Φαγητό στη Δραπετσώνα: 5 τίμιες διευθύνσεις

Ιστορικό πεϊνιρλί, λαχταριστοί θαλασσομεζέδες, χειροποίητο κεμπάπ και τίμια κρεατοφαγία σε πέντε νόστιμες διευθύνσεις στην Δραπετσώνα. 
Φαγητό στη Δραπετσώνα: 5 τίμιες διευθύνσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Ο Πειραιάς δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τις γειτονιές του ανακαλύπτουμε και από έναν ακόμα νόστιμο λόγο να επιστρέψουμε. Αφού σας ταξιδέψαμε γευστικά στο Κερατσίνι λοιπόν, ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε τα νόστιμα μυστικά που κρύβει στις γειτονιές της η Δραπετσώνα. 

Θρυλικά πεϊνιρλί με ιστορία 70 ετών, τίμια θαλασσοταβερνάκια, συμπαθέστατα κουτούκια με ζωντανή μουσική και χειροποίητα κεμπάπ γεμίζουν την περιοχή αρώματα και γεύσεις και μας κάνουν να θέλουμε πάντα να επιστρέφουμε. Ιδού λοιπόν πέντε «νόστιμες» διευθύνσεις στην ιστορική συνοικία. 

Τα Κακά Παιδιά
Αριστοτέλους 70, τηλ. 21 0461 4355

Ταβέρνα με χιούμορ στη διακόσμηση (δώστε βάση στην ταμπέλα) και αγάπη για το καλό φαί, τα «Κακά Παιδιά» ξέρουν καλά τόσο από θαλασσινές όσο και από στεριανές γεύσεις. Αφού πιάσετε τραπεζάκι (απαραίτητη η κράτηση) θα κληθείτε να επιλέξετε τα πιάτα σας από τον τεράστιο μαυροπίνακα που βρίσκεται στο εσωτερικό του μαγαζιού. Το μενού των «Παιδιών» περιλαμβάνει εξαιρετικά θαλασσο-μεζεδάκια όπως δικό τους γαύρο μαρινάτο, ψητές σαρδέλες, σούπερ μύδια ξιδάτα ή σαγανάκι, καβουράκια Χαλκίδας και φρέσκο χταποδάκι στα κάρβουνα. Δεν είστε για θάλασσα; Κανένα πρόβλημα. Το μεζεδοπωλείο τιμά και τις στεριανές γεύσεις, με must το μαριναρισμένο κοντοσούβλι και το μπιφτέκι με βιολογικό μοσχαρίσιο κιμά. Συνοδέψτε με ωραιότατο χύμα κρασί και θα φύγετε χορτασμένοι (και κερασμένοι σπιτική πορτοκαλόπιτα) με κάτι λιγότερο από 18€ ανά άτομο. Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι το μαγαζί έχει ζωντανή μουσική με έντεχνα-λαϊκά. 

Η Ταβέρνα του Κατσόγιαννου
Αγ. Παντελεήμονος 15, τηλ: 210 4613209

Βρίσκεται από το 1930 στην περιοχή και συγκεντρώνει στο ρετρό και λιλιπούτειο εσωτερικό της, διακοσμημένο με φωτογραφίες και αφίσες άλλων εποχών, λάτρεις του καλού φαγητού από κάθε γωνιά της Αθήνας. Συνοδεία ζωντανής μουσικής από την κομπανία που κάνει συχνά πυκνά εμφανίσεις εδώ, θα δοκιμάσετε σούπερ παϊδάκια – σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, εξαιρετικό χειροποίητο κεμπάπ, κολοκυθοκεφτέδες, ολόφρεσκο τζατζίκι, τυροκαυτερή και μελιτζανοσαλάτα και νοστιμότατα μαγειρευτά. Τα τελευταία αλλάζουν κάθε μέρα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λαχανοντολμάδες, χυλοπίτες με μοσχαράκι και «φονικό» παστίτσιο. Στα συν του μενού και οι ολόφρεσκες τηγανιτές πατάτες. Για ένα χορταστικό γεύμα στον Κατσόγιαννο θα πληρώσετε περί τα 17€, ενώ ζωντανή μουσική θα «πετύχετε» κάθε Παρασκευή και Σάββατο. 

