Τα καλύτερα σιροπιαστά γλυκά της Αθήνας

Δέκα γλυκές γωνιές στην Αθήνα όπου θα δοκιμάσετε τα καλύτερα σιροπιαστά γλυκά της πόλης… και της Πόλης.
Τα καλύτερα σιροπιαστά γλυκά της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Λαχταριστός μπακλαβάς με τραγανό φύλλο. Κανταΐφι που μας κάνει να… κολλάμε. Ραβανί και σάμαλι που μας μυρίζει γιαγιά και γαλακτομπούρεκο, κιουνεφέ, σαραγλί ή καρυδόπιτες «κόλαση». Γυρίζουμε την Αθήνα και απολαμβάνουμε τα παραπάνω σιροπιαστά γλυκά στις καλύτερες εκδοχές τους, σε δέκα διευθύνσεις που μας ταξιδεύουν στην γλυκιά πλευρά της Ανατολής. 

Χατζής 
Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα και 25ης Μαρτίου 27, Νέα Σμύρνη

Τρυφερά φύλλα κρούστας ή αφράτη ζύμη γεμίζονται με εκλεκτούς ξηρούς καρπούς, κρέμα ή βανίλια και περιχύνονται με πλούσιο σιρόπι. Το αποτέλεσμα; Λαχταριστός μπακλαβάς (δοκιμάστε αυτόν με τη σαντιγύ), ανάλαφρο γαλακτομπούρεκο με άρωμα κανέλας, φινετσάτο κανταΐφι, ρεβανί αλλά και κεράσματα όπως μπαμπάδες, τουλούμπες με βουβαλίσιο καϊμάκι και κουρκουμπίνια. Θα βρείτε φυσικά και «καθαρόαιμα» πολίτικα σιροπιαστά, όπως σαραγλί, φοινίκια, σεκέρ παρέ, σάμαλι, βεζύρ παρμάκ και μπουρμά κανταΐφι με φυστίκι. 

Αφοί Ασημακόπουλοι 
Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ:21 0361 0092

Ξεκίνησε σαν… γαλατάδικο στις παρυφές των Εξαρχείων πριν έναν αιώνα ακριβώς, αλλά σήμερα το ζαχαροπλαστείο των Ασημακόπουλων φημίζεται για τα υπέροχα γλυκά του και τις πίτες του. Από τα σιροπιαστά, ξεχωρίζουμε το γαλακτομπούρεκο με τη μυρωδάτη κρέμα πρόβειου γάλακτος και το χρυσαφένιο τραγανιστό φύλλο φρέσκου βουτύρου. Δεν θα χάσετε αν δοκιμάσετε παραδοσιακό χρυσαφένιο μπακλαβά με καβουρδισμένο αμύγδαλο ή κανταΐφι. 

Κοσμικόν 

Χειροποίητο φύλλο και βούτυρο γάλακτος από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη είναι τα μυστικά του περίφημου «κοσμικού» γαλακτομπούρεκου, αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα της Αθήνας. Οι ψαγμένοι και οι παλιοί πελάτες παίρνουν κανταΐφι με κρέμα - μια μυστική σπεσιαλιτές του ζαχαροπλαστείου. Δείτε τις διευθύνσεις των πέντε υποκαταστημάτων εδώ.  

Γαλυφιανάκης 
Ευφρονίου 60, περιοχή Κάραβελ, τηλ: 210 7245706 (και άλλα 5 υποκαταστήματα στα προάστια) 
Ονομαστό το γαλακτομπούρεκό του, αλλά ο Γαλυφιανάκης ποντάρει εν γένει στα σιροπιαστά, και τα προσφέρει με το κιλό, με το κομμάτι ή σε ολόκληρο ταψάκι. Ο μπακλαβάς με πολλές στρώσεις φύλλου, πασπαλισμένου με καρυδόψιχα και αμυγδαλόψιχα, το κανταϊφι με τα ολόκληρα καρύδια, τα σαραγλάκια με τη λεπτή γεύση, το ραβανί «της μαμάς» και το γιαννιώτικο που συνδυάζει ιδανικά το φύλλο κανταΐφι με το φύλλο κρούστας, δεν πρόκειται να σας απογοητεύσουν. 

