Ταϊλανδέζικο στην Αθήνα: Ασι-αττικό τσιμπούσι

Κάνουμε… βουτιά στο κάρι, και μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε το Phad Thai από το Satay, σε τέσσερα thai εστιατόρια σε Πετράλωνα, Πειραιά και Μεταξουργείο.
Ταϊλανδέζικο στην Αθήνα: Ασι-αττικό τσιμπούσι
της Ηρώς Κουνάδη

Τι συνέβη ξαφνικά με την ταϊλανδέζικη κουζίνα στην Αθήνα; Η νοτιοασιατική μαγειρική που μέχρι πρότινος δεν είχε εκπρόσωπο στην πόλη, γίνεται θέμα συζήτησης και εμφανίζεται στις δημοφιλέστερες γαστρο-γειτονιές, όπως το Μεταξουργείο και τα Πετράλωνα. Να είναι η χαρά της ανακάλυψης; Οι γεύσεις της, που είναι ταυτόχρονα αρκετά εξωτικές αλλά και αρκετά κοντινές στην ήδη δημοφιλή κινέζικη κουζίνα, για να μην μας ξενίζουν;

Ακολουθήστε μας, σε τέσσερα εστιατόρια που σερβίρουν λαχταριστές ταϊλανδέζικες σπεσιαλιτέ, για να ανακαλύψετε, αν όχι την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, τουλάχιστον μια κουζίνα που υπόσχεται νέες γαστριμαργικές συγκινήσεις.

Tamarind
Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5225945  

Άνοιξε τον… ταϊλανδέζικο χορό εν Αθήναις, πριν από λίγα χρόνια, σε έναν πανέμορφο χώρο απέναντι από την πλατεία Αυδή. Η διακόσμησή του και μόνο αρκεί για να σε ταξιδέψει σε τοπία εξωτικά: το δέντρο των ευχών, ο ταμάρινθος από τον οποίο πήρε το όνομά του, δεσπόζει στον χώρο, με πολύχρωμα χαρτάκια να διακοσμούν τα κλαδιά του. Πλαισιώνεται από μεγάλα κόκκινα φωτιστικά, τοίχους στις αποχρώσεις του πετρόλ, ξύλινα πατώματα και ταβάνι που αγγίζει τον ουρανό.

Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Φρέσκα, χειροποίητα spring rolls, πολλά και διαφορετικά curry, εξαιρετικό pad see u (ριζομακάρονα με γλυκιά σόγια, χοιρινό και παραπούλια) και νοστιμότατα σουβλάκια γαρίδας με λαχανικά και μπάλες από sticky rice. Μας άρεσε, επίσης, πολύ το Μου Πίο Γουάν, που είναι η ταϊλανδέζικη εκδοχή του γλυκόξινου χοιρινού, όπως και το Παντ Μπάι Καπάο: μοσχαράκι σωτέ με βλαστάρια μπαμπού, γλυκό βασιλικό και πιπεριές τσίλι.

Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δώσετε στα κοκτέιλ, που είναι όλα ένα κι ένα, ιδανικά για… πριν, μετά ή και συνοδευτικά του φαγητού σας. Το κοκτέιλ της ημέρας θα έρθει συνήθως κερασμένο σε μικρή ποσότητα πριν δώσετε παραγγελία, ενώ υπάρχει και ο «στάνταρ» κατάλογος που μπορείτε να δείτε εδώ. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο, με ένα κοκτέιλ.

Blue Bamboo
Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3423124

Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 2014, στη γαστριμαργική πιάτσα της Κυδαντιδών, κι από τότε μέχρι σήμερα έχει ταΐσει αυθεντικές ταϊλανδέζικες νοστιμιές τη μισή Αθήνα, που μοιράζεται τους μεγάλους ξύλινους πάγκους του οι οποίοι ενώνουν τις παρέες και χαζεύει την περαντζάδα έξω από τις τζαμαρίες του. Η διακόσμηση είναι εδώ πιο minimal σε σχέση με τα υπόλοιπα ταϊλανδέζικα της πόλης, χωρίς βέβαια να λείπουν οι έξυπνες και διακριτικές ασιατικές αναφορές.

