Λίστες του κόσμου: Τα top εστιατόρια της Αθήνας

Ποια αθηναϊκά εστιατόρια ξεχωρίζει o Lonely Planet; Ποιο είναι το top10 της Daily Telegraph; Ποια συγκεντρώνουν την κορυφαία βαθμολογία στο Foursquare; 
Λίστες του κόσμου: Τα top εστιατόρια της Αθήνας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η αξιολόγηση ενός εστιατορίου είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση. Όμως αν ανατρέξουμε στις διεθνείς λίστες με τα καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας, οι απόψεις λίγο έως πολύ συγκλίνουν σε συγκεκριμένες επιλογές – κατά κύριο λόγο «γκουρμέ» και εκλεπτυσμένες.

Αν αναρωτιέστε ποια εστιατόρια βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων από διεθνή portals, αλλά και social networks τότε διαβάστε παρακάτω και πάρτε ιδέες για τα προσεχή γευσιγνωστικά σας ραντεβού. 

Lonely Planet 
Ο δημοφιλής ταξιδιωτικός οδηγός, προτείνει συνολικά 84 εστιατόρια και μεζεδοπωλεία στην Αθήνα, εκ των οποίων στα top picks του συγκαταλέγονται εννέα. Η βραβευμένη με 2 αστέρια Michelin Σπονδή, το καφέ Αβησσυνία στην ομώνυμη πλατεία, η ταβέρνα του Σκούφια στο Ρουφ, το Μάνη Μάνη, το Γιάντες των Εξαρχείων, το Αθήρι, και τα επίσης βραβευμένα με αστέρι Michelin Funky Gourmet στο Γκάζι και Βαρούλκο στον Πειραιά. 

Telegraph 
Στην λίστα με τα προτεινόμενα Αθηναϊκά εστιατόρια, η δημοσιογράφος της Daily Telegraph Jane Foster προτείνει το Βαρούλκο, το Funky Gourmet, την Τραπεζαρία του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου κοντά στο Καλλιμάρμαρο, τον Ψαρρά στην Πλάκα (τον οποίο μάλιστα ξεχωρίζει από τα λοιπά ‘τουριστίκ’ εστιατόρια της περιοχής), το καφέ Αβησσυνία, τον Τζίτζικα και Μέρμηγκα στο Σύνταγμα, την Στροφή στην Μητροπόλεως (ιδανικό όπως λέει για ένα ρομαντικό δείπνο) και τον… Melilotis (Μελίλωτο θέλει να πει λογικά) στην Καλαμιώτου.


Trip Advisor
Βασισμένο στις κριτικές των επισκεπτών του, το Trip Advisor διαθέτει επιλογή ταξινόμησης των αθηναϊκών εστιατορίων βάσει της βαθμολογίας που έχει λάβει το καθένα. Πρώτο στη λίστα λοιπόν φιγουράρει το Funky Gourmet, το οποίο μάλιστα έχει πάρει το βραβείο Traveler’s Choice από το site για το 2014, και ακολουθούν το «φρέσκο» Dinner in the Sky, τα Καραμανλίδικα του Φάνη, το Ελαίας Γη στην Κηφισιά, η ταβέρνα του Αρσένη στο Φάληρο, το Gostijo στου Ψυρρή, το μεξικάνικο street food-άδικο Taqueria MAYA, η μπυραρία Bock Beer Restaurant στη Μακρυγιάννη και το οινομαγειρείο Ήπειρος στο Μοναστηράκι. 

Elite Traveler
Το lifestyle περιοδικό, προτείνει τα πέντε καλύτερα εστιατόρια στην Αθήνα, με την λίστα να αποτελείται από τη Σπονδή, το ιαπωνικό Kiku στο Κολωνάκι, το πολυτελές Milos του ξενοδοχείου Χίλτον, το GB Corner στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια και το εστιατόριο Κοχύλια, του Grand Lagonissi Resort. 

Foursquare
Το δημοφιλές social network το οποίο μας βοηθά να ανακαλύψουμε νέα μπαράκια και μαγαζιά οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, διαθέτει την επιλογή της βαθμολογίας για το κάθε spot. Με βάση αυτή λοιπόν, μέχρι στιγμής στις πρώτες θέσεις των πιο… υψηλόβαθμων εστιατορίων βρίσκεται το Γκαραντί στο Κουκάκι, σαντουιτσάδικο από τα λίγα, ο Κίτσουλας στο Χαλάνδρι, το ιαπωνικό αριστούργημα Matsuhisa Athens στον Άλιμο, το Colibri στο Μετς, το Juicy Grill στον Χολαργό, το γαλλικό μπιστρό Chez Lucien στα Πετράλωνα, το ασιατικό «ορθάδικο» Street Wok στην Πανόρμου, το Μαύρο Πρόβατο του Press Café στο Παγκράτι, το Ζάχαρη και Αλάτι στα Εξάρχεια και τα Καραμανλίδικα του Φάνη. 

10 best
Το ταξιδιωτικό portal του USA Today φιλοξενεί τα δέκα καλύτερα αθηναϊκά εστιατόρια σε μια από τις δεκάδες λίστες του. Στην πρώτη θέση βρίσκουμε τη Σπονδή, ακολουθεί η Χύτρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Βαρούλκο, το γαλλικό εστιατόριο Abreuvoir, το εστιατόριο Milos, το Funky Gourmet, το Διόνυσος στην Ακρόπολη, το γαλλικό Σπύρος και Βασίλης κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, ο Παπαϊωάννου με το εξαιρετικό ψάρι και τέλος, η Kuzina στην Ακρόπολη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v