Μαλεμπί 
Δημητρίου Γούναρη 172 και Ανθέων, τηλ: 21 6700 1922, Γλυφάδα

Το πρώτο… μαλεμπιτζίδικο στην Ελλάδα, δηλαδή ζαχαροπλαστείο με αυθεντικές πολίτικες γαλακτερές συνταγές. Πέρα από τις ανατολίτικες κρέμες, στις οποίες ειδικεύεται, θα βρείτε συγκλονιστικό κιουνεφέ (κανταΐφι με γέμιση τυριού), φοβερή καρυδόπιτα, μπουρμά κανταΐφι (κορμός κανταϊφιού με γέμιση καραμελωμένου φιστικιού) και ποικιλίες σιροπιαστών. Δείτε το μενού εδώ.  

Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή 
Αισχύλου 3, Ψυρρή, τηλ: 21 0324 5862

Ποιος δεν έχει αισθανθεί αυτή τη λιγούρα μετά το ξενύχτι που τον στέλνει να ψάχνει για γλυκό στο κέντρο; Όσοι ξέρουν, σπεύδουν στην πλατεία στην καρδιά του Ψυρρή, όπου διανυκτερεύουν τα Σερμπέτια, και σερβίρουν εκπληκτικά σιροπιαστά που μπορούν να «αναμιχθούν» σε μια ποικιλία και να συνδυαστούν με μπάλες παγωτό για εξτρά απόλαυση. 

Ζαχαροπλαστείο Άρτεμις 
Μακρυγιάννη 33, Ακρόπολη, τηλ: 210 92 28 688

Σιροπιαστά στη σκιά της Ακρόπολης σερβίρει η Άρτεμις στη γειτονιά του Μακρυγιάννη, και θα ήταν έγκλημα αν δεν δοκιμάσετε τον γιαννιώτικο μπακλαβά της – ή αν δεν πάρετε πακέτο για το σπίτι. 

Μελίτροπον 
Λεωφόρος Ηρακλείου 523, τηλ:2102820048, Νέο Ηράκλειο
Στο εργαστήριο του Μελίτροπου τα σιροπιαστά παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο, με στόχο να μας ταξιδέψουν γευστικά στην Ανατολή. Δοκιμάστε τις σιροπιαστές φωλιές του σε διάφορες γεύσεις (αγριοκέρασο, σοκολάτα, πορτοκάλι, αμύγδαλο, κρέμα, καρύδα κ.α.), σορμπέτ, «μαντηλάκια», «χανουμάκια» και «βαρελάκια» (γεμιστά γλυκά φύλλου), καρυδοπαστάκια, σαραγλί, σεκερίμ, ινδιανάκια, σεκέρ παρέ, κανταϊφι κρέμα, μπακλαβά, λεμονόπιτα, τυλιχτό γαλακτομπούρεκο, ραβανί, σάμαλι και πολλές ακόμα γεύσεις που δύσκολα θα συναντήσετε αλλού στην Αθήνα. 

Γιούλια 
Αλέκου Παναγούλη 74 και Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία  (τηλ: 210 2798351 / 210 2799766)

Γνωστά για το φοβερό τσουρέκι τους, τα Γιούλια ξεφουρνίζουν και εξαιρετικά σιροπιαστά με πολίτικες συνταγές σε μεγάλη ποικιλία – δοκιμάστε σάμαλι, ιζλί, ροξάκια, τουλουμπάκια και κανταΐφι, με «μυστικές» συνταγές του παππού των ιδιοκτητών, Βαγγέλη. 

Maxim Sweet Shop 
Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη

Αυθεντικά γλυκά από την Πόλη ευωδιάζουν στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης και το σιρόπι μας κάνει να «κολλάμε» με τα σεκέρ παρέ, την πορτοκαλόπιτα, την καρυδόπιτα, το κανταΐφι και τον μπακλαβά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v