τα 5,50€ και οι κλασικές μεζεδοποικιλίες θα φέρουν τον λογαριασμό στα 10-12€ κατ’ άτομο. 

Γιάντες 
Βαλτετσίου 44, τηλ: 2103301369

Από τις ομορφότερες αυλές των Εξαρχείων – και μάλιστα σε έναν από τους ωραιότερους πεζοδρόμους τους – οι Γιάντες στρώνουν τραπέζια κάτω από τα μεγάλα δέντρα δημιουργώντας ειδυλλιακό σκηνικό, με πολλά επίπεδα γεμάτα χαριτωμένες λευκές καρεκλίτσες και πολλά λουλούδια. Η κουζίνα έιναι δημιουργική και τα πιάτα όμορφα στημένα, το κρασί βιολογικό, οι μερίδες χορταστικές, ενώ από τις γεύσεις ξεχωρίζουμε το πεντανόστιμο κριθαρότο γαρίδας, τις σουπιές σχάρας με φρέσκο σπανάκι, τον σολομό, και το λαχταριστό μιλφέιγ για κλείσιμο. Μόνη «ένσταση», οι τσιμπημένες για την εποχή (και την περιοχή) τιμές – υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v