Μπάρμπα Σταύρος
Ελ. Βενιζέλου 72, τηλ: 2104610962

Μαγαζί – θρύλος στην περιοχή, ο Μπαρμπά Σταύρος είναι ένα ντελιβερο-εστιατόριο ο χώρος του οποίου τερματίζει την σημασία του όρου «παλιακός», αλλά αυτό δε θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα όταν δοκιμάσετε το περίφημο πεϊνιρλί του. Ο παππούς Σταύρος Σαββουλίδης ξεκίνησε πουλώντας πεϊνιρλί σε μια καρότσα πριν από 70 και βάλε χρόνια και τα εγγόνια κρατούν τη συνταγή του μέχρι σήμερα… άθικτη. Αφράτη ζύμη, μπόλικο βούτυρο και μέγεθος… πίτσας εγγυώνται άψογη γευστική απόλαυση, η οποία εντείνεται με την προσθήκη παρελκομένων όπως φρέσκο αυγό, παστουρμάς, μανιτάρια, σουτζούκι, πιπεριά, ζαμπόν και ό,τι τραβάει η όρεξη του πελάτη. Εξίσου καλές και οι πίτσες του. Το απλό πεϊνιρλί με κασέρι κοστίζει 6€ ενώ το full extra special Μπαρμπα Σταύρος με τυρί, ζαμπόν, κιμά, λουκάνικο, αυγό και μπέικον 8€. 

Πολύβιος
Αγίου Δημητρίου 28, τηλ: 210 4617563
Ακόμα ένα ιστορικό μαγαζί στην περιοχή, ο Πολύβιος φτιάχνει και ψήνει κεμπάπ στα κάρβουνα από το 1941 και συνεχίζει ακάθεκτος μέχρι σήμερα να παραδίδει μαθήματα κρεατοφαγίας από την τρίτη γενιά της οικογένειας. Μην περιμένετε κάτι φοβερό από το εσωτερικό του ή τη διακόσμηση, εδώ θα κάτσετε για να απολαύσετε χορταστικότατο κεμπάπ ή καλαμάκι χοιρινό και να ακούσετε ιστορίες για την παλιά Δραπετσώνα από τη συμπαθέστατη κυρά-Δέσποινα. Φοβερό επίσης το σαγανάκι με παστουρμά, σούπερ η «καυτή» μερίδα σουτζούκι, όπως επίσης και το χειροποίητο τζατζίκι. Συνοδεία παγωμένης μπύρας, από τον Πολύβιο θα φύγετε χορτασμένοι με 17€ ανά άτομο.

Κρέ-τας
Αγ. Δημητρίου 34, τηλ: 210 4620884

Σουβλατζίδικο με ζωντανή μουσική έχετε ξανασυναντήσει; Ε, θα το πράξετε αν επισκεφθείτε τον Κρέτα στην Αγίου Δημητρίου, ένα «κλασσικό» σουβλατζίδικο, το οποίο όμως Παρασκευοσάββατα το… ρίχνει έξω και συνοδεύει την ακατάπαυστη κρεατοφαγία των πελατών με χαροπετσετοπόλεμο και ανεβαστικούς ρυθμούς. Ο χώρος άνετος, μια ευρύχωρη σάλα με διάσπαρτα τραπέζια, ενώ στο μενού θα παρελάσουν από μπροστά σας κάθε λογής ψητά σε γιγαντιαίες μερίδες – ποικιλίες για όλη την παρέα. Προτιμήστε τις για να μείνετε άπαντες ευχαριστημένοι. Συνήθως περιλαμβάνουν καλαμάκι κοτόπουλο μαριναρισμένο, κεμπάπ, λουκάνικο και γύρο χοιρινό, τα οποία αναπαύονται σε άφθονες πίτες και γαρνίρονται με ψητή ντομάτα. Οι πατάτες – δυστυχώς – προτηγανισμένες. Συνοδεύετε με πολύ καλό ρακόμελο και δεν πληρώνετε παραπάνω από 15€ ανά άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v