Τα ωραιότερα εστιατόρια στη γειτονιά της Ακρόπολης

Τρώμε το Θησείο, την Πλάκα και τη γειτονιά του Μακρυγιάννη… με τα κουτάλια, για να ανακαλύψουμε τα ωραιότερα εστιατόρια γύρω από την Ακρόπολη.
Τα ωραιότερα εστιατόρια στη γειτονιά της Ακρόπολης
της Ηρώς Κουνάδη

Είτε βολτάρετε με φίλους τουρίστες, είτε απλώς αναγνωρίζετε ότι οι γειτονιές γύρω από την Ακρόπολη (η Πλάκα, του Μακρυγιάννη και το Θησείο) είναι από τις ομορφότερες της Αθήνας, και δεν χάνετε ευκαιρία να τις επισκεφθείτε, οι πιθανότητες λένε ότι κάποια στιγμή θα αναζητήσετε τις γεύσεις που θα αναπληρώσουν τις χαμένες από τον ποδαρόδρομο θερμίδες. Κι αφού σας… ανοίξαμε την όρεξη με τα καλύτερα οικονομικά εστιατόρια που βλέπουν Ακρόπολη πριν από λίγο καιρό, επανερχόμαστε με παλιούς γνώριμους και νέους φίλους που αξίζει να δοκιμάσετε στις γειτονιές γύρω της.

Στροφή
Ροβέρτου Γκάλι 25, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9214130

Λίγα βήματα μακριά από το Ηρώδειο, η Στροφή διαθέτει την ωραιότερη ίσως ταρατσούλα της γειτονιάς της –η θέα στην Ακρόπολη από εδώ είναι της κατηγορίας «απλώνω το χέρι και αγγίζω τον Παρθενώνα». Τα στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα τραπεζάκια της φορτώνονται με ελάχιστα πειραγμένες παραδοσιακές ελληνικές νοστιμιές, όπως ο νοστιμότατος μουσακάς στο πήλινο, οι αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες με γιαούρτι, ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες και τα μυρωδάτα σπιτικά μπιφτέκια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο, με ωραίο χύμα Μοσχοφίλερο Μαντίνειας. Αν είστε αποφασισμένοι να ξοδέψετε κάτι παραπάνω, τη λίστα κρασιών συναποτελούν ενδιαφέρουσες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, σε λογικές τιμές.

Indian Chef
Αθανασίου Διάκου 22, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9233585

Με τη λαοφιλία που απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια τα ινδικά εστιατόρια στην Αθήνα, θα μας εξέπληττε αν δεν αποκτούσε και η γειτονιά της Ακρόπολης το δικό της. Το Indian Chef, μια ανάσα μακριά από το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι μικρούλι και ομορφούλι, με την απαραίτητη έθνικ διακόσμηση να μην περνά τη λεπτή γραμμή του κιτς, και τις τζαμαρίες του να απολαμβάνουν θέα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Εδώ θα δοκιμάσετε καταπληκτικό κοτόπουλο tikka masala, νόστιμο Chana Masala, ρεβίθια με τζίντζερ και σκόρδο, και σούπερ καυτερά Vidaloo με κοτόπουλο ή λαχανικά. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15-17€ το άτομο, με μια-δυο μπύρες.

ΜάνηΜάνη
Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9218180

Και από την Ινδία τηλεμεταφερόμαστε στη Μάνη, σε ένα κουκλίστικο αρχοντικό μερικά βήματα μακριά από το Μουσείο της Ακρόπολης. Τι θα δοκιμάσουμε εδώ; Νοστιμιές της πελοποννησιακής γης, όπως φάβα «αλλιώτικη» με σύγκλινο και καραμελωμένα κρεμμύδια, ρεβύθια με κύμινο, λάχανο, ρόδι και σος από ξινόμηλο, κόκορα με κόκκινο κρασί, θυμάρι και χυλοπίτες με μυζήθρα, και μακαρούνες με φιλετίνια χοιρινά σε σάλτσα μανιταριών. Για το μεσημεριανό (μέχρι τις 18.00) μπορείτε να τα παραγγείλετε όλα σε μισές μερίδες, και να πληρώσετε μισή τιμή, αν θέλετε να δοκιμάσετε περισσότερα ή να φάτε πιο ελαφριά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο με ποτήρι κρασί. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το μενού εδώ.