Στα του φαγητού, ξεχωρίσαμε το κλασικό αλλά άψογο Phad Thai με noodles ρυζιού, γαρίδες tamarino τσίλι, μαύρη ζάχαρη, lime και κοκοφοίνικα, το κοτόπουλο Satay με σάλτσα από φιστικοβούτυρο και το coconut pineapple fried rice –τηγανητό ρύζι με καρύδα σερβιρισμένο μέσα σε φρέσκο ανανά. Συνοδεύουμε με ωραία κρασιά από μικρούς ελληνικούς αμπελώνες, ή ασιατικές μπύρες, και ολοκληρώνουμε το γεύμα με ένα ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο κοκτέιλ ή σπιτικό παγωτό μάνγκο με τζίντζερ και lime, πληρώνοντας το πολύ 20€ το άτομο.

Andaman
Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 211 2104939 

Δύο γειτονιές έχουν τα Πετράλωνα, καθεμιά με το δικό της ταϊλανδέζικο στέκι για να συνεχίσουμε τις γευστικές μας αναζητήσεις. Το Andaman προσγειώθηκε στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας πέρυσι, και διαδόθηκε ταχύτατα από στόμα σε στόμα ως «αυτό το κατακόκκινο κτίριο με την ωραία ταρατσούλα κοντά στην Πειραιώς». Εν αναμονή του καλοκαιριού, πιάνουμε θέση στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό του, με την εξωτική διακόσμηση –που όμως δεν πέφτει στην παγίδα του κιτς– και τους κατακόκκινους τοίχους.

Παραγγέλνουμε τηγανιτό ρύζι με ανανά, γαρίδες, κοτόπουλο και τζίντζερ, δροσερή σαλάτα μάνγκο με φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο, και το δημοφιλέστατο chicken satay, μαριναρισμένο κοτόπουλο σε σάλτσα φυστικιού. Εξίσου νόστιμες και οι γαρίδες με σάλτσα στρειδιού για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο «θαλασσινό». Εννοείται ότι την τιμητική τους έχουν και τα (πολλά και διάφορα) curries –δικό μας αγαπημένο το green curry, με αρακά και μπαμπού, σε δύο διαφορετικές εκδοχές: είτε με κοτόπουλο, είτε με γαρίδες. Για ένα πλήρες γεύμα στο Andaman, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 25€ ανά άτομο.

Rouan Thai
Νοταρά 131, Πειραιάς, τηλ.: 210 4294494
Διεκδικεί τις δάφνες του αυθεντικότερου ταϊλανδέζικου της πόλης, και όχι άδικα. Για να βγάλουμε, βέβαια, τα αδύνατα σημεία του πρώτα από τη μέση, πρέπει να πούμε ότι βρίσκεται στην καρδιά της Τρούμπας –πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα σας… γεμίσει το μάτι απ’ έξω– και ότι ο χώρος και η διακόσμησή του κινούνται στα όρια του αδιάφορου. Στο Rouan Thai θα έρθετε συστημένοι για τις εξαιρετικές γεύσεις αυθεντικής ταϊλανδέζικης κουζίνας, και μόνο. Κι αυτές από μόνες τους όχι απλά αρκούν, αλλά κάνουν μια επίσκεψη εδώ εμπειρία.

Στα «οπωσδήποτε» του μενού σημειώστε την σούπα tom yam με κοτόπουλο, το πράσινο κάρι με κοτόπουλο ή μοσχάρι, το κίτρινο κάρι με γαρίδες, το κοτόπουλο με masaman κάρι, το ταϊλανδέζικο ρύζι με κοτόπουλο και αυγό, και την σαλάτα Som Tam, με καρότο, παπάγια, ντοματίνια τσέρι, ψιλοκομμένο αγγουράκι, κάσιους, αποξηραμένες γαρίδες και dressing που γίνεται όσο καυτερό θέλετε. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 17-20€ το άτομο, με ταϊλανδέζικη μπύρα Chang, η οποία αξίζει μια δοκιμή.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v