5 αγαπημένα κουτούκια για το σαββατόβραδο

Μερακλίδικα μαγειρευτά με φόντο κρασοβάρελα και ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας: Πέντε αθηναϊκά κουτούκια και μεζεδοπωλεία μας… ψήνουν για σαββατόβραδο όπως παλιά.
5 αγαπημένα κουτούκια για το σαββατόβραδο
του Γιώργου Κόκουβα

Αυτό το Σάββατο, επιλέγουμε να βγούμε αλά παλαιά. Να πιάσουμε τραπεζάκι σε υπόγεια κουτούκια με κρασοβάρελα για φόντο, σε ταβερνάκια όπου ρέει άφθονο το κρασί και παίζει το μπουζούκι, ή σε αγαπημένα μεζεδοπωλεία με ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας και καλό μαγειρευτό φαγάκι. 

Καραβίτης 
Αρκτίνου και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7215155

Με το που κατεβαίνεις τα σκαλάκια πίσω από τη βαριά πόρτα, τηλεμεταφέρεσαι στην παλιά Αθήνα. Στο ιστορικό ταβερνάκι του Καραβίτη, θα δείτε αρχαιοελληνικά αγάλματα και λαϊκά όργανα στους τοίχους. Παλιά κάδρα και ξεθωριασμένους χάρτες. Ψάθινες καρέκλες και κλασικά χάρτινα τραπεζομάντιλα. Στα οποία λίγο μετά θα προσγειωθούν νοστιμότατα κεφτεδάκια, μπεκρή μεζέ, σπιτική τυρόπιτα, γεμιστό μπιφτέκι και χορταστικές μερίδες κρεατικών της ώρας. Υπολογίστε περί τα 15-18€ με χύμα κρασί και κερασμένο το γλυκό στο τέλος.

Το κουτούκι του Μαραθωνίτη
Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3, Μετς, τηλ: 2197017404
Στα όρια Μετς και Παγκρατίου, στο υπόγειο ενός παλιού κτιρίου, η οικογένεια Μαραθωνίτη φτιάχνει το δικό της μερακλίδικο κρασί, και το σερβίρει στο αυθεντικό κουτούκι της συνοδεία νοστιμότατων μεζέδων. Η ατμόσφαιρα είναι ο ορισμός του συνοικιακού καπηλειού, η «χειροποίητη» διακόσμηση και το παλιό μωσαϊκό δίνουν τις απαραίτητες νοσταλγικές νότες, ενώ ο μπακαλιάρος, οι γίγαντες, τα αρνίσια παϊδάκια, το λουκάνικο και οι χορταστικότατες μπριζόλες συνοδεύουν άριστα το αρετσίνωτο κρασάκι. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Πειναλέων 
Μαυρομιχάλη 152, Εξάρχεια, τηλ: 2106440945

Στις δύο αίθουσες του Πειναλέοντα συχνάζουν οι εξαρχειώτες εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Περάστε την μικρή αυλίτσα και σπρώξτε την σχεδόν κρυμμένη πόρτα για να βρεθείτε στον ιδιαίτερα «σπιτικό» χώρο, όπου με φόντο τις παλιές αφίσες και τα νοσταλγικά κάδρα, θα δοκιμάσετε φοβερό αχνιστό κότσι, χοιρινό με μαστίχα, κρασάτο κόκορα και αρωματισμένη πανσέτα φούρνου. Στα πιο ιδιαίτερα πιάτα συγκαταλέγονται το κουνέλι με θυμάρι και πορτοκάλι και η φουρνιστή πάπια με σάλτσα γλυκού κρασιού – όλα συνοδεύονται με επιλογή από ρύζι, πατάτες, αρωματικό πληγούρι ή πουρέ. Τις Τετάρτες θα βρείτε μουσικά happenings, ενώ Κυριακές και αργίες είναι ανοιχτά από τις 2.00 το μεσημέρι. Συνοδεύστε με χύμα κρασάκι και υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο. 

Κουτούκι του 54 
Πανόρμου 54 και Ευρυτανίας 58, Αμπελόκηποι, τηλ: 2130279069

Πληθωρικό και ατμοσφαιρικό, το Κουτούκι του 54 τιμά το όνομά του με «χωριάτικα» μαξιλάρια, καναπεδάκια με κουρελούδες, εικόνες από το παλιό σινεμά στους πέτρινους τοίχους, αραχνοΰφαντα τραπεζομάντιλα στα τραπέζια και ζωντανή μουσική με μπουζούκι, κιθάρα ή σαντούρι συχνά-πυκνά. Στο πιάτο σας θα παρελάσουν μεζεδάκια ψητά και μαγειρευτά, από σουτζουκάκια σχάρας και κεμπάπ μέχρι μελιτζάνες γιαουρτλού και πολίτικο πιλάφι. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο με κρασί. 

Η Παλιά Φάβα 
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109311994

Στις εσωτερικές σάλες, δεσπόζουν τα παλιά κρασοβάρελα και η φωνή της μαγείρισσας, κυρίας Ντίνας που υποδέχεται τον κόσμο. Στην σκεπαστή αυλή, το σκηνικό περιλαμβάνει πέργκολες, παραδοσιακές κουρτίνες και πολλές γλάστρες. Και σε κάθε τραπέζι, την παράσταση κλέβουν τα μαγειρευτά ημέρας, που πιο σπιτικά και μαμαδίσια δεν γίνονται. Παραγγείλτε άφοβα λαχανοντολμάδες, αρνάκι λαδορίγανη, απίστευτα κεφτεδάκια, γνήσια σαντορινιά φάβα και ντοματοκεφτέδες με υλικά κατευθείαν από το μποστάνι της ιδιοκτήτριας στη Θήρα και ψητά της ώρας, όλα σε γενναιόδωρες μερίδες. Συνοδεύστε με χύμα κρασί και υπολογίστε περί τα 15-20€. Τα σαββατόβραδα θα πετύχετε και ζωντανή μουσική, καλό όμως θα ήταν να κάνετε κράτηση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v