Kuzina
Αδριανού 9, Θησείο, τηλ: 210 3240133

Σας τα έχουμε ξαναπεί πολλές φορές για την Kuzina του Άρη Τσανακλίδη, που τυγχάνει το αγαπημένο μας εστιατόριο της Αδριανού –ειδικά αυτή την εποχή, που ανοίγει και την πανέμορφη ταράτσα της, η οποία κοιτάζει… κατάματα τον Παρθενώνα. Το μενού εδώ εμπλουτίζει την ελληνική παράδοση με μεσογειακές και διεθνείς γαστρονομικές ιδέες, σε ένα fusion αποτέλεσμα που περιλαμβάνει προτάσεις όπως λουκουμάδες σε μους φέτας με δυόσμο, σπαγγετίνι με ξινοτύρι, τοματίνια και σκόρδο και χοιρινό σιγοψημένο στον φούρνο με κρέμα από μοσχολέμονο. Όλα αυτά, και πολλά ακόμα, συμπεριλαμβάνονται σε δύο σούπερ οικονομικά set menu, των 15€ και 19€ το άτομο (χωρίς ή με ποτήρι κρασί).

Αττικός
Γαριβάλδη 7, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9215256

Ένας θρύλος για τους παλιούς Αθηναίους, ο Αττικός πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το μακρινό 1972, και δεν έπαψε από τότε μέχρι σήμερα να σερβίρει νοστιμιές που μοσχοβολούν παράδοση σε τουρίστες και μόνιμους κατοίκους που ξέρουν να εκτιμούν, εκτός από την θέα της υπέροχης ταράτσας του, και το καλό φαγητό –που μέχρι πρότινος ήταν δυσεύρετο στην περιοχή. Στα «οπωσδήποτε» του μενού σημειώστε τα ντολμαδάκια, το λεμονάτο αρνάκι και τον μουσακά, αλλά έχετε υπ’ όψιν ότι η σχάρα είναι επίσης ένα από τα δυνατά σημεία του. Η φαντασμαγορική θέα πιάνει από Ακρόπολη και Ηρώδειο μέχρι Αστεροσκοπείο και Φιλοπάππου. Ο δε λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-25€ το άτομο, με ποτήρι ή χύμα κρασί.

Ελαία
Ερεχθέως 16 και Ερωτοκρίτου, Πλάκα, τηλ: 210 3249512

Διαθέτει την ωραιότερη ίσως θέα ολόκληρης της Πλάκας, για την οποία και μόνο θα μπορούσαμε να του συγχωρέσουμε τις τσιμπημένες τιμές και τις μάλλον τουριστικές γεύσεις που άλλωστε... μαστίζουν ολόκληρη την γειτονιά. Άλλωστε, έχουμε πάντα την επιλογή να παραγγείλουμε κρασί και μεζεδάκι, για να ρομαντζάρουμε στην ταράτσα του νεοκλασικού όπου η Μελίνα «ξελόγιασε» τον Ζιλ Ντασέν, αφήνοντας το βλέμμα να ταξιδέψει από τα πολύχρωμα νεοκλασικά της Πλάκας ως τον Λυκαβηττό. Από Πέμπτη έως Σάββατο βράδυ, και τα κυριακάτικα μεσημέρια, η ζωντανή μουσική προσθέτει λίγο ακόμα folklore στο περιβάλλον παλιάς Αθήνας. Οι τιμές, αν επιμένετε για πλήρες γεύμα, κυμαίνονται στα 30-35€ το άτομο, χωρίς κρασί.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v